Nerrivna FPÖ-affischer är en vanlig syn i Wien, där vänstern och liberalerna har sitt fäste. FPÖ har däremot sina kärnväljare ute på landsbygden.
Bild: Joakim Medin
Dagens ETC
Söndagens viktiga val i Österrike kommer avgöra om landet på nytt får en högerauktoritär regering. Det möjliga scenariot har skapat oro för att landets demokratiska system står på spel – och gett upphov till ett stort antal kampanjgrupper som tar strid mot högerradikala FPÖ.
Efter att högerradikala Frihetspartiet FPÖ bjudits in som koalitionspartner av det konservativa partiet ÖVP i samband med österrikiska parlamentsvalet 2017 började skandalerna avlösa varandra. På våren 2018 beordrade den nye FPÖ-inrikesministern Herbert Kickl en kontroversiell polizrazzia mot en av säkerhetstjänsterna. Syftet var att beslagta en hårddisk med underrättelser om kopplingarna mellan vit makt-miljön och FPÖ.
Ett halvår senare var Herbert Kickl i blåsväder igen. Hans stab hade åsiktsregistrerat granskande medier och gett polisen nya regler i syfte att strypa mediernas tillgång till myndighetsinformation. I maj 2019 kom slutligen också ”Ibizavideon” – bakom stängda dörrar sa FPÖ:s ledning att de ville ha ryska oligarkers hjälp med att köpa upp medier och förvandla dem till propagandaorgan.
Medier i skottgluggen
2019 års kollapsade österrikiska koalitionsregering är ett skrämmande exempel på hur demokratiska funktioner blev akut hotade så fort ett högerauktoritärt parti fick makten. Inför söndagens viktiga parlamentsval har FPÖ gjort en enastående comeback och blivit landets största parti – under samme Kickl som partiordförande.
– Om FPÖ återvänder till makten så är public service-medierna i allra störst fara. Partiet har tydligt och klart sagt att de inte gillar dem, säger journalisten och författaren Nina Horaczek.
Många österrikiska demokrater fruktar vad som kan ske om högerradikalerna hamnar i regeringsställning på nytt. Nina Horaczek har ägnat de senaste 23 åren åt att granska FPÖ. I en nyutgiven bok har hon samlat citat från Herbert Kickls långa partikarriär för att bredda synen på honom och hans åsikter.
– Jag ville inte bara fokusera på migrationsfrågor, utan jag har samlat citat om Kickls syn på rättsstaten, aborträtten, utbildning, genusfrågor och annat. Jag skriver om alla löften han gett och om lagarna han måste ändra om han ska uppfylla dem.
Kickl vill bland annat att presstödet till medier ska dras tillbaka och istället tillfalla mindre så kallade alternativmedier, sådana som gärna sprider främlingsfientlighet, konspirationsteorier och FPÖ-propaganda.
– Han vill även ha en ny lag för att tvinga NGO:er att rapportera mer om sin finansiering. Samma typ av ”transparenslag” som Ungerns regering använt för att trakassera organisationer, säger Nina Horaczek.
Men hur kan så många vara beredda att rösta på FPÖ när vi vet vad som hänt i det auktoritärt styrda Ungern?
– Jag tror att de flesta österrikare inte har en aning om vad som hänt i Ungern. Bara de som är utbildade och framför allt intresserade av politik. Och de flesta är inte det.
Den här bristande kunskapen om vad FPÖ inspireras av och egentligen vill göra med Österrike har lett till att det under det senaste året uppstått ett flertal nya kampanjgrupper och initiativ för att upplysa allmänheten.
Ett av dessa är kampanjgruppen Ja Demokratie som uppstod i början av 2024. Dagens ETC träffar två av gruppens ledande aktivister i Wien, statsvetarna Margit Appel och Gilg Seeber.
– Civilsamhället har blivit mycket mer engagerat i den här valrörelsen än inför tidigare val. Men vi skiljer oss åt från andra initiativ som främst är aktiva i sociala medier, genom att vi går ute på gatorna för att prata med folk om demokratin, säger Gilg Seeber.
De säger inte till några förbipasserande hur de ska rösta – men att de bör lägga sin röst på vilket annat parti som än på FPÖ.
Paralleller till 30-talet
Aktivisterna i den här gruppen och andra initiativ känner en genuin oro över att en ny FPÖ-regering kommer underminera demokratin. Margit Appel och Gilg Seeber nämner kontexten – se på vad som redan hänt i andra europeiska länder. De är rädda för att FPÖ snabbt skulle angripa rättsväsendet, medierna och kvinnors rättigheter.
– Jag ser tydliga paralleller till vad som hände på 1930-talet, säger Gilg Seeber. Hotet mot vår demokrati är väldigt verkligt.
Utmaningarna för den här typen av aktivism är dock flera. De som är engagerade tillhör ofta en urban, utbildad medelklass, medan FPÖ:s sympatisörer ofta tillhör andra samhällsskikt och har tydliga åsikter om ”etablissemanget”.
– När vi säger att vi är rädda för vad som kan hända med demokratin svarar vissa: vad då för demokrati? De upplever att endast eliterna bestämmer och att vanligt folk redan nu inte har något att säga till om, säger Margit Appel.
När vi säger att vi är rädda för vad som kan hända med demokratin svarar vissa: vad då för demokrati?
Österrikes politiska framtid kommer avgöras av hur stort stöd FPÖ får i valet, och av hur det konservativa ÖVP sedan reagerar. Ingen vet ännu om ÖVP ännu en gång är beredda att gå in i en koalitionsregering. Förbundskansler Karl Nehammer har kryptiskt meddelat att ÖVP endast är emot ett ”FPÖ med Kickl”, alltså inte emot högerradikaler i övrigt.
Kris för demokratin
I en annan del av Wien går vi hem till aktivisten Vera Cerha som sedan början av 2018 tillhör proteströrelsen Mormödrar mot högern. Rörelsen bildades omedelbart efter att ÖVP och FPÖ hade bildat sin regering 2017, varpå det successivt bildades lokala protestgrupper på flera håll i landet. Aktivismen har tuffat på sedan dess, men fått en tydlig nytändning nu när FPÖ skulle kunna återvända till makten.
– Det här är definitivt en kris för Österrikes demokrati. Kickl talar om att han vill göra som Orbán och styra genom undantagslagar för att stoppa migranter från att komma in. Problemet är att han är väldigt intelligent. Han vet hur han ska tilltala den tredjedel av de ungerska väljarna som har i sitt dna att de vill rösta på nationalister, säger Vera Cerha.
Hon tar fram den tygkasse där hon förvarar sin stickade mössa, sina knappar, sånghäften och sitt paraply som Mormödrar mot högern har med sig när de samlas till demonstrationer mot radikalhögern, men också mot den nuvarande högerregeringens migrationspolitik, som man menar är en kopia av FPÖ:s linje.
– Jag vill kunna säga att jag stod på rätt sida av historien, det är därför jag är engagerad.
Jag vill kunna säga att jag stod på rätt sida av historien, det är därför jag är engagerad.
Vera Cerha är lika oroad som andra. Hon tar redan för givet att om de konservativa istället bildar regering med några andra partier så kommer FPÖ och Kickl bara bli ännu starkare inför nästa val.
– Kanske är i så fall det mindre dåliga alternativet att låta dem få makten redan nu, så kanske även den regeringen skulle kollapsa efter två år, som senast. Men det är ett rejält risktagande. Med FPÖ vid makten kommer de vara farliga för oss alla.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.