I mycket är det som händer idag en upprepning av folkmordet i Darfur i början av 2000-talet. Arabiska miliser attackerar svarta sudaneser med stöd av RSF för att med mord och terror driva dem från området.
Då liksom nu är det de arabiska miliserna Janjaweed – namnet betyder ”djävlar på hästrygg” – som står för det mesta våldet. Ledare för Janjaweed var Hamdan Dagalo, nu befälhavare för Rapid Support Forces (RSF). Med den dåvarande presidenten Omar Bashirs stöd omvandlade Dagalo delar av arabmilisen till RSF.
Det var Bashir och den sudanesiska regeringen som beväpnade milisen och använde den till att trycka ned den svarta majoriteten i södra Sudan. Bashir anmäldes till Internationella Brottsdomstolen och dömdes för folkmord. Över 300 000 beräknas ha dött under kriget medan 2,5 miljoner flytt sina hem.
Ringer på – och mördar
Nu använder RSF och Janjaweed samma taktik som vid det tidigare folkmordet.
– Först kommer RSF med tunga vapen och efter dem följer miliserna som dödar alla som kommer i deras väg, säger Abdelhamid Ahmed, undersköterska i Linköping som blev kvar i Sverige efter att ha fått medicinsk hjälp efter folkmordet 2003-2004.
– Jag vet inte vad som hänt med mamma eller min familj, som kommer från el-Geneina, den stad som blivit centrum för de blodigaste striderna.
Dödstalen som rapporteras in från Darfur och el-Geneina är betydligt högre än motsvarande från huvudstaden Khartoum. Den brittiska tidskriften Economist redovisar vittnesuppgifter om hur arabisk milis går från dörr till dörr och skjuter alla unga män de träffar på.
Klimatkrisen förvärrar
Konflikten i Darfur utgår från en mycket gammal konflikt om land mellan den arabiska folkgruppen, som var delvis kringflyttande och levde på boskapsskötsel, och de svarta samhällena, som levde på jordbruk. Med klimatkrisen har situationen nu blivit betydligt svårare eftersom stora delar av tidigare odlingsbart land har förvandlats till öken.
Efter det tidigare Darfurkriget inleddes en bräcklig fredsprocess, men så fort de fredsbevarande internationella styrkorna drogs tillbaka startades en ny offensiv av Janjaweed och RSF. FN:s särskilda representant i Sudan, Volker Perthes, beskriver det som nu händer i Darfur som ”en storskalig etnisk rensning”.
”Ingen hjälp kommer fram”
För RSF är västra Darfur och staden el-Geneina viktiga för inbördeskriget mot den sudanesiska armén. Genom staden som ligger vid gränsen till Tchad får RSF vapensändningar från framför allt Libyen och Centralafrikanska Republiken.
Abdelhamid Ahmed berättar om en situation som är katastrofal:
– Världen måste reagera och stoppa folkmordet i Darfur. FN och Afrikanska unionen måste skicka fredsbevarande trupper för att stoppa morden och terrorn. I dag gör striderna att ingen hjälp kan komma in och organisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser tvingas lämna området för att inte själva attackeras.