– Det är om de sprejar er i ögonen med peppar, säger Bachi Skhulukhia till vännerna.
Vännerna nickar. De är vana. Runt halsen hänger en mask som lätt ska kunna tas på om polisen skjuter rökgranater. Musiken dånar när talaren på scenen utbrister: ”Ner med den ryska lagen.”
Om inte våldet kommer ikväll så kommer det i morgon.
– Vi har lärt oss från förra året, berättar Bachi Skhulukhia.
– Om inte våldet kommer ikväll så kommer det i morgon. Det är ett faktum.
Kan stämplas som ”utländsk agent”
De har kommit till Rustaveliavenyn i centrala Tbilisi tillsammans med tiotusentals andra. Det är andra dagen av en proteströrelse mot det kontroversiella och repressiva lagförslaget om ”utländsk agent” som den georgiska regeringen är i färd med att rösta igenom.
– De röstade igenom den i fjol, men då lyckades vi stoppa det. Vi har lärt oss att priset är högt. Det våld som polisen använde mot oss demonstranter har fått oss att aldrig förlåta dem. De är inte georgier, de är ryssar, resonerar Bachi Skhulukhia.
På hans ryggsäck är ett stort rött kors. Det indikerar att han är en av många av demonstranterna som man kan vända sig till om man behöver första hjälpen. I ryggsäcken finns ögondroppar mot pepparsprej, vatten för den som andas för mycket tårgas och bandage för den som ramlar eller blir slagen.
Polisen har denna dag kallat in styrkor från hela landet. Busslasterna har fört med sig tungt beväpnad kravallpolis som står redo med sköldar, gevär som skjuter gummikulor och stora lastbilar med vattenkanoner på.
Det är bara en tidsfråga innan våldet kommer börja. Det vet alla om.
Regeringen omgrupperade
Det är svårt att bortse från geopolitiken när man skriver om vad som sker i Georgien. Precis som Bachi Skhulukhia berättade så försökte det georgiska konservativa regeringspartiet Georgisk dröm att införa den omtvistade lagen redan i fjol. Den gick till omröstning i alla tre instanser för att träda i kraft. Men i sista stund, efter bred kritik från omvärlden och ihärdiga demonstrationer, så lyckades det georgiska folket stoppa lagen. Georgisk dröm föll för trycket.
Redan då var Dagens ETC på plats. Många av demonstranterna berättade att de bara trodde att regeringen bara omgrupperade. Det stämde.
I december belönades det georgiska folket med kandidatstatus för EU. Det var en lång kamp för landet där opinionsmätningarna visar att över 80 procent konsekvent anser att ett EU-medlemskap är Georgiens yttersta politiska mål.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjorde en stor sak av att understryka att kandidatstatusen inte skulle ges till regeringen, utan folket.
Det retade upp Georgisk dröm som trots det försökte att ta åt sig äran. Det möttes av hån från det unga civilsamhället.
Anses vara import från Putin
Lagen om utländsk agent anses av oppositionen i Georgien vara importerad från Ryssland. Det finns fog för att hävda att så också är fallet. Ryssland införde lagen redan 2012 och sedan dess har det ryska civilsamhället systematiskt och målmedvetet brutits ner.
För några veckor sedan införde Kirgizistan en kopia av den ryska lagen som fick den omedelbara följden att flera utländska organisationer lämnade landet.
Företrädare för regeringen har uttryckligen sagt att lagen riktar sig mot de delar av civilsamhället som finansieras från väst.
Det är också målsättningen. Lagförslaget i Georgien innebär, liksom i Ryssland och Kirgizistan, att alla organisationer som tar emot mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet registreras som en ”utländsk agent”. Dessa får hårdare revisionskontroller – och staten ett utökat mandat att stänga ner dem.
Företrädare för regeringen har uttryckligen sagt att lagen riktar sig mot de delar av civilsamhället som finansieras från väst.
Varningsskott och höga skrik
I takt med att fler demonstranter kommer till Rustaveliavenyn så samlas fler poliser runt parlamentet. Parlamentarikerna som ska rösta om lagen är fortfarande kvar där inne. Sidorna till parlamentet stängs av och demonstranterna samlas framför poliserna för att visa sitt missnöje.
Poliserna är hundratals nu. De skickar ut ett meddelande om att demonstranterna ska skingra sig och en grupp av aktivisterna väljer att ta en annan väg. De söker sig flera kvarter bort för att hitta en passage fram till parlamentets baksida där parlamentarikerna sägs komma ut.
– NER MED DEN RYSKA LAGEN, skriker en man i en megafon samtidigt som ett hundratal aktivister följer honom.
På baksidan av en myndighetsbyggnad blir poliser tydligt förvånade när aktivisterna rusar förbi dem. Poliserna stänger hastigt grindarna. Men det är inte dem som gruppen är på väg mot.
På baksidan av parlamentet samlas kravallpolis på led. De blockerar framfarten för gruppen som försöker komma förbi. Återigen hörs den metalliska rösten som säger åt dem att skingra sig. Demonstranterna ställer sig framför dem och fortsätter skrika ut budskap om den ryska lagen. Poliserna gör sig redo, visar batongerna och tar fram pepparsprejen. De menar allvar.
Bakom dem – på avstånd – hörs plötsligt varningsskott som åtföljs av höga skrik. Demonstranterna tittar oroligt ner i sina telefoner. Bilderna på deras kamrater som flyr från polisen på andra sidan parlamentet kablas ut. Ett snabbt beslut måste fattas. Mannen med megafonen dividerar med de andra i ett par sekunder och visar sedan upp händerna för polisen i en indikation: Vi ger oss i väg.
Oligark med band till Moskva
Utifrån är det svårt att förstå varför Georgisk dröm vill införa lagen. EU-företrädare har hotat med att ett införande av lagen kommer skada Georgiens kandidatstatus ”avsevärt”, och uppenbarligen väcker lagförslaget starka reaktioner bland folket. Enligt kritiker handlar det om att Georgisk dröm står nära Ryssland. Dess grundare och ordförande, Bidzina Ivanisjvili, är trots allt en georgisk-rysk oligark som EU kritiserat för att ha nära band till Moskva.
En annan orsak verkar vara att det är val i Georgien i höst. Regeringen verkar vilja införa lagen innan valet för att dels stänga ner kritiska civilsamhällesorganisationer, dels skapa en polariserad politisk miljö som de hoppas kan engagera traditionella väljare.
Det har orsakat ett munhuggeri mellan Georgisk dröm och EU. Georgiens premiärminister Irakli Kobakhidze har kallat demonstranterna för ”radikala extremister”, och att lagen är till för att skydda Georgiens intressen. EU-parlamentet röstade den 25 april igenom en resolution som kraftigt fördömer Georgisk dröm.
Natten blir lång i Tbilisi
Rapporterna om polisvåldet fortsätter hela natten. Gatorna är avstängda av polisen och demonstranterna tvingas in i sidogränder för att fly från batongernas slag. Ett tjog människor uppges gripas och filmerna på hur demonstranter misshandlas av polisen kablas ut.
Bachi Skhulukhia skriver klockan tre på natten att han med nöd och näppe undkom att bli gripen. Maskerna fick de användning för när polisen använde pepparsprejen.
– Imorgon börjar vi om igen. Om inte tar kampen nu, så är allt förlorat, avslutar han meddelandet med.
Sedan dess har han, liksom tiotusentals andra, återvänt till Rustaveliavenyn varje dag. Lagförslaget om utländsk agent förväntas träda i kraft den 1 juli.