Den 7 maj är det val i Storbritannien. Labour vill få tillbaka regeringsmakten från koalitionen mellan de konservativa och liberaldemokraterna, främlingsfientliga Ukip kämpar för att komma in i parlamentet och de gröna för att stanna kvar medan det skotska nationalpartiet ser ut att gå mot ett rekordval. Mycket står på spel i årets val – speciellt för ett land som under en lång tid i princip har haft ett tvåpartisystem – och en hel del statistik slängs ut från olika håll. Därför arbetar faktagranskningsorganisationen Fullfact 18 timmar om dagen fram till valet med att analysera och granska politikernas utspel. Det kan de göra eftersom de i februari fick ihop 33 000 pund, närmare 425 000 kronor, genom crowdfunding för att köpa utrustning och anlita extra personal.
– Vi tänkte att vi skulle ha tur om vi lyckades nå målet på 25 000 pund, men det här är helt fantastiskt – 1300 människor har bidragit, det är ett enormt lyft att se att så många bryr sig, säger Phoebe Arnold, kommunikationschef på Fullfact.
”Försöker arbeta långsiktigt”
Organisationen grundades inför det förra brittiska valet 2010 och fick då stor draghjälp tack vare ordföranden Will Moys erfarenhet i House of lords, det brittiska parlamentets överhus.
– Moys arbetade för en cross-bencher, som inte är knuten till ett parti, och såg väldigt många presentationer som hölls av diverse lobbyister. Ibland var lobbyisternas information helt fel, men den lyckades ändå hitta in i politiska debatter.
Så bildades Fullfact, som i grunden ville efterlikna de amerikanska faktagranskningsorganisationer som använder sig av media för att bemöta politikers felaktiga uttalanden och kräva rättelser.
– Men vi försöker arbeta lite mer långsiktigt och hindra falsk information från att spridas. Det är inte helt enkelt – speciellt politiker är ofta väldigt motvilliga när det gäller att ta tillbaka påståenden, som ofta är en del av deras politiska budskap, om de inte bemöts av konkreta fakta, säger Arnold.
Granskar olika utspel
Organisationen granskar uttalanden på flera olika sätt, som sedan redovisas på deras hemsida, Facebook och Twitter. Dels publiceras varje dag granskningar av utspel som synts i tidningarna och dels livegranskar de större evenemang, som partiledardebatter, vilket kräver stora förberedelser, säger Arnold.
– Förutom detta är det viktigt att våra egna experter är tillgängliga och att vi har tillgång till vårt externa expertnätverk. Här får vi också många tips och frågor från andra som tittar på debatten. Tyvärr är det många som inte litar på någonting som politikerna säger, vilket är lite nedslående eftersom vårt mål är att folk varken ska känna blind tilltro eller blind cynism.
– Mycket av det som sägs stämmer helt eller nästan. Vårt jobb är att lista ut när det är meningsfullt för oss att lägga oss i.
Fullfact, som är en politiskt oberoende organisation, granskar uttalanden inom sex olika områden – ekonomi, hälsa, brott, utbildning, invandring och lagen.
– Väldigt många av våra granskningar har hittills handlat om ekonomi, invandring och sjukvårdssytstemet NHS. Det är ämnen som diskuteras flitigt inför valet.