Sex miljoner palestinier drabbas när UNRWA:s stöd stryps
Hungersnöden brer ut sig i Gaza, och samtidigt stoppar flera länder – Sverige inräknat – stödet till UNRWA.
Bild: Fatima Shbair/AP/TT
Dagens ETC
Hungersnöden brer ut sig i Gaza, och samtidigt stoppar flera länder – Sverige inräknat – stödet till UNRWA. Beslutet har kallats inhumant och grymt av människorättsorganisationer. ”Klokt”, enligt Sveriges biståndsminister Johan Forsell (M).
– Om vi inte får finansiering kommer vi inte kunna fortsätta efter slutet på februari, säger UNRWA:s kommunikationschef Juliette Touma till Dagens ETC.
I Gaza stundar en enorm svältkatastrof, samtidigt som bomber och kulor fortsätter att regna. Kriget har snart pågått i fyra månader. Men nu har flera länder beslutat att stoppa stödet till UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. Beslutet att stoppa stödet följer på att Israel har anklagat tolv av de 13 000 medarbetarna i Gaza för att ha varit delaktiga i Hamas terrorattack den 7 oktober. ”Att sluta finansiera UNRWA är ett krig mot palestinierna”, skriver Shatha Abdulsamad från Al-Shabaka: The Palestinian Policy Network, i en analys.
UNRWA är den största hjälporganisationen i Gaza och driver tusentals skolor, vårdcentraler och kliniker på Västbanken, i Libanon, Jordanien och Syrien. Juliette Touma är UNRWA:s kommunikationschef i Mellanöstern och baserad i Jordanien. Sedan kriget startade har hon varit i Gaza två gånger.
De senaste dagarna, sedan beskedet om att flera länder stoppar sitt stöd till UNRWA, har den redan tunga arbetsbördan blivit tyngre.
– Det här är en totalt onödig extra börda som vi nu måste hantera, säger Juliette Touma.
FN:s chef Antonio Guterres sa i lördags att de avskedat nio av de anklagade, varav sju är lärare, och att man utreder deras inblandning i Hamasattacken. Både FN och organisationer som Amnesty International har dock varit tydliga: att sluta stötta UNRWA just nu bäddar för katastrof.
”Unheard of”
I skrivande stund har 16 länder, inklusive Sverige, sagt att de ska sluta betala ut pengar till UNRWA. Över halva UNRWA:s budget har nu dragits undan, samtidigt som de brottas mot den värsta krissituationen sedan organisationen grundades 1949.
Juliette Touma kallar beslutet för ”unheard of”.
– Man slutar finansiera den största humanitära organisationen i regionen samtidigt som den hanterar den största humanitära krisen i regionen, kanske i världen. Det har jag aldrig hört talas om förut.
På frågan om teorier om vilka de kortsiktiga respektive långsiktiga konsekvenserna av att stödet uteblir svarar Juliette Touma att några sådana inte finns.
– Det finns bara ett scenario: om vi inte får finansiering kommer vi inte kunna fortsätta efter slutet på februari. Det gäller båda i Gaza och i andra länder.
Israels anklagelser kom nästan i samma andetag som Internationella domstolen (ICJ) gav besked om tillfälliga åtgärder mot Israel, för att skydda civila i Gaza. Detta är en första etapp i processen för att ställa Israel till svars för folkmord, något som initierats av Sydafrika. På anklagelserna följde att många länder stoppar stödet till den största hjälporganisationen i Gaza. Något som nu hotar att förvärra läget för palestinier ytterligare.
– Det är ett väldigt klokt beslut, sa Sveriges biståndsminister Johan Forssell till Aftonbladet efter att också Sverige pausat stödet.
De 31 miljoner som Sverige skulle ha givit kommer att betalas ut till andra hjälporganisationer, enligt ministern.
Den politiska analytikern Shatha Abdulsamad skriver att ländernas beslut om att stoppa stödet till UNRWA samtidigt som det palestinska folket, enligt henne, genomlever ett folkmord är ”grymt och riskerar att likvidera den palestinska saken”.
En förlorad generation
Juliette Touma menar att UNRWA:s existens är avgörande. Det handlar inte bara om akut nödhjälp som kan kanaliseras via andra organisationer. UNRWA driver vårdcentraler, kliniker och skolor. I Gaza går 300 000 barn i UNRWA:s skolor, 300 000 i andra skolor.
Att prata om en förlorad generation kommer inte vara en överdrift om UNRWA:s skolor tvingas stänga. Palestinska barn i Libanon, Syrien och Jordanien kommer också att drabbas. De redan begränsade möjligheterna till vård limiteras ytterligare.
– Vem ska erbjuda utbildning till de barn som brukar gå i UNRWA:s skolor? Det är en stor fråga. Men det mest akuta just nu är att två miljoner människor i Gaza behöver omedelbart stöd för att överleva. Vi måste hålla operationen i Gaza flytande, säger Juliette Touma.