I vissa fall fick kvinnor som just var i färd med att åka in till sjukhus höra att det inte längre fanns någon poäng med att de kom dit. I andra fall bromsades ingreppet mitt i processen, för att de ansvariga läkarna och gynekologerna blev osäkra på hur de skulle fortsätta.
– Sjukhuspersonal ringde till mig under hela onsdagsnatten för att fråga vad de skulle göra. De blev rädda att de kunde hamna i fängelse, säger Krystyna Kacpura, som leder den polska aborträttsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering, till Dagens ETC.
Telefonsamtalen till henne har sedan fortsatt komma in, eftersom vissa av kvinnorna som fått sena, kirurgiska aborter avbrutna mitt i processen ännu är kvar på sjukhusen. De har inte tagit emot nyheten om den nya abortlagstiftningen särskilt väl.
– En läkare ringde till mig och sa att en kvinna hade sett nyheten på tv, och sedan dess har hon suttit och stirrat apatiskt in i en vägg och sagt att hon ska begå självmord. Att hon inte kommer lämna sjukhusområdet levande. Det här är en stor tragedi och en skräck för polska kvinnor.
Sköt upp ändring
Den polska konstitutionsdomstolen fattade redan den 22 oktober i fjol ett beslut om att skärpa abortlagarna, men på grund av massiva protester som utbröt beslutade regeringen att skjuta upp publiceringen av ändringen i den polska författningssamlingen. Därmed hade lagändringen officiellt inte trätt i kraft förrän på onsdagskvällen när publiceringen till sist dök upp.
Abortlagstiftningen i Polen var redan tidigare en av de mest strikta i världen. Ingreppet har varit tillåtet endast när fostret bedömts ha livshotande skador, när kvinnans liv eller hälsa hotas, samt när graviditeten uppstått till följd av våldtäkt eller incest. 98 procent av alla aborter vid polska sjukhus har skett på grund av livshotade fosterskador – det är den här möjligheten som nu har förbjudits genom lagändringen.
Krystyna Kacpura låter både förbannad och förtvivlad när Dagens ETC talar med henne på telefon. Hon är extremt orolig för hur det nästan totala abortförbudet kommer drabba kvinnor som måste genomgå kirurgiska aborter. Tidigare har många kunnat kringgå de snåriga lagarna genom att göra ingreppet i andra EU-länder.
– Men nu i pandemitider är gränserna mycket svårare att korsa. Kvinnor som vill göra abort utomlands kanske måste tillbringa lång tid i karantän, de måste betala ännu mer för boende och annat, och många har ju blivit arbetslösa eller har det ekonomiskt svårt nu under pandemin.
Vill bygga nätverk
Kvinnor i Polen har ännu möjligheten att göra tidiga, medicinska aborter genom att på egen hand beställa piller över nätet. Federationen för kvinnor och familjeplanering hjälper kvinnorna genom processen och har en hotline med gynekologer. Nu söker man med ljus och lykta efter pengar för att kunna anställa fler.
– Vi vill även organisera ett nätverk av vänliga gynekologer och psykiatriker som kan fortsätta hjälpa kvinnor. Men det är svårt eftersom man kommer försöka stoppa oss, säger Krystyna Kacpura.
Den svenska journalisten och författaren Peter Johnsson bor i Polen sedan 1980-talet och har bevakat landets politiska utveckling lika länge. Han förklarar att det bara är en minoritet av den polska befolkningen som är intresserad av att inskränka aborträtten. Merparten av alla polacker och i synnerhet de yngre och kvinnorna är inte ärkekonservativa, vad gäller frågor om sexuella förbindelser och abort.
– Kravet kommer från den mest reaktionära delen av den polska katolska kyrkan. De kontrollerar en stor del av regeringspartiet Lag och rättvisas kärnväljare och därför kan partiet inte huka från kravet, även om jag tror att de skulle vilja slippa, säger Peter Johnsson.
Lag och rättvisa (PiS) består både av realpolitiker och reaktionärer. Enligt Peter Johnsson skapar det här ett dilemma för PiS partiordförande och Polens egentliga härskare, Jaroslaw Kaczynski. Även om han själv förvisso är ärkekonservativ så vill han förmodligen undvika beslut som kan leda till nya enorma gatuprotester mot hans styre.
Spontana demonstrationer
I höstas ledde konstitutionsdomstolens lagändring till de största demonstrationerna i Polen sedan kommunismens fall. Proteströrelsen Kvinnostrejken lyckades samla hundratusentals människor på gatorna, som riktade sin ilska framför allt mot regeringen, eftersom det auktoritära PiS har berövat konstitutionsdomstolen dess självständighet.
Efter att den nya abortlagstiftningen trädde i kraft i onsdags så uppstod det nya spontana demonstrationer över hela Polen. Snabbt planerades det också för fler demonstrationer i helgen.
– Protesterna som har utlösts av abortfrågan har väldigt snabbt också tagit upp en hel massa andra frågor, i det här allt mer auktoritära samhället. Så i höstas höll det på att utvecklas till en allmän proteströrelse mot hela det auktoritära systemet, berättar Peter Johnsson.
Regeringen känner oro
Den stora frågan nu är bara med vilka medel regeringen kommer att slå ner på de nya demonstrationerna, särskilt som man nu bekvämt kan peka på folksamlingarna som ett brott mot distansregler under pandemin.
Dagens ETC ska på torsdagskvällen intervjua en av Kvinnostrejkens tre ledarfigurer, Klementyna Suchanow, men lyckas inte nå fram till henne. Så småningom visar det sig att hon och fler andra personer har gripits under de nya demonstrationerna och förts till polisstationer i andra städer.
– Regeringen har självfallet all anledning att känna oro inför nya protesterna. Vi får se vad som händer, men fler protester kommer och frågan är bara hur starka repressioner man är beredda att sätta in, säger Peter Johnsson.