– För mig var det någon sorts genombrott när jag upptäckte hur svårt det var att få rätt diagnos och behandling och hur dåliga vi är på att förstå och arbeta med mångfald. Så länge arbetade jag med att höja kunskapen om autism i Storbritannien.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men trots att det inte var i feminismen hon började sitt politiska arbete har kampen för kvinnors rättigheter alltid stått Sophie Walker nära.
– Jag växte upp som feminist, det är ingenting jag någonsin har tvivlat på. Mina föräldrar uppfostrade mig med tanken att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Att jag började kampanja för jämställdhet känns naturligt, och det räcker med att leva livet som kvinna för att förstå att det behövs.
”Debatten kring Brexit en besvikelse”
Att Women’s equality party föddes var en konsekvens av enorm frustration, berättar Sophie Walker.
– I valkampanjerna inför förra årets parlamentsval misslyckades de etablerade partierna, som vanligt, med att lyssna på, se och representera kvinnor. Många av oss var bestörta över hur kampanjerna hade sett ut, hur de hade behandlat kvinnor som en intressegrupp som bara var intresserad av säkerhet och sjukvård. Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle göra av min röst och många kände likadant.
Women’s equality partys huvudsakliga syfte är, enligt Sophie Walker, att tvinga de mer etablerade brittiska partierna att sätta jämställdhet på agendan. Det brittiska systemet för politisk representation, där varje valkrets röstar fram en politiker istället för att mandat fördelas enligt andel av röster över landet, innebär att det är enormt svårt för ett litet parti att få mandat i parlamentet. Sophie Walker tror dock att WE har en stor chans att påverka landets politiska framtid, även om det kanske främst är genom andra kanaler.
– Vi har sett det gröna partiet växa och som en konsekvens av det tas miljöfrågor på mycket större allvar i brittisk politik i dag. Att vi ens röstade om Storbritanniens EU-medlemskap, oavsett vad man tycker om det, har otroligt mycket med Ukip:s framgångar att göra. Vi är ett parti som bara har funnits i ett år, men vi växer snabbt – första gången vi ställde upp i ett val var i maj och vi fick ihop 350 000 röster i olika delar av landet. 250 000 personer röstade på mig som borgmästare i London, det är många som letar efter någonting annorlunda.
WE tog inte ställning inför Brexit-omröstningen, utan valde istället att kampanja för att fler kvinnor skulle rösta och höras i debatten.
– Vår tanke var att oavsett hur folkomröstningen gick, måste kvinnors rättigheter skyddas och byggas ut. Vi ville fokusera på att utmana de andra partiernas jämställdhetstänkande. Men debatten kring Brexit var en besvikelse, kvinnors villkor och rättigheter saknades i stort.
– För mig är det tydligt att EU har varit bra för brittiska kvinnor. Regler har införts om jämställda löner, skydd mot trakasseri, mer jämställda pensioner. Men det finns också begränsningar, EU:s jämställdhetslagstiftning handlar ofta om kvinnor i arbete och gör lite för att diskutera problem som den höga sannolikheten att kvinnor hamnar i fattigdom.
Politik från medlemmarna
WE:s politik kommer direkt från medlemmarna, säger Sophie Walker. Partiet har sex kärnmål – jämställd representation inom politik, företag och media, jämställd utbildning, jämställda löner och jobb, jämställt föräldraskap, en omvärdering av hur kvinnor framställs i media och ett slut på våld mot kvinnor. I slutändan är målet att partiet inte ska behövas. Inom målen finns även specifika delmål – föräldraskapet ska bland annat bli jämställt genom en helt uppdelad föräldraledighet.
– Det finns enormt mycket att göra, både när det gäller lagstiftning och när det gäller att ta itu med kulturella hinder. Vi vill se sex veckors föräldraledighet med 90 procent av lönen till vardera förälder. Samtidigt måste vi arbeta ordentligt med de saker som förhindrar män från att vara föräldralediga, så det handlar också om jämställdhet på arbetsmarknaden och i hur kvinnor och män framställs i media.
– Vi måste bryta stereotyper om kvinnor, men också om tanken på och samtalet om pappor som ”hopplösa”. Vi behöver olika, mer flexibla sätt att arbeta samtidigt som vi måste ändra på hur vi tänker om könsroller i föräldraskap och till och med rent praktiska saker som att skötborden alltid finns på damtoaletterna.
”Nordiska modellen bättre alternativ”
Även när det gäller debatten kring prostitution kommer WE:s politik från medlemmarna, berättar Sophie Walker.
– Prostitutionsfrågan har varit polariserande länge och vi arbetade med hur vi skulle ställa oss till den i två omgångar. När vi väl hade gått igenom våra synpunkter i andra frågor blev det tydligt den överväldigande majoriteten av kvinnor som säljer sex inte gör det frivilligt. Det finns en könsbetingad kultur som lär män att de ska dominera på olika sätt, samtidigt som våra medier förminskar vikten av våld mot kvinnor och våldtäkt.
Det är stora obalanser i makt som driver på den kommersiella sexhandeln, säger Sophie Walker, och därför krävs ändringar.
– Som vi ser det finns det två tydliga alternativ – antingen legaliserar och kommersialiserar man sexhandeln eller så kriminaliserar man bara sexköp enligt den nordiska modellen. Vi tror att den nordiska modellen är ett mycket bättre alternativ. Vi vill börja med att bygga upp en struktur med stöd och hjälp för de som vill sluta sälja sex för att sedan gradvis kriminalisera köp av sex. Det är en fråga som splittrar våra medlemmar, men vi måste tydliggöra hur sexköp hör ihop med kvinnohat.