Skarpt läge för den sköra demokratin i Georgien: ”Deras agenda är designad av Putin”
Premiärminister Irakli Kobachidze och hans parti Georgisk dröm har infört en hotfull retorik och auktoritära nya lagar.
Bild: AP/TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Georgiens demokratiska framtid och EU-medlemskap står på spel i valet. Premiärminister Kobachidze kommer med det ena auktoritära hotet efter det andra.
Veteranpolitiker låter sig inte skrämmas, men det gör landets hbtq-personer, som blivit den senaste måltavlan i propagandakriget.
Under supervalåret 2024 har det flera gånger pratats om ödesval där det avgjorts om länder riskerat gå åt ett högerauktoritärt håll. Framtiden har varit oroväckande, men även oviss eftersom hotbilderna sett olika ut. Inför valet i Georgien den 26 oktober har oppositionella krafter därför talat så mycket klarspråk som möjligt: Det står mellan Europa och Ryssland.
På flera sätt har Georgien redan hamnat i Kremls fålla. Premiärminister Irakli Kobachidze och hans parti Georgisk dröm har infört en hotfull retorik och auktoritära nya lagar som tycks hämtade från Vladimir Putins populistiska handbok.
I början av oktober införde man en ny hbtq-fientlig lag som förbjuder äktenskap och adoptioner för samkönade par, och som kriminaliserar avbildningar av hbtq-personer i medierna.
Nu lägger vi alldeles för mycket tid och energi på att prata om den homofobiska attityden hos regeringen.
Georgiens största hbtq-organisation, Equality, har omedelbart känt av den nya lagen.
– Istället för att diskutera vår administrativa verksamhet framöver så lägger vi nu alldeles för mycket tid och energi på att prata om den homofobiska attityden hos regeringen. Vi har redan behövt ställa in flera planerade aktiviteter, säger Mikheil Meparishvili som arbetar vid Equality sedan 2018.
Fokus på traditionella värderingar
Hans organisation har exempelvis behövt undersöka vad den lagen egentligen kan träffa. Faller även självreflekterande krönikor inom ramarna för hbtq-förbudet i medier? Hittills kan de bara gissa, eftersom lagen är så luddigt utformad.
Regeringspartiet Georgisk dröm framhäver sig själva som försvarare av traditionella värderingar. Angreppet mot hbtq-personer handlar framför allt om att plocka poäng hos väljare som uppskattat det intensiva motstånd som den ortodoxa kyrkan tidigare utövat.
– Vi vet att agendan ursprungligen är designad av Putin, men i vår kontext funkar den också bra, säger Mikheil Meparishvili.
”Anonymitet är viktigt”
Hbtq-personer har även haft anledning att frukta en annan auktoritär ny bestämmelse. I maj i år drev Georgisk dröm igenom den så kallad utländsk agent-lagen, där oberoende civilsamhällesorganisationer får krav på sig att registreras som utövare av utländskt inflytande. Liknande lagar har tidigare införts i Ryssland och Ungern, för att misskreditera organisationerna.
– Vi tillhandahåller hiv-test och mycket annat material. Anonymitet är en viktig del av vår service och alla som beställer registreras bara i koder, men det finns ändå en rädsla för att vi skulle tvingas dela med oss av personuppgifter till staten, om vi registrerar oss som agent, berättar Mikheil Meparishvili.
Därför har Equality vägrat göra så, tillsammans med många andra organisationer. Än så länge har ingen mottagit de böter man därmed riskerar, kanske på upp emot 20 000 dollar.
– Men det finns mycket oro för att det är valtaktik och att Georgisk dröm kommer utdöma böterna om de vinner valet. Vi kommer inte kunna betala, så ett möjligt scenario är att vi försöker undkomma genom att skriva vår verksamhet i ett annat land istället, det har flera andra redan gjort.
Från ideologi till manipulation
Utvecklingen i Georgien har gått rakt emot de ambitioner EU har om att inlemma fler östeuropeiska länder i unionen, istället för att de ska fastna i det som Ryssland kallar sin intressesfär. Men en sådan EU-expansion förutsätter först demokrati, och EU har redan låtit hälsa att den kandidatstatus Georgien fick i fjol omöjligen kan fortsätta till ett medlemskap, med sådana lagar som har införts i år.
Det skulle betyda att vi förlorar alla de möjligheter som getts oss.
Och EU-drömmen lär definitivt gå i kras om Kobachidze och hans parti vinner valet på nytt. Det scenariot skulle göra oppositionspolitikern Dimitri Tskitishvili gruvligt besviken.
– Det skulle betyda att vi förlorar alla de möjligheter som getts oss sedan vi blev en del av integrationen med Europa. Vi förlorar det och alla våra partners, från USA till EU och dess enskilda medlemsländer. Redan nu kan vi se hur en del av de internationella bidragen till oss omdirigeras till civila aktörer istället för de statliga, eftersom vi inte tar hand om vår demokrati.
Dimitri Tskitishvili blev nyligen medlem i oppositionspartiet ForGeorgia25 och kandiderar till parlamentet, men har själv en bakgrund som parlamentariker för Georgisk dröms räkning.
– När jag blev medlem kallade de sig socialdemokrater, och på den tiden genomfördes viktiga sociala reformer och respekten för mänskliga rättigheter stärktes. Men idag kan jag inte se att partiet har någon ideologi kvar alls. De har gått åt ett konservativt håll men har inte några intellektuella för att bygga ett sådant innehåll, det är därför de sprider sin hbtq-propaganda för att manipulera folk.
”Förbindelser till Ryssland”
Ett annat utspel premiärminister Kobachidze gjort är att han efter en valseger har för avsikt att förbjuda de flesta oppositionspartier i Georgien, då han påstår att deras retorik mot Ryssland riskerar skapa ett nytt krig mellan de två. Kobachidze hänvisar till att det var okej för EU när Ukraina förbjöd ett antal proryska partier. Dimitri Tskitishvili tycker att uttalandet är extremt, men tar det inte på allvar.
Kobachidze befinner sig i en nedgående spiral av vallöften.
– Han befinner sig i en nedgående spiral av vallöften och måste hela tiden komma något nytt att säga. Så ser logiken ut hos en auktoritär regim.
Georgiens oppositionspolitiker säger ofta och gärna att regeringen är kontrollerad av Vladimir Putin. Dimitri Tskitishvili tror personligen inte det. Han kunde se i realtid hur Georgisk dröm fick panik över möjligheten att förlora makten, och har gått från att använda fulknep, till att ta över oberoende myndigheter och till sist införa antidemokratisk lagstiftning för att kunna behålla väljare och kontrollen.
Det är ett annat sätt att säga att de gillar Europa, men Orbáns Europa.
– Men vi kan definitivt se att de har vissa förbindelser till Ryssland, med tanke på att de rakt av kopierar lagarna där. Uttalandena, lagarnas utformning, till och med böterna är de samma, de har bara bytt ut ryska rubel mot georgiska lari, säger Dimitri Tskitishvili.
Inga av de här förbindelserna till Ryssland är dock formella. På pappret säger Georgisk dröm fortfarande att de är proeuropeiska och att de vill fortsätta med europeisk integration.
– Men de säger att de vill göra det med värdighet. Det är ett annat sätt att säga att de gillar Europa, men Orbáns Europa.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.