Trots att rohingyas har levt i landet i flera generationer erkänns de inte som burmeser och får därmed inte medborgarskap. Landets styrande militärjunta har fram till nu kallat dem bengaler och uppmanat dem att flytta till Bangladesh, ett land som bara funnits sedan 1971 och till vilket de inte har några band.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Rådgivande kommission
Det är på grund av den internationella kritiken som den burmesiska staten nu tillsatt vad man kallar för en rådgivande kommission som ska se över situationen för etniska minoriteter i delstaten Rahkine i nordöstra Burma.
I kommissionen, som ska ledas av den tidigare generalsekreteteraren i FN och kände medlaren Kofi Annan, deltar tre internationella och sex burmesiska ledamöter.
Men kommissionen har redan fått utstå hård kritik från flera håll. Rohingyas nationella organisation Arno har påpekat att den inte innehåller någon rohingya, däremot två buddistiska deltagare som enligt organisationen tidigare bidragit till förtrycket av folkgruppen.
Buddistiska grupper har istället vänt sig mot att internationella ledare får plats i kommissionen. De menar att det här är en burmesisk fråga som djupt hänger ihop med landets buddistiska identitet.
Jag besökte Sittwe och fånglägren där 120 000 rohingyas hölls inspärrade förra året. Det var en skakande upplevelse – fattigdomen var total och nöden stor.De har hållits inspärrade där sedan december 2012 då de stadsdelar i Sittwe där många rohingyas bor stormades av beväpnade och fanatiska buddister.
Kvinnor våldtogs, män misshandlades och minst 200 personer mördades. Polis och militär som fanns på plats ingrep inte, i stället tvingade de – när de värsta kravallerna var över – iväg alla rohingyas till fälten utanför staden. De skadade kördes i lastbilar medan övriga fick gå i övervakade kolonner.
U Kyaw Hla Aung bodde i de muslimska kvarteren i Sittwe när attackerna skedde.
– Polisen och militären gav oss inget skydde, tvärt om vände de vapnen mot oss när vi försökte fly undan lynchmobbarna, berättade han.
Utanför staden har det upprättats läger inringade av taggtrådsstängsel. De som befinner sig där får inte lämna lägren utan tillstånd från polisen och råder stor brist på mat och viktiga förnödenheter. Sjukvård existerar endast i form av ett par lokala vårdcentraler som är öppna delar av dagen. I övrigt är invånarna hänvisade till sjukhuset i Sittwe, men dit får de inte ta sig utan tillstånd. Utbildningsmöjligheter existerar knappt.
De människofientliga förhållandena i lägren och den osäkra tillvaron med dagliga övergrepp har lett till att många försökt fly från Burma på överlastade små båtar. Ett flertal tragedier har inträffat. Dessutom hålls många rohingyas som slavarbetare i framför allt Thailand och säljs vidare av människosmugglare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Amnesty och andra människorättsorganisationer hälsar bildandet av kommissionen med ett visst hopp, men menar att detta bara är första steg.
– Vi rohingyas står på gränsen till utplåning och har utsatts för oerhörda plågor. Det är nödvändigt att Aung San Suu Kyis regering uppfyller de rekommendationer som Kofi Annans kommission kommer att ställa, säger Ko Ko Linn på Arno.