Dagens ETC söker honom för att höra hur de senaste dagarna har varit, och var han befinner sig. Men han kan inte prata. Internet låg nere i Gaza hela helgen och under onsdagen stängde Israel åter ner nätet i Gaza.
”Jag kan inte nu därför jag kom precis från övergången mellan Rafah men utan resultat det var öppet för olika länder men inte för Sverige och europeiska länder men Finland och andra europeiska länder var med på listan,” skriver han kort från södra Gaza via Whatsapp.
The Guardian rapporterade under morgonen att gränsen skulle öppna för dussintals skadade palestinier i behov av vård och hundratals utländska passhållare. Al Jazeera skriver att det handlar om cirka 500 utländska passhållare. Egypten har satt upp ett fältsjukhus i Sheikh Zuwayed i Sinai där en del av dem som nu har släppts ut kommer att få vård. Filmer från Rafah visar hur hundratals människor köar för att få passera.
UD ”följer processen”
Dagens ETC har sökt utrikesdepartementet, dels för att ta reda på vad man gör för att svenskar i Gaza ska släppas igenom Rafah, dels för att höra vad man vet om läget vid gränsen. Och de bekräftar att man har kännedom om att gränskorsningen i Rafah öppnats för ”vissa grupper” under onsdagen. Men enligt presstjänsten är det skadade i behov av vård som i första hand kommer att få passera.
”Därefter förväntas utländska medborgare tillåtas passera i enlighet med en process som hanteras av lokala myndigheter. UD och ambassaden i Kairo står i kontakt med lokala myndigheter och andra länder inför en gränsöppning som även omfattar svenskar”, skriver UD i svaret till Dagens ETC.
En del medier har under dagen rapporterat om olika listor – det är också vad Ahmad Massry hörde talas om när han var i Rafah – som bestämmer vilka som släpps ut och i vilken ordning detta kommer ske.
UD vill inte kommentera uppgifterna men ”konstaterar att lokala myndigheter nu påbörjat en process för att förbereda en ordnad gränspassage för utländska medborgare och att vi följer denna process.” Dagens ETC frågar UD – de väljer att svara över mejl – vad de gör för att svenskar ska släppas igenom. Men svaret vi får är vagt.
”När UD får kännedom om att svenskar kan ges möjlighet att lämna via gränsen mot Egypten kommer vi att kontakta svenskar i Gaza som uttryckt önskan om att lämna. Sveriges ambassad i Kairo har beredskap inför en eventuell öppning av gränsen mot Gaza och är redo att agera konsulärt till stöd för de svenskar som då skulle komma från Gaza i enlighet med anvisningar som ges av egyptiska myndigheter”, fortsätter de.
På ”liv och död”
Under tisdagen dödades över 50 personer i ett bombattentat mot flyktinglägret Jabalia och under onsdagen attackerade Israel åter lägret. Målet för attackerna ska ha varit en högt uppsatt Hamas-medlem. Videos från lägret visar total förstörelse, högar av söndertrasade hus, gråtande och chockade människor och i mitten en stor krater. Bilder från ett sjukhus i närheten visar överfulla sjukhuskorridorer och utanför sjukhuset ligger människokroppar invirade i vita lakan på prydliga rader.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har vid flera tillfällen vädjat om vapenvila. Världshälsoorganisationen WHO, med medicinska team som står redo att gå in i Gaza, följde under onsdagen efter och kräver att attackerna måste mattas av så att skadade ska kunna få vård.
– Om sjukhus slutar fungera är det ett ögonblick på liv och död för tusentals människor. Om de inte får den vård de behöver är det en dödsdom, säger Tarik Jasarevic från WHO till Al Jazeera.
EU har å sin sida enats om att vilja se ”humanitära pauser” men har inte kunnat ta ställning för en vapenvila.