BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Min yngsta dotter är fyra år gammal och jag hinner knappt träffa henne eftersom jag jobbar så mycket. Oftast hinner jag bara sova fyra timmar per natt, berättar han.
Sedan tre år tillbaka är Mackinley Celestin aktiv i Fight for 15, en växande rörelse som strävar efter att höja minimilönerna i USA till 15 dollar i timmen. I dag är minimilönen bara 7,25 dollar i många delstater och allt fler låglönearbetare tvingas ha flera jobb samtidigt. Många är också beroende av matkuponger, socialbidrag och annan statlig hjälp eftersom heltidslönen inte räcker till.
”Hillary har tyvärr varit för otydlig”
När Dagens ETC träffar Mackinley Celestin har han tillsammans med ett tusental snabbmatsanställda och andra låglönearbetare samlats utanför Hofstra University på Long Island i New York, strax innan Hillary Clinton och Donald Trump ska drabba samman där i den första presidentvalsdebatten. Det är en udda blandning av aktivister som passar på att demonstrera vid universitet, allt från klimataktivister med isbjörnsdräkter till unga kostymklädda supportrar till den libertarianske presidentkandidaten Gary Johnson. Men Fight for 15-aktivisterna är flest och hörs mest. Under dagen har de strejkat, gått tidigare från sina jobb och fått skjuts till demonstrationen med bussar inhyrda av fackföreningar.
– Jag vill sätta press på både Hillary Clinton och Donald Trump, även om jag inte har så stort hopp när det gäller honom, säger Jennifer Hadlock, en av dem som tågar mot universitet.
– Hillary Clinton har tyvärr varit för otydlig i frågan. Folk behöver en lön de kan leva på. 15 dollar är egentligen inte heller tillräckligt i en dyr stad som New York.
Fight for 15 är en av de mest framgångsrika amerikanska aktiviströrelserna på senare år. I våras blev det klart att två av USA:s största delstater, Kalifornien och New York, kommer att höja minimilönen till 15 dollar i timmen inom de närmaste åren. Flera delstater väntas följa efter. Även storstäder som San Francisco, Seattle och Chicago har klubbat igenom höjningar.
Rörelsen bidrog också till att lyfta upp frågan i Demokraternas primärval, där Bernie Sanders kampanjade för 15 dollar. Hillary Clinton har länge varit för en höjning av minimilönerna, men har först nyligen anslutit till 15 dollar-linjen. Fler än 50 miljoner amerikaner har en lön under 15 dollar i timmen, vilket är en stor väljargrupp som Demokraterna inte kan ignorera. Republikanerna är däremot överlag mycket skeptiska till höjningar. Donald Trump har dock sagt att han ”skulle vilja se någon form av ökning” men att han helst vill lämna över beslutet till delstaterna.
Få tog Fight for 15 på allvar när rörelsen startade i november 2012. Snabbmatsarbetare i New York tågade ut från sina arbetsplatser på kedjor som McDonald’s, Taco Bell och Kentucky Fried Chicken.
– Folk tyckte att de var galna, säger Kendall Fells, en av de ledande organisatörerna inom Fight for 15.
– De har en arbetssituation där de kan få sparken för vad som helst. Till exempel fick en kvinna som arbetade på McDonald’s sparken för att hon åt en bit friterad kyckling. Men det stoppade inte dem från att kräva en lön som räcker till mat, kläder och tak över huvudet.
Bubblar av missnöje
Protesten växte sedan till 150 städer. Fight for 15:s framgångar sker i en tid när fackföreningarna är på tillbakagång i USA: Andelen amerikanska arbetare som är fackanslutna har halverats de senaste 30 åren. Av snabbmatsarbetarna är bara 1,7 procent medlemmar. Samtidigt har arbetslösheten minskat kraftigt och ekonomin återhämtat sig efter finanskrisen 2008, utan att lönerna har hängt med.
Flera av snabbmatskedjorna har inte höjt lönerna sedan millennieskiftet. Det bubblar av missnöje över inkomstskillnader och stillastående löner, vilket märks på rörelsen kring Bernie Sanders och på Fight for 15.
Kendall Fells menar att låglönearbetarnas mod är nyckeln till rörelsens framgångar. Han tillägger att de anställda ofta får stöd från Fight for 15:s nätverk när de kommer tillbaka till jobbet efter en strejk.
– Då har de sällskap av mellan 15 och 50 andra personer, allt från grannar till politiker och pastorer, som ser chefen i ögonen, och säger: Det här är mina vänner, de strejkade för att komma ut ur fattigdomen och vi vill inte se något tjafs från dig.
Trots det är det många som inte vågar delta i strejkerna, säger Mackinley Celestin.
– Cheferna brukar säga ”Om du inte kommer hit har du inget jobb i morgon”. Men jag vill ha en bättre framtid. Jag vill inte att min dotter ska behöva kämpa som jag.
Kendall Fells, en av de ledande organisatörerna inom Fight for 15, är stolt över aktivisternas mod. ”En kvinna som arbetade på McDonalds fick sparken för att hon åt en bit friterad kyckling. Men det stoppade inte dem från att kräva en lön som räcker till mat, kläder och tak över huvudet”, säger han.
”Jag vill ha en bättre framtid. Jag vill inte att min dotter ska behöva kämpa som jag”, säger Mackinley Celestin.
”Jag vill sätta press på både Hillary Clinton och Donald Trump, även om jag inte har så stort hopp när det gäller honom”, säger Jennifer Hadlock.