Förra året uppskattades bolagets tillgångar vara värda 545 miljarder dollar (cirka 4,75 biljoner kronor).
Blackstone sysslar med ”riskkapital, kredit och strategier för hedgefond-investeringar”.
I klartext betyder det att de investerar stora pengar i bolag världen över – allt ifrån matkedjor till hotell, återvinningsföretag, filmbolag och banker, för att trissa upp värdet och göra stora vinster när de lämnar.
Det är på två områden som de fått mest uppmärksamhet på senare tid.
Dels för att Blackstone har investerat i Hidrovias do Brasil, ett infrastrukturföretag med kopplingar till skövlingen av Amazonas, bland annat genom att dra en motorväg rakt igenom regnskogen.
Trumps störste bidragsgivare
Elizabeth Warren, tidigare presidentkandidat för Demokraterna, var ett av flera tunga namn som kritiserade Blackstone när nyheten avslöjades förra året.
– Det är djupt oroande att USA-baserade riskkapitalbolag som Blackstone har dragit fördelar av det försvagade miljöskyddet i Brasilien genom sina investeringar, för att trissa upp kortsiktiga vinster på bekostnad av vårt globala klimat och urbefolkningen, skrev Warren i ett öppet brev till Blackstones vd Stephen Schwarzman.
Schwarzman är för övrigt den enskilt störste bidragsgivaren till Donald Trumps återvalskampanj, med donationer på nära 30 miljoner kronor.
Även svenska banker har investerat stora pengar i Blackstone. Swedbank hade tidigare drygt två miljarder kronor genom tre av sina fonder, men avyttrade merparten av detta i maj 2020 och har idag inget innehav kvar i Blackstone, uppger de för Dagens ETC.
SEB har investeringar på cirka 100 miljoner kronor.
– Blackstone är insyltade i att driva på exploateringen av Amazonas via infrastrukturverksamheten, sade Jakob König från Fair Finance Guide Sverige, som gjorde avslöjandet. Flera miljöorganisationer tipsar folk om att påverka sina banker för att göra mer hållbara investeringar, och varnar för Blackstone.
”Ett helvete för hyresgäster”
Det andra området där Black-stone har rört upp kontroverser är bostadsmarknaden. Leilani Farha, FN:s tidigare rapportör för rätten till bostäder, har återkommande varnat regeringar världen över för Blackstones strategier att köpa upp stora bostadsområden, ofta i utsatta delar av storstäder, renovera lägenheterna och sedan chockhöja hyrorna - vilket sätter många människor på gatan.
Fenomenet kallas ”renovräkning” och beskrivs ingående i Fredrik Gerttens film ”Push” från i fjol, där bland annat Nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz kallar Blackstone för ”onda”.
Det uttalade mottot på Blackstones egen hemsida var fram tills nyligen ”Köp det, fixa det, sälj det”.
Senast i torsdags skrev Leilani Farha på Twitter att ”Blackstone har gjort livet till ett helvete för hyresgäster världen över”.
Gertten menar att det är ofattbart att svenska pensionsfonder har pengar i Blackstone.
– Varför ska våra pensionspengar gå till en amerikansk fond som tjänar pengar i Amazonas, bedriver fracking och stöttar Trumps politik? Det är en mycket viktigare debatt än havremjölk. Oatly snackar om att påverka Blackstone. Men Blackstone är ofattbart stora. Och de är konsekvent på fel sida, säger han.
Fotnot: Den här texten innehöll tidigare en felaktig uppgift om Swedbanks investeringar i Blackstone, vilket Dagens ETC beklagar. Texten är nu korrigerad.