På onsdagen röstade Europaparlamentet för att ansluta sig till Istanbulkonventionen, Europarådets konvention som slår fast att våld mot kvinnor är könsrelaterat och sker på strukturell nivå, och ska förebyggas, lagföras och bekämpas. Den är världens första juridiskt bindande internationella avtal, och Sverige undertecknade konventionen samma dag som den öppnades för undertecknande, på ett ministermöte i Istanbul i maj 2011. Konventionen trädde i kraft i Sverige i november 2014.
Samtliga svenska partier röstade för förslaget, utom Sverigedemokraterna. I en sms-kommentar till Europaportalen som var först med att rapportera om omröstningen skriver SD att ratificeringen kommer att innebära större befogenheter för EU och att EU-länder kan ”pådyvlas” ”konventionens skrivningar om exempelvis undervisning och migration”. Flera ledamöter i ECR, den nationalkonservativa grupp som SD ingår i, uttryckte under tisdagens debatt att konventionen bygger på ”genusideologi”.
”Inte prioriterat för SD”
Sverigedemokraternas nej till förslaget har mött kritik på flera håll, bland annat kommenterade moderaten Arba Kokalari som varit med och lett arbetet för att konventionen ska antas till Aftonbladet att beslutet är ”obegripligt” och ”att försöka lägga krokben för kvinnors mänskliga rättigheter är att stå på fel sida av historien”. Petra Tötterman Androff, generalsekreterare på Kvinna till kvinna, håller med.
– Det är anmärkningsvärt att man väljer att inte stå upp för kvinnor som utsätts för våld, men det har ju inte varit en prioriterad fråga för Sverigedemokraterna någonsin så även om det är anmärkningsvärt så är inte jag förvånad. Men det är obegripligt att man vill vara på det laget som väljer att vara emot att kämpa mot våldet mot kvinnor.
Förslaget röstades igenom med en överväldigande majoritet, och Petra Tötterman Andorff säger att det är ett stort steg i rätt riktning.
– Efter århundraden av att våld mot kvinnor varit så skambelagt och befäst i normer så klargör den här konventionen nu att våld är inte en tradition eller någonting privat utan det är ett brott, säger hon.