I 33 år har Hun Sen under olika perioder suttit vid makten som Kambodjas premiärminister och hans styre har blivit allt mer diktatoriskt. All opposition förföljs, ledande politiker tvingas lämna landet; många befinner sig nu underjordiskt i Thailand där den styrande militärregeringen har lovat skicka tillbaks dem till Kambodja.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Amnesty har vid upprepade tillfällen slagit larm om grava brott mot de mänskliga rättigheterna i landet, brott som också innefattar utomrättsliga avrättningar av oppositionspolitiker.
Från landsbygden kommer en rad vittnesmål om hur befolkningen tvingas rösta på det regerande Cambodian Peoples Party. New York Times citerar en vice byborgmästare från Kampong Thom-provinsen som berättar om hur påtryckningarna sker:
– De som inte röstar får inte vara med, berättar han mot löfte om att behandlas anonymt. De kommer att få problem att få tillgång till offentliga tjänster och bidrag. De kommer att bli diskriminerade.
Trots anklagelser om valfusk, olaga fängslanden och till och med olagliga avrättningar har Hun Sen kunnat sitta kvar vid makten ända sedan slutet på -70-talet då Vietnam invaderade landet och avsatte De röda khmererna under ledning av Pol Pot.
Jag träffade Hun Sen i Phnomh Pen strax efter den vietnamesiska invasionen 1980. Han var då utrikesminister men förberedde sin ambitiösa marsch mot ledningen av landet.
Under intervjun då ville inte Hun Sen tala om sin tid som en av de lägre ledarna för de blodbesudlade Röda Khmererna. Han fäste större vikt vid att berömma vienameserna för deras stöd och om hur landet skulle demokratiseras på ett ”ansvarsfullt” sätt.
Demokratisering blev tyvärr inte varken särskilt ansvarsfull eller genomgående. Efter olika koalitioner med alla tänkbara krafter har Hun Sen lyckats hålla sig kvar vid makten.
I dag har en privat säkerhetsvakt som anses vara lika stark som den kambodjanska militären så han är inte längre orolig för en militärkupp. Dessutom är det han som tillsätter försvarsledningen.
Regeringens problem idag är dels att Kambodja i allt högre grad har blivit ett transitland för narkotikasmugglingen när det gäller allt från opium, heroin till lokalt tillverkad methamfetamin och dels den svåra översvämning som drabbat ett stort område av landet som gränsar till Laos. En enorm damm under konstruktion brast i Laos och har svept bort ett stort antal byar i närliggande Kambodja. Kritiken mot att regeringen inte startat tillräckliga hjälpinsatser har varit massiv.
Men ingen bedömare tror att detta kommer att påverka valresultatet - allt som inte ger Hun Sen en överväldigande majoritet är sensationellt.