Nu är det inte långt kvar till sommarledigheten. Är du en av dem som stänger av roamingfunktionen på telefonen innan du lämnar landet för att du oroar dig över avgifterna? Du kanske själv har kommit hem från semestern och fått en mastig räkning? Panik när du minns hur Arbetsförmedlingens dåvarande generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist roamade upp 310 000 kronor?
Då blir du säkert glad över att EU-parlamentet har röstat igenom ett förslag som innebär att roamingavgifterna i Europa ska slopas senast den 15 december 2015.
Men redan finns en förordning om nedtrappning av roamingpriser. Idag finns till exempel en maxavgift för dataroaming – det ska inte kosta mer än motsvarande 50 euro för en månad. Från och med den 1 juli får din telefonoperatör inte heller ta mer än motsvarande 19 eurocent i minuten för ett samtal eller 20 cent per nedladdad megabyte (för två år sedan var maxtaxan 29 respektive 70 cent).
Struntar i utvärdering
Nu ska processen gå mycket snabbare. Det bestämde EU-parlamentet när man röstade igenom ett nytt telekompaket i början av månaden.
– Det är det här EU handlar om, att göra sig av med barriärer så att livet blir enklare och billigare, sa Neelie Kroes, EU-kommissionären med ansvar för digitala frågor.
Hon menar att förslaget innebär att vi nu är nära att riva ner flera hinder som förhindrar européer från att åtnjuta friktionsfri kommunikation oavsett var vi befinner oss. EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter, Piratpartiet (PP), tycker inte att förslaget är genomtänkt.
– Beslutet är hyckleri. Beslutet som fanns angående nedtrappning av roamingavgifterna lades 2012 och skulle utvärderas 2016, men nu lägger EU-kommissionen istället fram ett stort och outrett förslag.
”Gått väldigt fort”
Fredrik Kapper på Post- och Telestyrelsen, PTS, är positiv till sänkta avgifter för konsumenter, men även han tycker att det är konstigt att ett nytt förslag läggs fram när det tagits fram en ny förordning så nyligen.
– Det har gått väldigt fort och EU-kommissionens förslag tar inte hänsyn till grossistmarknaden. Risken finns att operatörerna gör förluster. PTS ser positivt på åtgärder som leder till sänkta priser för konsumenterna, men mer ordentliga utredningar behövs.
Enligt en del av förslaget ska telefonoperatörer kunna ta ut en avgift från kunder som använder roamingtjänster på ”oegentligt” sätt. Vad det innebär är dock inte klarlagt än, säger Fredrik Kapper.
– Avgifterna ska bara avskaffas för en viss mängd data, sms och telefonsamtal, en gräns som Berec, en samarbetsorganisation mellan PTS och dess motsvarigheter runtom i Europa, ska sätta. Men det kan vara väldigt problematiskt att avgöra vad en rimlig gräns är.
Jagar positiv press
Att förslaget gick igenom trots bristfällig utredning förklarar Amelia Andersdotter med att valkampanjen inför EU-valet i maj är i full gång.
– Avskaffandet av roamingavgifter är lätt att sälja. Det är väldigt pedagogiskt och populistiskt. När det sedan går igenom skrivs det positivt i medierna och då blir EU-politikerna glada. Sedan blir det kaos i lagstiftningen.
Amelia Andersdotter tycker att EU-politikerna hoppar runt mellan olika politiska frågor för att få positiv press.
– Jag får intrycket att alla är ganska sura för att det här förslaget lades fram, men det finns en stor rädsla för att man ska omskrivas på ett negativt sätt – ingen vill ju vara politikern som tvingade kvar roamingavgifterna.
”Göra något spektakulärt”
Piratpartiet röstade dock ja till förslaget, vilket också innebar ett ställningstagande för nätneutralitet, det vill säga att operatörer inte kan förbjuda eller sakta ner datahastigheten för program som inte är olagliga, exempelvis Skype.
– När det gällde nätneutraliteten handlade det om att försvara vad parlamentet redan upprepade tillfällen efterfrågat. Vi protesterade inte mot roamingförslaget för att vi inte på kort sikt kan se att det har negativa konsekvenser. På längre sikt hoppas vi få bättre förberedda förslag.
Amelia Andersdotter tror att anledningen till att det förslaget lades fram kan vara att Neelie Kroes inte har fått någonting gjort under de senaste fem åren.
– Hon ville göra någonting spektakulärt. Som PR-stunt är det ett väldigt lyckat förslag, men det är mindre lyckat som lagstiftningsförslag.
Vad händer med förslaget nu?
– Det måste diskuteras av medlemsstaterna, så förhoppningsvis ber de kommissionen att klargöra förslaget.