BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är extremt många som ringer och mejlar nu, förklarar hennes assistent med något matt röst.
Anledningen: Efter presidentvalet höll Kshama Sawant ett tal där hon uppmanade till fredliga demonstrationer för att störa Donald Trumps installationsceremoni i Washington den 20 januari. Det har fått omkring 20 000 personer att skriva under två olika nätupprop som kräver att Kshama Sawant ska lyftas bort från kommunfullmäktige. Mängder av Trump-supportrar har hört av sig till hennes kontor med uppmaningar som att hon "ska sticka tillbaka till Indien medan hon fortfarande kan".
– Det där påverkar mig inte alls, säger Kshama Sawant på telefon från Seattle under en paus från dagens kommunfullmäktigeförhandlingar.
– Det är väldigt viktigt att folkvalda på alla nivåer visar mod och tydligt tar ställning mot Donald Trump. Nu arbetar vi med att skapa en koalition mot Donald Trump och att hjälpa till med att organisera tiotusentals demonstranter under installationsceremonin.
Fick igenom höjd lön
Den typen av aktivism ligger nära till hands för Kshama Sawant, som var del av Occupy-rörelsen och tillhör det lilla partiet Socialist Alternative. Som uttalad socialist är systemutvecklaren och ekonomen från Bombay ett ovanligt inslag i amerikansk politik. När hon som den första socialisten på 100 år valdes in i Seattles kommunfullmäktige 2013 blev hon en av de största politiska stjärnorna i den amerikanska vänstervågen i kölvattnet efter Occupy Wall Street.
Valkampanjen kretsade kring att mer än fördubbla minimilönen till 15 dollar i timmen. Ett år senare klubbade Seattles borgmästare igenom förslaget, som sedan dess spritt sig till delstater som New York och Kalifornien.
Ett av flera tecken på att USA var på väg i progressiv riktning – innan Donald Trump vann valet. En gallupundersökning från förra sommaren om amerikanska folkets syn på 16 politiska frågor, som samkönade äktenskap, abort och dödsstraff, visar att de svängt till vänster i samtliga sedan millennieskiftet. Det avspeglas inte i den regering bestående av stenrika affärsmän, generaler och klimatskeptiker som kommer att leda USA de närmaste åren.
– Donald Trumps valseger visar att många arbetande människor i Amerika känner sig fullständigt förrådda av båda partierna, säger Kshama Sawant.
– De flesta som röstade på Donald Trump gjorde det i protest mot ett etablissemang som fullständigt har svikit dem. I brist på ett progressivt vänsteralternativ till Hillary Clinton kunde Donald Trump posera, fullständigt oärligt, som antietablissemangskandidat.
Kshama Sawant stöttade Bernie Sanders under primärvalen och ville sedan att han skulle ställa upp som en oberoende kandidat i presidentvalet. Men när Bernie Sanders i stället gav sig ut på vägarna för att kampanja för Hillary Clinton gick Kshama Sawant över till tredjepartskandidaten Jill Stein från Green Party. Liksom Jill Stein har Kshama Sawant mött kraftig kritik, även från vänsterhåll, för att ha hjälpt Donald Trump genom att urholka förtroendet för Hillary Clinton bland progressiva väljare. Kshama Sawant kallade bland annat Hillary Clinton för en "krigshetsare och ett verktyg för Wall Street" under ett tal strax innan valet i Philadelphia, den största staden i Pennsylvania – en livsviktig delstat för valsegern.
Slår ifrån sig kritiken
"Det blir allt mer tydligt att Donald Trump inte vann valet, utan att Demokraterna förlorade det, när uppgivna liberaler antingen stannade hemma eller röstade på en tredjepartskandidat. Exakt vad Kshama Sawant uppmanade dem att göra", skrev Seattle Times-kolumnisten Danny Westneat tre dagar efter valet.
Kshama Sawant slår ifrån sig kritiken.
– Rösterna på Jill Stein var inte orsaken till Hillary Clintons förlust. Det handlade om att en massiv andel av befolkningen inte ville ha etablissemangspolitik styrd av storföretagen. Särskilt millenniegenerationen hungrade efter förändring, bort från politik som gynnar Wall Street. De ville inte ha Hillary Clinton.
Själv ser hon ingen framtid för Demokraterna.
– De har visat att de är helt oförmögna att stå emot högern. Nu handlar det om att rösta fram oberoende kandidater som växt fram genom gräsrotsrörelser
Klimatet för en politiker som kallar sig socialist har ändrats sedan Kshama Sawant röstades fram 2013. En mätning från opinionsinstitutet Pew från förra året visar att 69 procent av väljarna under 30 kan tänka sig att rösta på en socialist som president.
– Efter Occupy-rörelsen har det märkts ett stort skifte. Det handlar om en ny generation som växt upp efter Kalla kriget, som ser att kapitalismen är i djup kris.Bernie Sanders kampanjade som demokratisk socialist och väckte en otrolig entusiasm. Det är en plikt för vänstern i USA att fånga upp det här engagemanget, säger Kshama Sawant.