Att partiet väljer att byta grupp just nu är förvånande tycker Ylva Nilsson, journalist och EU-sakkunnig.
– Jag tycker det är konstigt att byta partigrupp när det är tio månader kvar till valet. För om du dumpar dina partikollegor så snart före valet så betyder det att den gruppen förlorar röster och då även inflytande i parlamentet. Det här är inte en sak man gör lättvindigt.
Vill vara i finrummet
Ylva Nilsson tror att det för SD är en fråga om anseende, att partiet vill bli mer normaliserade.
– De går in i en partigrupp som innehåller Tories och de är glada över det för det är att komma in i finrummet. Men att göra sig ovän med sina existerande partikollegor för Tories, som ju lämnar Europaparlamentet om några månader – jag förstår inte den kalkylen.
Och att ingå i en grupp tillsammans med Polens regeringsparti Lag och Rättvisa är inget lyft tycker Ylva Nilsson.
– Det är klart tveksamt, det är ju inte en vinnargrupp på något vis. Polen har kritiserats i Europaparlamentet ett antal gånger för att de underminerar staten och pressfriheten. Och de kommer med diverse märkliga uttalanden som är antisemitiska och anti-abort. Det kanske SD skiter i men det höjer ju inte deras status på något sätt.
Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk menar att ECR valt in SD för att kunna ha kvar en politisk grupp när Tories lämnar parlamentet.
– Det här visar att Tories, som säkert lagt in sitt veto, är svaga eller att de inte bryr sig längre och att ECR nu har tagit klivet till att bli en av de numera tre högerextrema grupperna i Europaparlamentet. Det kryllar av rasister i ECR, så SD är i gott sällskap.
Dags att göra rent
Hon anser att partigruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, nu måste sluta sträcka ut en hand till ECR-gruppen.
– ECR har fram tills nu setts på som en hyfsat rumsren grupp av EPP-högern. De har gjort upp med dem i utskott och sådant. Men när Tories lämnar och när man plockar in fler rasister då måste ECR isoleras. Det är dags för högern att sluta tvätta rasisterna och samarbeta med en sådan grupp.
Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner, som twittrat att det är synd att SD räddar en allt extremare grupp, menar att arbetet i Europaparlamentet alltid innebär samarbete med grupper.
– Jag tror att jag och många med mig vill att dessa partier ska ha mindre inflytande. Därför tycker jag att det är synd att SD bidrar till att de faktiskt har sina partigrupper kvar. Att det ligger i SD:s intresse det förstår jag ju.
– Vi kommer fortsätta förhandla med de olika grupperna i parlamentet, det är så alla arbetar, det gör Marita Ulvskog också. Så därvidlag ingen skillnad. Men i förlängningen är en av de stora utmaningarna att när Tories lämnar så finns det väldigt få balanserande och anständiga högergrupper bortom EPP kvar. Och det är inte ett orimligt antagande att de här tre grupperna kommer öka i storlek efter valet.