I ett land där det redan idag är svårt att få abort är det ett förslag som upprör många – men som också får stöd av en stor massa. Om 100 000 invånare skriver under förslaget kommer politikerna få avgöra frågan. Men så långt hoppas kvinnorna i kyrkan i Gdansk inte att det ska behöva gå. Och inte heller alla de hundratals som har demonstrerat mot förslaget de senaste veckorna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi tänker inte gå med på tortyren av kvinnor i Polen, vi tänker inte gå med på att våldtagna tonåringar tvingas föda, säger en av demonstranterna till Channel 4.
Senast i lördags hölls demonstrationer utanför parlamentet i Warszawa. Tusentals samlades för att protestera mot att landets premiärminister Beata Szydło gett antiabort-kampanjen sitt stöd. Nu verkar det som att protesterna har fått effekt – enligt Financial times säger Beata Szydło och partiledaren Jarosław Kaczyński att de inte har för avsikt att förändra den nuvarande lagen. Därmed minskar risken betydligt för att förslaget ska gå igenom.
Årlig abortmarsch
Även i Nordirland har protesterna varit många den senaste tiden. Särskilt beror det på flera fall där kvinnor åtalats för att ha gjort abort.
– Det finns ett starkt motstånd mot abortlagarna på Nordirland. Till exempel ordnas varje år en marsch för rätten till abort. Också hälsoministern har uttalat ett visst stöd. Så det går framåt, även om det sker med myrsteg, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU som också var på plats under helgens demonstrationer i Warszawa.
Kanske går det framåt också i det land som sannolikt är mest polariserat av alla – USA. Sedan Högsta domstolen slog fast aborträtten 1973 har frågan debatterats. I Sverige rapporteras det mest om abortmotståndarna, men samtidigt är de som kämpar för aborträtten många och organiserade.
– Planned parenthood är mest kända, de har jobbat länge för aborträtten. Men det finns en mängd andra nätverk och organisationer som också gör det. Och trots att det också finns många motståndare så har de aldrig lyckats omkullkasta lagen om rätten till abort även om de på sina håll lyckats urholka den, säger Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola som har studerat abortfrågan i flera decennier.
Starkt stöd i många länder
Också i Sydamerika finns ett stort motstånd mot de stränga lagar som är verklighet i många länder. Särskilt uppmärksammad har frågan varit i Brasilien de senaste månaderna. Det som en följd av zikaviruset.
Över 400 fall av mikrocefali har hittills bekräftats, men regeringen vill ändå inte göra det lättare för kvinnor att få abort, utan menar att kvinnorna istället får se till att de inte blir gravida. Men alla finner sig inte i de råden. En av dem som jobbar för att ändra abortlagarna är professorn och aborträttskämpen Debora Diniz. Tillsammans med jurister och läkare håller hon nu på att ta fram en skrivelse till regeringen där de bland annat kräver att gravida kvinnor ska ha möjlighet till abort om de är smittade av zika-viruset.
– Kvinnor har inte de grundläggande sexuella och reproduktiva rättigheter som krävs för att möta den här epidemin. Det är den diskussionen som pågår just nu, säger hon till NBC.
Lena Lennerhed menar att konsekvenserna av hårda abortlagar uppmärksammas allt mer, och det gör att fler och fler stödjer rätten till abort.
– I många länder finns ett väldigt stort stöd för kvinnas aborträtt, och stödet blir starkare när frågan lyfts.
USA
Högsta domstolen i USA ska snart avgöra om de omtvistade lagarna i Texas som instiftades 2013 och som har medfört att det blivit betydligt svårare att göra abort, är ett hot mot kvinnors grundlagsskyddade rättigheter. Det uppmärksammade fallet har lett till demonstrationer utanför HD, samtidigt som republikanska presidentkandidaters uttalanden om abortförbud fått abortförespråkarna att mobilisera.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nordirland
Nyligen föll domen mot den 19-åriga kvinna som gjort abort genom att beställa abortpiller på nätet. Eftersom Nordirland bara tillåter aborter om kvinnans liv är i fara eller om graviditeten kan leda till fysiska eller psykiska skador, dömdes hon till tre månaders fängelse. Fallet har väckt stora protester. Och det är inte det enda – i somras demonstrerade abortaktivister mot att en 30-årig kvinna åtalas för att ha gjort abort. 215 abortaktivister gick också ut i ett öppet brev och erkände att de är skyldiga till samma brott.
Norge
För två år sedan lades det fram ett förslag till lagändring i Norge om skärpt aborträtt och om att abortkritiska läkare skulle få rätt att neka gravida kvinnor information om hur långt gånga det är – en slags samvetsklausul. Men efter stora folkliga protester drogs förslaget tillbaka.
Mexiko
Tillgången till abort är kraftigt begränsad. Mexico City är den enda stad som har avkriminaliserat abort. Men många kräver att resten av landet ska följa efter. Dock möter aktivisterna ofta motstånd–landets enda organisation som erbjuder säkra och legala aborter har utsatts för en mängd attacker och en majoritet av personalen har tvingats säga upp sig.
Dominikanska republiken
Under 2014 debatterades hårdare abortlagar i Dominikanska republiken, men efter att både nationella och internationella organisationer som Amnesty protesterat, la presidenten veto mot ett förslag om hårdare lagar. Istället avkriminaliserades abort i de fall där det har skett en våldtäkt eller incest, om kvinnans liv är hotat eller om fostret är livsodugligt.
Polen
l Förra helgen demonstrerade mängder av människor utanför parlamentet, och det är långt ifrån den enda demonstration som har hållits den senaste tiden. Engagemanget är en reaktion Polens hårda abortlagar, som dessutom kan bli ännu hårdare sedan en ny kampanj kräver totalförbud mot abort. Ett krav som premiärminister Beata Szydło har ställt sig bakom.
Chile
Chile är ett av de länder med allra hårdast abortlagar. Mängder av kvinnor har fått söka underjordiska kliniker, och riskerar därmed fängelsestraff. Men landets nuvarande regering har öppnat för en ändring av lagstiftningen. De vill avkriminalisera abort i de fall där kvinnans liv är hotat, om fostret inte är livsdugligt eller om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. Kongressen behöver säga ja till förslaget för att förbudet ska upphävas.
Spanien
Stora protester under nästan hela 2014 ledde i Spanien till att en lag som skulle inskränka aborträtten drogs tillbaka. Enligt lagförslaget skulle abort vara olagligt i alla fall utom vid våldtäkt eller om kvinnans liva var i fara. Men demonstrationer och även kritik inifrån regeringen mot förslaget ledde till att det inte blev av. Dessutom avgick justitieministern.
Brasilien
I och med zikavirusets framfart har aborträtten kanske diskuterats mer än någonsin i Brasilien. Myndigheter har här, liksom i flera andra latinamerikanska länder, uppmanat kvinnor att inte bli gravida de två närmsta åren. Men många kräver nu att abortlagarna ska ändras.
Uruguay
Avkriminaliserade abort som andra land i Sydamerika 2012 (efter Guyana). Flera kvinnoorganisationer hade jobbat hårt för saken, men var också besvikna eftersom de menade att det inte kommer vara upp till kvinnan själv att bestämma över sin kropp – kvinnan måste först konsultera medicinska experter.