Den ungerska lagen strider mot internationell, ungersk och EU-lag, enligt UNHCR och människorättsorganisationer.
I väntan på deportationerna vittnar de vuxna familjemedlemmarna om att de inte fick mat på fem dagar, ”i linje tidigare rapporter om att asylsökande som fått avslag lämnas utan mat”, enligt UNHCR.
Frontex deporterar åt Ungern
Inget av detta hindrade EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex från att förra veckan – för första gången – samarbeta med Ungern för att deportera asylsökande.
Just denna gång blev deportationerna inte av. Europadomstolen stoppade utvisningen av en av familjerna, modern i den andra familjen svimmade och togs till sjukhus, och den tredje familjen valde att bli tillbakaskickade till Serbien istället.
Men att Frontex samarbetar med den främlingsfientliga, lagbrytande och tvångssvältande regeringen i Ungern väcker frågor om gränsbevakningsmyndighetens framtida roll i Europa. Särskilt eftersom EU förra månaden beslutade att Frontex kommer att få kraftigt utökade mandat och resurser de kommande åren.
Gigantisk budget
Personalen ska öka från dagens drygt 2 000 till 10 000 om åtta år. Denna styrka ska vara permanent. Frontex årliga budget växte från 600 miljoner kronor 2005 till 3,5 miljarder 2017. Mellan 2021–2027 ska Frontex få 130 miljarder kronor. Av dessa är 25 miljarder öronmärkta för att Frontex ska köpa in sina egna fordon, båtar, helikoptrar och flygplan.
Kraftigt utökad makt
Men den avgörande förändringen är Frontex mandat. Utöver att kunna kraftigt utöka sina deportationer – som i samarbetet med Ungern – ska Frontex bistå i asylhandläggningar i medlemsstaterna. Myndigheten får möjlighet att direkt samarbeta med länder som ligger utanför EU. Det första avtalet är precis klart och senare denna månad väntas Frontex skicka personal till Albanien för att bistå vid gränsen mot Grekland.
Men samarbeten kan i och med den nya lagen också ske med länder som ligger långt ifrån Europa, men som anses ha med migration till EU att göra, som Niger och Senegal. Dit kan sedan EU skicka sina gränspoliser – efter den nya lagen får alla 10 000 vara beväpnade – för att bistå i att stoppa migranter och flyktingar.
För Ruben Andersson, migrations- och säkerhetsforskare vid University of Oxford, är detta en ytterligare eskalering på den hårda linje som EU slog in på efter 2015, då man upplevde antalet migranter som kom som ett hot:
– Många av oss som jobbar med det här akademiskt förutsåg inte hur starkt EU skulle gå in i detta, och hur otroligt stora ekonomiska resurser och politiskt kapital man skulle spendera på att bekämpa migrationen och stärka gränserna, oavsett vad det involverar för humanitära kostnader.
Matthias Monroy, en aktivist och redaktör som är inriktad på EU:s polis- och säkerhetsarbete, menar att det som sker nu är rent av korkat:
– En del politiker säger att dessa 10 000 gränspoliser kan skickas till EU:s yttre gräns och se till att ingen kommer in och att det ska göra oss säkrare. Men när folk når gränsen får de söka asyl och kan inte skickas tillbaka.Vi måste förstå att dessa styrkor är värdelösa vid EU:s gräns. Det här blir bara rimligt om de kommer att utplaceras i länder utanför EU. Jag antar att det är planen bakom denna förstärkning.
Frontex flyger åt libyerna
Redan idag arbetar Frontex med länder i norra Afrika för att stoppa migranter. Efter att EU dragit tillbaka sina räddningsinsatser från Medelhavet, kriminaliserat hjälporganisationers räddningsbåtar och sponsrat den libyska så kallade kustbevakningen rapporterar nu Frontex och andra EU-organ till libyerna när deras övervakningssystem ser en båt i sjönöd. Migranterna och flyktingarna förs sedan tillbaka till fångenskap i Libyen.
Men om Frontex ser en båt som inte är i sjönöd har de inte laglig rätt att delge informationen till Libyen.
Med den nya lagen som EU klubbade i april kan Frontex rapportera om allt de ser till Libyen och alla andra länder de skriver samarbetsavtal med. De kan samarbeta med underrättelsetjänster i några av världens mest repressiva stater. Beväpnade Frontex-poliser kan exempelvis skickas till Libyens södra gräns för att bistå dem i att skicka tillbaka migranter över gränsen till Niger.
MR-brott kan öka
Risken att Frontex på olika sätt gör sig skyldiga eller medskyldiga till människorättsbrott ökar med det nya mandatet – men det gör också möjligheten att ställa dem till svars. I den nya lagen står mycket om hur EU ska se till att Frontex håller sig på rätt sida lagen och humaniteten. Men enligt en rad experter och analytiker är den nya lagen otillräcklig i att säkra asylsökandes och andras rättigheter. Tvärtom är kontrollsystemet fullt av problem – som underbemannade kontrollorgan – och gråzoner.
En fråga som väntar på svar är om det är lagligt och humant att deportera asylsökande som inte fått söka asyl från Ungern till Afghanistan.
EU kom överens om den nya lagen om Frontex i april. Lagen väntas träda i kraft under året.
Alla svenska EU-parlamentariker förutom Soraya Post (FI) röstade i linje med sina respektive partigrupper i parlamentet.
JA
Socialdemokraterna
Aleksander Gabelic
Anna Hedh
Olle Ludvigsson
Marita Ulvskog
Moderaterna
Anna Maria Corazza Bildt
Christofer Fjellner
Gunnar Hökmark
Kristdemokraterna
Anders Sellström
Liberalerna
Jasenko Selimovic
Cecilia Wikström
Centerpartiet
Fredrick Federley
Sverigedemokraterna
Peter Lundgren
Kristina Winberg
NEJ
Feministiskt initiativ
Soraya Post
Miljöpartiet
Jakop Dalunde
Bodil Valero
Partiet Vändpunkt
Max Andersson
Vänsterpartiet
Malin Björk