För några dagar sedan fick det amerikanska TV-bolaget CNN tag på en video som släppts av Boko Haram. I videon framträder 15 av de kidnappade flickorna.
Boko Haram slår fast att de kan frige flickorna – men bara i utbyte mot frigivning av fängslade medlemmar av organisationen. Under tiden genomlever flickorna en oerhört grym tid som fångar och sexslavar hos organisationen.
I en intervju CNN publicerat med Fati, 16, som var fånge hos Boko Haram, berättar hon om dagliga övergrepp.
– Flickorna slogs om att få bli självmordsbombare och utföra självmordsattacker. Det var enda sättet att ta sig från fångenskapen, berättar Fati.
De 276 skolflickorna har blivit en symbol i kampen mot kidnappingarna. De togs av Boko Haram natten mellan den 14 och 15 april 2014, då de fördes bort från skolans sovsalar under vapenhot. En hemlig rapport visade att 57 av dem lyckades fly, men de 219 övriga har inte hörts av sedan angreppet.
Fritagning var bluff
I oktober hävdade den dåvarande nigerianska regeringen att flickorna skulle friges efter förhandlingar och att ett eld upphör-avtal tecknats med Boko Haram. Detta visade sig dock vara en bluff iscensatt av en grupp bedragare som hävdade att de representerade terroristerna. De fick en lösensumma av regeringen och sedan hördes de inte mer av.
Den nye presidenten i Nigeria, Muhammadu Buhari, har kritiserat den tidigare regeringen för att de inte gjort något för att få flickorna frigivna, men själv har han inte heller lyckats uppnå några resultat.
I Nigeria och även internationellt finns det starka organisationer som arbetar för att få fram frigivning av skolflickorna. Gruppen ”Bring back our girls” har fått starkt stöd av miljoner nigerianer samt internationella personligheter som Michelle Obama och den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai.
Sedan Boko Haram inledde sin väpnade kamp mot den nigerianska regimen för sju år sedan har organisationen kidnappat hundratusentals barn och kvinnor, vissa källor säger upp till en miljon. Attackerna har framför allt skett i Nigeria, men även i Kamerun, Tcad och Niger.