SMHI om ballongkrisen: ”Är i normalfallet uppe i ungefär två timmar”
Bild: Chad Fish/AP/TT
Dagens ETC
I lördags sköts den ner – den kinesiska ballong som i en vecka svävat över USA. Det amerikanska försvaret menar att ballongen har använts för spioneri. En helt vanlig väderballong, hävdar Kina. Men är en väderballong verkligen så lätt att tappa bort? Dagens ETC tar SMHI till hjälp för att reda ut.
Adam Daver
Den kinesiska ballongen hann färdas över nordamerikanskt luftrum i en vecka. Under sin färd har den, på 18 000 meters höjd, först svävat över USA, sedan Kanada, och sedan USA igen – där den under lördagen slutligen sköts ner av amerikanskt jaktflyg.
– Jag gav i onsdags Pentagon order att skjuta ned den så fort det var möjligt. De bedömde att det var nu, när den var över öppet vatten och inte kunde skada någon, sa president Joe Biden till medier efter att ballongen landat i havet utanför deltasten South Carolina.
Den amerikanska försvarsmakten menar att ballongen har använts i övervakningssyfte och att den är en del av en hel flotta av kinesiska spionballonger. Under sin färd har ballongen flugit över flera strategiskt viktiga platser, bland annat en militärbas där kärnvapen förvaras.
Kina hävdar å sin sida att ballongen var en helt vanlig civil väderballong, som kommit på villovägar på grund av vindar. Syftet ska ha varit att samla in meteorologiska data och annan information för forskning. I fredags uppgavs Kina, enligt AP, ”be om ursäkt” för ballongen. De har sedan dess fördömt nedskjutningen.
Men hur lätt är det egentligen att tappa bort en väderballong?
Fredrik Skärstrand är serviceingenjör och teknikansvarig på autosond – de SMHI-stationer som ansvarar för uppsändning av väderballonger.
– I praktiken är en väderballong alltid på villovägar. När du väl släpper ballongen så har du ingen styrsel över den längre, säger han.
Brukar färdas fem till tio mil
De väderballonger som SMHI använder sig av syftar främst till mäta fukt, temperatur och vind – värden som inte går att mäta på andra sätt på den höjden. Under normala förhållanden färdas ballongerna relativt korta sträckor och SMHI har som mål att släppa upp tre väderballonger om dagen.
– Våra ballonger brukar färdas mellan fem och tio mil utifrån den plats de släpps, men det har hänt att de har färdats betydligt längre om det blåser mycket. Hur länge en ballong håller sig i luften beror på vilken typ av material det är på ballongen, och vilken gas man fyllt den med. Ju högre upp den kommer desto mer expanderar den och till slut kommer den att spricka.
Huruvida den kinesiska ballongen faktiskt har haft som syfte att mäta meteorologiska data går inte att säga, säger Fredrik Skärstrand. Åtminstone inte innan ballongens utrustning har undersökts.
– Det är helt omöjligt att säga. Teoretiskt sett kan man fästa vilken typ av utrustning som helst på såna här ballonger.
Finns det någon poäng med att ha en väderballong uppe under en längre period?
– Inte för vår del. Men det är klart att det finns andra typer av mätningar man kan göra, som ozon till exempel. Men då ser jag ändå inte att det skulle krävas så lång tid som en vecka. Våra väderballonger är i normalfallet uppe i ungefär två timmar, säger Fredrik Skärstrand, och lägger till:
– Rent teoretiskt skulle vissa väderförhållanden kunna trycka ner balkongen och i och med det få den att färdas långa sträckor. Men det har aldrig hänt oss, och vi har skickat iväg en väldans många ballonger.
USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt i förra veckan upp ett planerat besök till Kina, efter att ballongen svävat in i amerikanskt luftrum. Mötet skulle ha varit det först mötet mellan USA:s utrikesminister och Kinas ledare på sex år.
Lördagens nedskjutning har ytterligare ökat spänningarna mellan de två stormakterna. I söndags beskrev Tan Kefei, talesperson för Kinas försvarsministerium, aktionen för en ”tydlig överreaktion” och landets utrikesdepartement kallade beslutet ”ett allvarligt brott mot internationell praxis.” Samtidigt uppgav kinesiska statliga myndigheter att chefen för landets väderinstitut sparkats, något som har tolkats som en avledningsmanöver.
Under helgen upptäcktes ännu en kinesisk väderballong på avvägar – nu över Latinamerika.