BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Många år bort
Det kommer att ta flera år, minst, innan Nordkorea löser alla tekniska utmaningar som återstår innan de har en kapacitet att attackera USA med kärnvapen – det är de flesta experter, och även USA:s försvarschefer, överens om. Men Nordkoreas många missilavfyrningar och provsprängningar under 2017 har visat att diktaturen kommit längre än många trodde.
Misslyckade sanktioner
I den amerikanska debatten nämns nu allt oftare olika militära lösningar, liksom hårdare sanktioner. Men trots ett decennium av FN-sanktioner växte Nordkoreas ekonomi förra året snabbare än på 17 år, enligt Dagens industri. Endast extrema sanktioner skulle möjligen få tillbaka landet till förhandlingsbordet, enligt experter som tidningen talat med. Men då skulle det innebära en katastrof och potentiell mass-svält för befolkningen. Ett krig mot Nordkorea lär föra med sig liknande konsekvenser.
Många av de väl insatta Nordkorea-analytikerna menar att den enda vägen framåt är fredssamtal och diplomati som tar ett helhetsgrepp kring den konflikt som plågat Nord- och Sydkorea i sju decennier.
Högern använder Nordkorea
I Sverige använder högern Nordkoreas aggressivitet som slagträ i den pågående debatten om huruvida Sverige ska skriva under ett FN-förbud mot kärnvapen. Från den 20 september kan den svenska regeringen skriva under konventionen, vilket utrikesminister Margot Wallström sagt sig vilja göra. Men motståndet har varit hårt från USA och andra Nato-länder.
Den svenska högern använder samma argument som Nato i sitt motstånd mot konventionen. Expressens ledarsida kallar utrikesminister Margot Wallström ”världsfrånvänd”: ”är Kim Jong-Un rustar upp sina kärnvapen kan inte en demokrati som USA rusta ned.”
Den erfarne moderaten Gunnar Hökmark, för närvarande partiets delegationsledare i Europaparlamentet, är inne på samma linje. ”Wallströms naivitet gör nämligen de hänsynslösa regimer som struntar i internationell lag och rätt ännu farligare. Därmed ökar riskerna för oss alla”, skriver han i Aftonbladet.
”Ryssland kommer att rusta”
För att regeringen med stöd av Vänsterpartiet ska kunna skriva under förbudet mot kärnvapen krävs att ytterligare ett riksdagsparti går med på det. En del har satt sitt hopp till Centerpartiet, som har en historia av kärnvapenmotstånd. Men ett förbud skulle i dagsläget bara gynna Sveriges fiender, säger Centerns utrikespolitiska talesperson till Dagens ETC.
– Vi ser vad som händer i Nordkorea och vi ser att Ryssland kommer att öva och också rustar, säger Kerstin Lundgren.
– Vi ska inte bygga osäkerhet utan vi ska bygga säkerhet och det gör vi inte genom det här avtalet. Men vi gör det i vår region exempelvis genom att gå med i Nato.