Det föddes ett hopp hos Zimbawes lidande befolkning, ett hopp om förbättrade livsvillkor när Mugabe tvingades avgå för knappt tre år sedan. Men året efter hölls presidentval i landet och Mugabes handgångne man och säkerhetschef Emmerson Mnangagwa vann efter en internationellt ifrågasatt rösträkning.
Sedan dess har situationen förvärrats, även om läget inte är lika hopplöst som under Mugabes värsta år vid makten. Idag beräknas inflationen till över 700 procent – när den var som värst 2008 blev landets valuta värdelös och inflationen nådde 500 miljarder procent.
Korruptionen och det politiska förtrycket är på samma nivå som under Mugabes sista år vid makten. För en kort tid sedan tvingades landets hälsominister att avgå efter att det blev känt att han tjänat miljonbelopp på riggade upphandlingar av skyddsutrustning mot covid-19.
Skandalerna avslöjades av den populäre journalisten Hopewell Chin’ono som för två veckor sedan greps av den statliga säkerhetstjänsten. Han har nu ställts inför rätta och vägrad borgen är han anklagad för att uppmana till våld. Med hänvisning till coronapandemin har regeringen förbjudit alla demonstrationer och protester till stöd för Hopewell. Man har dessutom infört utegångsförbud mellan skymning och gryning.
Hopewells undersökande journalistik har drabbat regeringens redan bristande förtroende och denna vecka ställs landets förre turistminister inför rätta anklagad för att försnillat miljoner dollar från statens pensionsfonder.
Säkerhetspolisen har ökat sina insatser mot oppositionen. För en kort tid sedan anmälde tre kvinnor från oppositionen att de kidnappats, torterats och utsatts för sexuella övergrepp av säkerhetsagenter. Kvinnorna hölls i 48 timmar innan de släpptes. De greps senare av polis anklagade för att ha hittat på anklagelserna, och ska nu ställas inför rätta.
Sammantaget är den ekonomiska situationen mycket svår och den växande coronapandemin har gjort den allt svårare. Redan tidigare hade sjuksköterskornas och läkarnas löner halverats och idag har sjukvårdspersonal svårt att överleva på sina löner och många har svårt att ta sig till sina arbeten på sjukhusen efter att de kollektiva transporterna brakat samman. För att överleva har de tvingats sälja sina bilar, mopeder och cyklar.
Hittills har covid-19, med reservation för ofullständig statistik, inte drabbat Zimbabwe hårt, 2 500 är bekräftat smittade och 34 har avlidit, men smittspridningen ökar. Närheten till Afrikas värst utsatta land Sydafrika, där antalet bekräftat smittade närmar sig en halv miljon och nästan 7 000 döda, förskräcker.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.