Beslutet av Polens konstitutionsdomstol i oktober 2020 att förbjuda aborter vid fosterskador gav upphov till de största demonstrationerna i landet sedan kommunismens fall. Missnöjet kom snabbt att riktas mot hela den auktoritära, ärkekonservativa politiken från regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS).
Ett år senare är ledarna för Kvinnostrejken, som arrangerat demonstrationerna, nöjda med att många fler polacker blivit politiskt medvetna. Men den närmaste framtiden känns likväl mörk.
– Det finns mer energi i civilsamhället nu och jag är säker på att det kommer förändra Polen långsiktigt sett. Problemet är vad som kommer hända kortsiktigt, säger Klementyna Suchanow, som ingår i Kvinnostrejkens ledartrio.
Lever med polisskydd
Dagens ETC möter henne i rörelsens högkvarter i Warszawa. Här är säkerhetspådraget betydligt större än tidigare. Alla skyltar är borttagna och entrédörren är försedd med spionspegel.
Marta Lempart, en annan i Kvinnostrejkens ledartrio, har tagit emot allvarliga dödshot och måste leva med polisskydd.
– För två månader sedan arresterades en man som postat hotbrev till både henne och hennes familj. Vi är inte säkra på om han agerat ensam eller ej, så vi måste ha kvar den här säkerheten, suckar Klementyna Suchanow.
Som svar på fjolårets breddade protester presenterade Kvinnostrejken i somras ett slags politiskt reformprogram för Polen. Man vill inte bilda ett eget parti, men undersöker nu vilka i oppositionen man skulle kunna samarbeta med för att driva på kvinnoagendan. Detta har blivit allt viktigare, bland annat för att det har cirkulerat rykten om tidigarelagda val.
– Vi förbereder oss på det nu. Och vi har definitivt behövt omforma våra planer efter Tusks beslut om att återvända till politiken, säger Klementyna Suchanow.
Tusk gör comeback
I söndags återvaldes den populära liberalen Donald Tusk, Polens premiärminister 2007–2014, till ledare för det största oppositionspartiet Medborgarplattformen. Hans uttryckliga mål är att besegra PiS-regeringen i nästa val – Kvinnostrejkens ledare har samma mål.
Det enda som skulle kunna sätta krokben för protestledarnas aktivism är om det polska rättsväsendet bestraffar dem allt för hårt. Den dödshotade Marta Lempart riskerar åtskilliga år i fängelse på grund av protesterna hon lett. Det gör även Klementyna Suchanow, som bland annat anklagas för att ha riskerat människors säkerhet när hon bildat folksamlingar i strid med polsk pandemilag.
– Det finns högar av dokument mot oss i domstolen. Jag pratar med min familj nu om vad jag ska göra, stanna och åka i fängelse eller ge mig av utomlands?
– Jag har också två fall mot mig där Ordo Iuris har stämt mig för att jag har talat om dem. Det här är deras taktik nu, de försöker tysta folk, säger Klementyna Suchanow.
Samarbete med Ungern
Sedan PiS fick regeringsmakten 2015 har flera ärkekonservativa, katolska stiftelser utökat sitt inflytande i Polen. Den viktigaste är Ordo Iuris, som enligt initierade kritiker har etablerat en stark närvaro med representanter i den polska statsapparaten. Stiftelsen sägs ligga bakom Polens uppmärksammade attacker mot aborträtten, hbtq-rättigheter och Istanbulkonventionen mot kvinnovåld, genom ideologiskt påverkansarbete mot regeringen.
I Ordo Iuris huvudkontor i Warszawa får Dagens ETC en pratstund med juristen Karolina Pawlowska. Hon är en av de välutbildade unga kadrer som stiftelsen rekryterat för att fostra en ny högerelit. 31 år ung är hon redan chef över arbetet med internationell juridik och vicerektor vid det nya lärosätet Collegium Intermarium, som Ordo Iuris etablerade i maj i år.
– Och igår var jag i Budapest och blev ordförande i ett nytt nätverk vi etablerat tillsammans med partners från Ungern, Tjeckien, Slovakien och Italien. Vi konsoliderar rörelser som är lika oss själva, det är något vänstern gjort i åratal, säger Karolina Pawlowska.
Stämmer sina motståndare
Ordo Iurus representerar i högsta grad den andra sidan i det skyttegravskrig som präglar dagens polariserade Polen. Karolina Pawlowska beskriver Kvinnostrejkens demonstranter som förvirrade och manipulerade. Själv är hon mycket nöjd med att abortlagen skärptes.
– Det var ett viktigt steg för att till fullo realisera respekten för mänskliga rättigheter i Polen. Tidigare kunde ofödda barn som misstänktes vara sjuka eller handikappade nekas detta skydd. Det var diskriminerande, säger Karolina Pawlowska.
Stiftelsen är duktig på att använda välbekanta begrepp – rättigheter, diskriminering – och anpassa dem efter egna syften. Samtidigt har allt fler personer som påpekat detta och andra saker med stiftelsen blivit föremål för stämningar.
Karolina Pawlowska skrattar vid frågan om inflytandet på regeringen. Det är osant, menar hon. Likväl är det ett faktum att stiftelsens jurister förberett grunden till flera kontroversiella lagar PiS drivit igenom, samt PiS första angrepp mot aborträtten i parlamentet 2016. Fortsätter trenden kan Ordo Iuris snart komma att påverka fler saker.
Ny lagskärpning planeras
I september anlände ett ännu strängare civilt lagförslag till parlamentet, som yrkar för en kriminalisering av gravida kvinnor som själva genomför aborter, samt av de som eventuellt assisterar kvinnorna. Alla ska gå att bestraffa. Det är en annan stiftelse som föreslagit lagen, men Ordo Iuris har gett sitt stöd.
Dagens ETC rapporterade i förra veckan om en växande underjordisk rörelse av kvinnogrupper som möjliggör just aborter på egen hand. Lagförslaget är en reaktion, och blir det verklighet kommer Polen bli ett ännu svårare land för kvinnor med oönskade graviditeter.
Karolina Pawlowska ser inte saken på det sättet. Hon ser bara ett behov av att agera mot vad hon tycker är ett kvardröjande hinder – aborträttsrörelsen.
– Vi vet att feministiska organisationer sprider information om hur man kan göra abort själv, och det är slående att de inte informerar om problem som kvinnorna kan drabbas av efteråt. De bör bli föremål för juridiska ageranden.