Björn Söder (SD) är en av de i partiet som haft nära kontakt med Ungerns regering.
Bild: Tim Aro/TT
Dagens ETC
Ett svenskt statsministerbesök i Budapest och en ursäkt skulle kunna få Ungern att godkänna den svenska Natoansökan. Det har Björn Söder (SD) fått veta genom Sverigedemokraternas regelbundna direktkontakt med Ungerns högernationalistiska regering.
– Det är djupt olämpligt att han har den här kontakten, säger EU-parlamentariker Malin Björk (V).
Mellan Sverige och ett Natomedlemskap står fortfarande Turkiet och Ungern. För att få den senare att godkänna Sveriges ansökan, bör Ulf Kristersson resa till Budapest och besöka president Viktor Orbán, säger Björn Söder (SD) till Dagens Nyheter.
Söder har, genom Sverigedemokraternas regelbundna samtal med den ungerska högernationalistiska regeringen och regeringspartiet Fidesz, fått veta att Ungern vill ha en ursäkt för hur Sverige tidigare har agerat.
Det här har framförts till Moderaterna, som svarat att Ungern kan gå via den svenska ambassaden i Budapest.
Att Sverigedemokraterna har direktkontakt med den ungerska regeringen är både djupt olämpligt och farligt, menar EU-parlamentariker Malin Björk (V).
– Det handlar om svensk säkerhetspolitik och då sitter Björn Söder och chitchattar i kulisserna med ett antidemokratiskt land.
”Redan mycket krypande”
Hon påpekar att fem av EU-parlamentets partigrupper, inklusive EPP, som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, har sagt att de inte anser det lämpligt att Ungern innehar ordförandeskapet nästa höst.
– Den svenska regeringens partigrupp i Europaparlamentet har varit glasklar med att Ungern inte är en fungerande demokrati.
Att i en sådan här situation be om ursäkt vore att krypa för Orbán, menar hon.
– Jag tycker redan att det är för mycket krypande för Erdogan.
– Natosamarbetet kan ju inte bygga på att man ska krypa för despoter och antidemokrater, utan då får Natos ledarskap kliva in och lösa ut det här. Det kan inte bygga på att vårt högerextrema parti har underhållskontakter med det antidemokratiska regeringspartiet Fidesz i Ungern, och sedan ger rekommendationer till Sveriges regering.
Inte heller EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) är imponerad över Sverigedemokraternas kontakt med den ungerska regeringen.
– Att Söder nu agerar Orbáns hantlangare gentemot regeringen är inte förvånande, men givet Sverigedemokraternas maktposition är det djupt oroande.
Hon tycker att det vore ovärdigt att be om ursäkt för den kritik som Sverige riktat mot Ungern, som hon menar är befogad.
– Har Kristersson någon som helst råg i ryggen så avfärdar han Söders lismande och talar istället klarspråk om det faktum att Viktor Orbán är en antidemokrat.
”Mycket anmärkningsvärt”
EU-parlamentariker Evin Incir (S) menar att alla demokratiskt sinnade aktörer borde ha ett intresse av att agera tillsammans nu när Ryssland för ett fullskaligt krig i Ukraina.
– Det är mycket anmärkningsvärt att Björn Söder försvarar Ungerns vägran att ratificera svenskt NATO-medlemskap bara på grund av att Sverige lyft upp frågan om rättsstatens principer i EU:s medlemsländer. Andra länder har kunnat göra skillnad på äpplen och päron. Istället för att toxifera situationen ytterligare borde Söder försöka få sina vänner i Fidesz i Ungern att förstå vikten av att omgående ratificera svenskt medlemskap precis som de har gjorde med Finlands, säger hon.
Hon är dock inte förvånad över att Björn Söder ser på frågor som rör rättsstatens principer och demokrati som inrikesangelägenheter.
– Han och hans parti vägrar acceptera att det är respekten för internationell rätt vi talar om.