Slovakiska oppositionen larmar: Låt oss inte bli som Ungern
Ludovít Ódor tog över Slovakien som teknokratisk premiärminister under några månader 2023, efter
att den förra regeringschefen avgått.
Bild: Joakim Medin
Dagens ETC
Slovakiens polarisering och kulturkrig utnyttjas av de härskande populisterna. Efter mordförsöket på premiärminister Robert Fico riskerar landet ta snabba kliv mot att bli ett nytt Ungern. Den slovakiska oppositionen och landets förra premiärminister efterfrågar en snabbare reaktion från EU.
När Slovakiens premiärminister Robert Fico blev skjuten i ett politiskt motiverat attentat i mitten av maj chockade det hela landet. Under dagarna som följde placerade hans anhängare buketter och små hälsningar utanför sjukhuset där Fico kämpade för sitt liv, i en liten stad i centrala Slovakien. Internationella nyhetsbyråer tog ödesmättade bilder av en äldre herre som vevade med nationens flagga framför sjukhusentrén.
Alla sidor fördömde mordförsöket. Men det uppstod inga liknande blomsterhav i den liberalt sinnade huvudstaden Bratislava. Det arrangerades inte några partipolitiska rundabordssamtal, några försoningsmanifestationer eller andra initiativ för att samla folket i en tid av kris.
Slovakerna är för splittrade för att kunna prata med varandra, framför allt i sin syn på den auktoritära högerpopulisten Fico.
Inga blommor i Žilina
– Det var ingen som lade några blommor här heller. Och är det inte lite konstigt, att bara kort efter att premiärministern blev skjuten så är det som att ingen längre bryr sig? Så stor är likgiltigheten, säger kulturarbetaren Marek Adamov till Dagens ETC.
Marek Adamov bor i Žilina i norra Slovakien, en universitetsstad som även är en av de viktigaste orterna för landets omfattande bilindustri. Sedan 25 år tillbaka är han en välkänd profil inom kultursektorn och driver bland annat ett imponerande konst- och kulturcenter i Žilinas gamla synagoga. Utöver utställningar arrangeras allt från föreläsningar till konserter i lokalerna.
Folk som bor i byarna lever i ett annat århundrade.
Marek Adamov beskriver sin hemstad som en liberal ö i ett jättekonservativt hav. Vi har kommit hit för att prata med honom om kulturkrig och polarisering.
– För några år sedan kandiderade Žilina till att bli en av de europeiska kulturhuvudstäderna för året 2026. Men det räcker att du åker till en by tio kilometer härifrån för att se varför det inte var möjligt att få en sådan utmärkelse. Folk som bor i byarna lever i ett annat århundrade. De har en helt annan syn på vad kultur är.
Starkt stöd på landsbygden
När Marek Adamov började med frihetliga kulturprojekt på 1990-talet var det först svårt att nå fram till i Žilinas stadsbor, som var ovana vid en oberoende och vågad kultursektor. Så småningom var han framgångsrik. Men ute på den mindre utvecklade landsbygden var och förblev det en annan historia.
Enligt Marek Adamov har landsbygdens invånare inte gynnats lika mycket som stadsborna av allt det som den politiska friheten och demokratin fört med sig till Slovakien. Det har gjort att de inte förändrats i samma takt – eller över huvud taget – och det har kunnat uppstå radikalt skilda syner på olika frågor.
Det räcker för Fico att sätta en regnbågsstämpel på någon för att folk ska tro att han är djävulen.
Det är också på landsbygden som Ficos parti Smer och de mindre nationalistpartier han bildat koalitionsregering med har merparten av sina väljare, som man lockat till sig med billig populism.
– Folk på landsbygden är väldigt konservativa, väldigt rädda för hbtq, för moderniteten och för det urbana livets framtid. Det räcker för Fico att sätta en regnbågsstämpel på någon för att folk ska tro att han är djävulen, så att de vill rösta på någon annan. I det senaste presidentvalet ställde sig nästan 70 procent av Žilinas invånare bakom den demokratiska kandidaten. Men i hela regionen så förlorade han valet, säger Marek Adamov.
”Samma sak då som nu”
Utländska volontärer vid kulturcentret går förbi oss vid kaféserveringen utanför den gamla synagogan. Marek Adamov vinkar och har lätt till skrattet, men han behåller allvaret i ögonen.
De attackerade medierna, de stängde ner kulturinstitutioner, de tjänade otroligt mycket pengar på korruption.
I slutet av mars utbröt det demonstrationer i Slovakien efter att regeringen plötsligt lät avskeda cheferna vid flera viktiga kulturinstitutioner och ersatte dem med oerfarna lojalister. Marek Adamov såg samma sak hända när han var ung, när den auktoritära högerpopulisten Vladimír Mečiar styrde Slovakien mellan 1990 och 1998. Och han kan se att samma typ av väljare som röstade på Mečiar röstar på Fico idag.
– Det var samma sak då som nu. De attackerade medierna, de stängde ner kulturinstitutioner, de tjänade otroligt mycket pengar på korruption.
Slovakien delar utmaningarna med populism, polarisering och kulturkrig med många andra europeiska länder. Här precis som på många andra håll går en skiljelinje mellan stad och landsbygd. Men en extra utmaning i den här delen av Europa är att det demokratiska systemet dessutom bara är strax över en generation gammal. Det finns gott om folk som tycker att somliga demokratiska rättigheter och värderingar är främmande påfund från väst.
Det här har Robert Fico utnyttjat, när han lockat väljare till en plattform där man öppet omfamnar Ryssland, hatar mot väst, sprider desinformation och förespråkar uppluckrandet av demokratiska institutioner. Att den här tillbakagången för demokratin sker i ännu ett europeiskt land är nog så viktigt, särskilt när liknande högerkrafter kan göra ett succéval i det kommande EU-valet.
”Vårt land består av två läger”
På kvällen öppnas dörrarna till ett panelsamtal i kulturcentret i Žilina. Landets största oppositionsparti, det socialliberala Progressiva Slovakien har hyrt in sig i lokalerna för att ha ett EU-valkampanjmöte med deras första och fjärde kandidat till Bryssel.
Ludovít Ódor som toppar listan har inte varit politiker länge. Den 47-åriga ekonomen arbetade tidigare i toppen för den slovakiska riksbanken, men trädde in som teknokratisk premiärminister mellan maj och oktober förra året, fram till att Fico bildade regering och tog över manteln. Uppenbarligen fick han mersmak för politiken.
Det borde dyka upp ett tryck, istället för att man väntar två, tre år.
Slovakiens förra premiärminister bjuder Dagens ETC på pizza i logen och svarar på några frågor innan kvällens samtal börjar. Ludovít Ódor bär en T-shirt med Albert Einsteins ansikte på. Han säger att det är viktigt med ett bra valresultat, för att visa Europa att det finns många slovaker som tycker annorlunda än Fico gör.
– Och för att visa att vi är många som är proeuropeiska. Särskilt när vi ser hur den nuvarande regeringen tar steg åt samma håll som Viktor Orbán tidigare gjort i Ungern, vad gäller politiken mot oberoende medier, civilsamhället och kulturen.
Men om vi ser vad som redan hänt i Ungern och Polen tidigare, tror du EU kan intervenera här?
– Jag tycker att det här främst är en intern angelägenhet för Slovakien. Men självklart tycker jag också att EU kan agera snabbare när det är tydligt att regeringen här ignorerar grundläggande europeiska värderingar. Det borde dyka upp ett tryck, istället för att man väntar två, tre år.
Den före detta talkshow-stjärnan Veronika Cifrová Ostrihoňová är Progressiva Slovakiens fjärde namn till Bryssel. Hon beskriver EU-valet som ett lackmustest som kommer visa hur slovakerna mår efter mordförsöket, det första av sitt slag på en europeisk regeringschef på över 20 år.
– Vårt land består nu av två läger som inte ens kan ha en trevlig diskussion med varandra. Hatretoriken och skuldbeläggandet vi ser nu kommer även påverka Slovakiens valresultat på EU-nivån, säger hon till Dagens ETC.
Kleptokratin äter upp demokratin
Filmvetaren och kulturjournalisten Hynek Pallas har noga följt polariseringen i Slovakien och utkom i höstas med en ny bok om vad som hänt efter mordet på journalisten Ján Kuciak 2018, passande nog med titeln ”Skotten i Slovakien”. Det som rullades upp efter mordet, att det fanns kopplingar mellan Ficos parti och den italienska maffian, är egentligen bara ytan på mycket mer som går att avslöja.
Vad Fico dock tidigt förstod som politiker var att det gick att leda sitt land ner för en korrupt och maktfullkomlig mörk väg, om man samtidigt såg till att närma sig väst.
– Om man går in i EU, anammar euron, bygger upp bilfabriker och håller en medelklass nöjd, så kan man uppenbarligen göra nästan vad man vill, säger Hynek Pallas.
Efter murens fall 1989 bedömde många att dåvarande Tjeckoslovakien hörde till de länder som hade bäst möjligheter att utveckla hållbara system. Men flera faktorer har försvårat detta i Slovakien, däribland framväxten av politiker som Fico.
– Han är en perfekt produkt av det absolut värsta som uppstod i den här regionen, säger Hynek Pallas. Han satsade tydligt på var makten fanns och var en populär politiker redan på 1990-talet. Och Slovakien var av allt att döma redan då ett land som byggdes mot en kleptokrati, där demokratin var en tunn fernissa.
Stängdes av från S-gruppen
Det har tagit lång tid för folk i Västeuropa att förstå vad för typ av politiker Fico egentligen är. Hans parti Smer stängdes av från de europeiska socialdemokraternas paraplyorganisation Pes så sent som i oktober förra året, trots att det var länge sedan Smer uppvisade en socialdemokratisk profil.
Varför så många slovakiska väljare sedan ändå valt att rösta fram Fico till en ny mandatperiod har att göra med det utbredda politikerföraktet, missnöjet över hur den tidigare regeringen hanterade pandemin, och en inte obetydlig önskan hos många slovaker om att få en ledare som han styra med stark hand.
Jag är övertygad om att den här avvecklingen av demokratin inte kommer stoppas.
Hynek Pallas är väldigt orolig över hur Slovakien kommer utvecklas efter att Fico tillfrisknat.
– Vi har att göra med ett land där oppositionen och på gatorna måste demonstrera mot att regeringen håller på att avveckla väldigt viktiga demokratiska institutioner. Men varje uttryck av demonstration kan av regeringspartierna tolkas som att det ingår i hatretoriken som ledde fram till skjutningen. Det innebär att regeringen inte bara har möjlighet att legitimera ingrepp, utan ser sig som rättfärdigade till att göra det. Jag är övertygad om att den här avvecklingen av demokratin inte kommer stoppas.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.