BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Generellt har sjukhusen i Idlib 30 procent av utrustningen som behövs. Det finns en flaskhals vid gränsen till Turkiet där det är svårt att få in medicinsk utrustning i Syrien, och samtidigt som omvärlden bara har sett hur Aleppo har förstörts så ska man veta att situationen är lika allvarlig i Idlib med bombade sjukhus och skolor, säger Deane Marchbein.
Offensiv kommer
Dagens ETC:s medarbetare Joakim Medin befinner sig just nu i norra Irak, men följer utvecklingen i Syrien som han rapporterar om regelbundet. Han säger att Idlib kan komma att bli en tragisk affär.
– Det verkar som att Idlib blir nästa ställe där det kommer att ske omfattande strider. Man är inte helt överens om vilka det är som strider, men Nusrafronten är en av de stridande, säger han.
– Nusrafronten är en militant islamistisk terrororganisation (som i juli 2016 meddelade att man bytt namn till Jabhat Fateh al-Sham, red. anm.) som slåss mot president Bashar al-Assad. Trots att Assad har godkänt en vapenvila är det fortfarande fritt fram att slåss mot Nusrafronten och Islamiska staten (IS), berättar Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.
– Det är egentligen svårt att tänka sig att regimen inte inleder en offensiv mot staden inom rimlig tid, eftersom den styrs av Nusrafronten. Assad har sagt att han vill återta kontrollen i hela landet och att inga andra länder eller terroristgrupper ska kontrollera delar av Syrien. Det är en ståndpunkt som han förmodligen aldrig kommer att överge.
Gäller vapenvilan alltså inte gentemot Nusrafronten?
– Nej, den utesluter både dem och IS, för alla stridande fronter har hela tiden varit överens om att de grupperna ska bekämpas. Det är alltså ett väldigt bra argument för Assad att fortsätta att slåss.
Osäker flykt
När striderna brakar loss i Idlib kommer närmare 200 000 människor att sitta fast i provinsen, säger Joakim Medin. Trots att gränsen till Turkiet är nära är det långt ifrån säkert att fly den vägen.
– Turkiska gränssoldater har skjutit ihjäl ett stort antal människor som försöker korsa gränsen i just de trakterna, och det är klart att människor känner sig instängda. Visst har vapenvilan inneburit att regimen har tagit det lite lugnare i hur de beter sig mot vissa grupper, men Idlib i dag är ungefär som Aleppo var tidigare.
Senast förra veckan meddelande USA att de genom en drönar-attack dödat en högt uppsatt ledare i Nusrafronten i just Idlib-provinsen.
– Deras jakt på IS och Nusra kommer att fortsätta utan någon egentlig politisk ledning tills de får kontraorder, men de är avskilda från maktkampen i Syrien, säger Per Jönsson.
Sverige har nyss fått plats i FN:s säkerhetsråd, kan vi påverka utvecklingen i Syrien?
– Det kan jag inte tänka mig. Vem skulle lyssna på Sverige i sådana här frågor? Sverige skulle kanske få en röst om man sa att "vi medverkar till att bekämpa IS om det här får ett slut", och trots att det finns vissa röster som börjar tala i de termerna så är det väldigt långt från hur det har låtit hittills.
Islamister i provinsen
Det finns uppgifter om att 50 000 militanta islamister finns i Idlib-provinsen, redo att kämpa mot regeringsstyrkorna. Både Per Jönsson och Joakim Medin tror att slaget om Idlib blir den sista stora konfrontationen i det syriska inbördeskriget.
– Det kan nog bli så, sedan tror jag att slaget om Raqqa kommer att bli ganska stort också. Sedan väntar antagligen flera andra strider i Syrien innan det hela är över, men Idlib blir nog väldigt betydande, säger Joakim Medin.
– Ja, det borde det bli. Men sedan har vi IS kvar, och det kan bli en lika stor fight som den om Mosul, där man just nu inte tycks kunna knäcka IS så lätt som man först trodde, säger Per Jönsson.
"Nästa stora måltavla"
Även Läkare utan gränser förbereder sig på det värsta.
– Jag är övertygad om att det kommer att sluta i våld och att civilbefolkningen drabbas hårt. Alla som arbetar i området tror att Idlib blir nästa stora måltavla och jag är mycket orolig över befolkningen där, säger Deane Marchbein.