– Det har hela tiden handlat om att möta behoven hos människor i extrem fattigdom och människor med låga inkomster som kämpar för att få det att gå ihop. Men det handlar också om tillgänglighet, att erkänna mensen som något helt normalt. Det handlar om att se till att lika väl som det finns toapapper och tvål på toaletterna så ska det finnas bindor, tamponger eller återanvändningsbara alternativ, säger Monica Lennon till tidningen Holyrood.
Var tionde har inte råd
En undersökning gjord bland 2 000 unga i Skottland visade att var fjärde elev och student i skolan och på universiteten har haft problem att få tag på mensskydd. Och i Storbritannien som helhet har undersökningar gjorda av Plan International visat att var tionde flicka inte har haft råd att köpa mensskydd alls. Sedan förra året har den skotska regeringen satsat 5,5 miljoner pund på att dela ut gratis bindor och tamponger på skolor och universitet. Något som även England började med i januari i år. Men Monica Lennon säger att det inte räcker
– Allt för ofta ser vi i Storbritannien, och i hela världen, att i tider av nedskärningar är det är service till kvinnor som skärs ned först. Därför behöver det här regleras i lag, säger hon till tidningen The Press and Journal.
”Börja i skolorna”
I Sverige lade Vänsterpartiet ett förslag inför valet 2018 om att dela ut gratis mensskydd till kvinnor och flickor under 20 år. Bindor och tamponger skulle enligt förslaget finnas att hämta på ungdomsmottagningar och på skoltoaletter och satsningen beräknas kosta omkring 300 miljoner kronor. Förslaget presenterades av partiets vice ordförande Nooshi Dadgostar som tycker att det vore bra att börja med att se till att det finns mensskydd på grundskolor och gymnasier.
– Dels kan man få mens mitt på dagen, eller så kanske man har glömt mensskyddet. Då är det en tillgänglighetsfråga. Lever man på studiebidrag så har man inte så gott om pengar och då kan det vara en lättnad att det finns i skolorna. Det är en trygghet i livet, säger hon till Dagens ETC.
På riksnivå har det inte hänt något mer med frågan sedan dess, men lokalt har det lagts flera förslag från ledamöter från V, Fi och S om att införa fria mensskydd på kommunala skolor. Nu senast i Malmö i början av veckan.
– Mensskydd är något som kostar ganska mycket. I Malmö har vi samtidigt en stor andel barn som lever i fattigdom enligt rapporter från bland annat Rädda barnen. Och vi ser att det här en viktig grej att införa för att utjämna skillnader. Man ska inte behöva stanna hemma från skolan på grund av mens eller för att man inte har råd att köpa mensskydd, säger kommunalrådet Emma-Lina Johansson (V) som ligger bakom motionen till kommunfullmäktige.
Hoppas på nationellt genomslag
Enligt Vänsterpartiet i Malmö lägger en person omkring 100 till 150 kronor i månaden på mensskydd. Än så länge är kommunen inte redo för att erbjuda gratis mensskydd till alla kvinnor oavsett ålder, enligt Emma-Lina Johansson.
– Resurserna till kommunerna är begränsade och vi behöver börja någonstans. Och det är ofta i skolan som det uppstår mest tabun och stigman kring mens. Men på sikt tänker jag absolut att det skulle vara möjligt att införa det i alla kommunala verksamheter, oavsett ålder. Vi hoppas fortfarande att vi kan få ett genomslag för politiken nationellt, säger hon.
I Skottland hoppas Monica Lennon att en lag om fria mensskydd ska finnas på plats i slutet av året.
– Det här beslutet har riktat strålkastarljuset mot det skotska parlamentet och Skottland. Vi ses som globala ledare nu, säger hon till tidningen Holyrood.