Skyttedal sätter käppar i hjulet för hela EU:s gigjobbare
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Hennes initiativ kan grusa Uber-förarnas hopp om att betraktas som anställda. Själv säger hon att hon gör det för deras egen skull. Och för företagens.
Så motiverar Sara Skyttedal (KD) sitt upprop till EU:s högerparlamentariker att riva upp det liggande förslaget till nytt direktiv.
Axel Green
Runt om i Europa har gigarbetare, bland annat på Uber, hoppats på att EU:s så kallade plattformsdirektiv ska tvinga appföretagen att ta arbetsgivaransvar. Detta genom att exempelvis förare och matbud ska klassas som anställda och därmed kunna påverka sina villkor.
Nu ligger direktivet redo att gå vidare i processen med utgångspunkten att de är anställda om inte företaget överklagar och bevisar motsatsen. Men den 2 februari står det klart om EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) har satt käppar i hjulet.
– Det är ett slag i ansiktet. Så lätt är det, utifrån hur man umgås, att neka stöd till de som behöver det mest, säger John van Dinther, som själv kör för Uber och är och en av grundarna till föreningen Taxiunionen.
Kan hamna hos utskott igen
I ett mejl, som Dagens ETC har tagit del av, går Sara Skyttedal hårt åt det liggande ”obalanserade” förslaget som skulle få ”alla personer som jobbar via en digital plattform” att ”riskera att förutsättas vara anställda”.
Det liggande förslaget var färdigbehandlat i EU-parlamentet och skulle nu skickas vidare till så kallade trilogsamtal mellan parlamentet och medlemsländernas ministrar i EU:s råd. Men med mejlet samlade Sara Skyttedal ihop tillräckligt många parlamentariker för att kräva en omröstning för att stoppa det.
Om övriga parlamentet röstar som de svenska parlamentarikerna uppger i Dagens ETC:s enkät, ser det ut som om Sara Skyttedal kommer att lyckas. Röstar majoriteten mot det nuvarande förslaget skickas direktivet tillbaka för omförhandling i utskottet för arbetsfrågor, EMPL. En ”förhalning”, enligt kritiker i parlamentets vänsterblock, som både kan försvaga direktivet och skjuta det på framtiden.
Anklagas för lobbykoppling
Att klassas som anställd och inte ”partners” eller ”egenanställda” har drivits av gigarbetare och fackförbund i hela världen. Precis som i Sverige hamnar en ”egenanställning” i ett juridiskt vakuum mellan anställda och egenföretagare. Gigföretagen har lagt stora resurser på att bekämpa omklassningen och deras lobbygrupper har också riktat in sig på att antingen förhindra eller förmildra EU:s plattformsdirektiv.
Sara Skyttedal har kritiserats för samarbete med dessa lobbygrupper och att föra deras talan. I en video som delats i sociala medier hörs hon också ropa ”håll käft och gå” till en gigförare som oinbjuden höll ett anförande på ett möte mellan företagsrepresentanter och EU-parlamentariker från högerblocken EPP och Renew Europe. Hennes upprepande av budskapet på Twitter där hon också kallade föraren ”okunnig aktivist”, gjöt inte olja på vågorna.
Ignorant activists that interrupt meetings and obviously not even caring if the recipients of his “message” even understands it can indeed just shut up. https://t.co/4S7Xt5lU7t
Till Dagens ETC skriver Sara Skyttedal att hennes motiv är att förhindra att verkliga egenföretagare ofrivilligt klassas som anställda. Den distinktionen från ”egenanställd” är inte lika tydlig i hennes mejl.
På Dagens ETC:s fråga vems intressen hon företräder svarar hon:
”Jag företräder mitt eget och mina väljares perspektiv. Viktiga ingångar för mig i den här frågan är dels att plattformsdirektivet respekterar både anställdas och verkliga egenföretagares rättigheter, dels att skademinimera den här nya EU-regleringens ingrepp i det svenska arbetstagarbegreppet.”