”Vi ger Turkiet enorm påverkan på vår politik och våra lagar”
President Erdogan, Natos generalsekreterare Stoltenberg och Statsminister Kristersson skakar alla hand efter överenskommelsen igår kväll.
Bild: Nato/Press, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Statsminister Ulf Kristersson och hans team firade med en öl efter beskedet att Turkiet kommer att godkänna Sveriges medlemsskap i militäralliansen Nato. Men det finns andra som tycker att det inte finns något att fira.
– Sverige kommer att få en ny identitet. En där vi säljer vapen till krigförande länder och sviker frihetskämpar, säger Pierre Schori, tidigare S-minister och diplomat.
På måndagskvällen kunde de tre herrarna Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson kliva ut från förhandlingarna i Vilnius och berätta att Turkiet kommer att godkänna Sveriges medlemsskap i Nato. Under förhandlingarna har en lista med villkor tagits fram som ska ligga till grund för Turkiets ja. Bland annat ska ett nytt samarbete inledas mellan de två länderna för bekämpning av terrorism, det ska inte finnas några handelshinder mellan länderna och Sverige ska aktivt stötta Turkiet i förhandlingar om medlemskap i EU.
Ulf Kristersson kommenterade det hela som ”en bra dag för Sverige” och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson stämde in och kallade beslutet för ett ”viktigt och välkommet besked”. Men hennes partikamrat Pierre Schori, tidigare minister, diplomat och ordförande i Olof Palmes minnesfond, är besviken.
– Det är mycket märkligt att höra Magdalena Andersson försvara att Sverige nu exporterar vapen till Turkiet med att vi är vapenbröder i samma allians. De här vapnen är inte till för att försvara Turkiet och Natos gränser. De kommer att användas för anfallskrig i andra länder och för att bekämpa de kurdiska krafter som varit med och besegrat IS, säger han.
Pierre Schori menar det som Sverige nu gått med på kommer att förändra den svenska identiteten och utrikespolitiken för alltid.
– Hela den här processen har skett i panik. I fjol inleddes den av den socialdemokratiska regeringen för att den var rädd för att förlora valet. Och den har sedan skett utan en rejäl medborgardiskussion och med alldeles för stora eftergifter till Turkiet.
Lovade solidaritet
Så sent som förra året lovade Socialdemokraterna solidaritet med de kurdiska organisationerna PYD och YPG som nu ska klassas som terrorister enligt det avtal som träffades i de senaste förhandlingarna.
– De är frihetskämpar, att jämföra med vad ANC var i Sydafrika, och dem offrar nu uttryckligen den svenska regeringen, utan protester från den socialdemokratiska oppositionen, säger Pierre Schori.
Amineh Kakabaveh, då politisk vilde i riksdagen, var den som i förhandlingar med Socialdemokraterna fick regeringen att lova solidaritet med de kurdiska organisationerna. Hon kallar den svenska regeringen för feg, efter det senaste beskedet.
– Sverige har böjt sig för despoten och den islamistiska diktatorn och det på bekostnad av kurder och på bekostnad av våra nationella principer. De kurder som räddade Sverige och världen från världsterror är plötsligt de som ska jagas och Sverige säljer vapen till Turkiet för att kurder ska dödas, medans Turkiet behåller en svensk kriminell gängledare som skickar vapen som dödar människor i Sverige, säger hon.
Hon säger också att flera andra länder, även de medlemmar i Nato, vågar kritisera Turkiet och Sverige inte hade behövt gå så långt i sina eftergifter.
– Sverige har köpt Erdogans version. Det är sorgligt och pinsamt.
Begränsas av avtalet
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson i Vänsterpartiet, säger att Turkiet har lyckats tysta Sveriges kritik av brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet och att Sverige istället ska bli en förespråkare för Turkiet, även i EU-sammanhang. Han tror att Sverige kommer att begränsas av avtalet även efter att processen är över och Sverige är medlem i Nato.
– I det här nya avtalet har det skapats nya forum och mekanismer där Turkiet ska godkänna någon slags vägplan mot terrorism. Det skapar nya tillfällen för Turkiet, både att förhandla med och sätta press på Sverige, men också att påverka svensk lagstiftning och svensk politiks utveckling. Och det tycker jag är det allvarligaste med hela den här processen, vilken enorm påverkan vi låter ett annat land ha på vår egen politik och våra lagar, säger han.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet håller fast vid att Sverige inte bör gå med i Nato och att det finns andra alternativ. Märta Stenevi, språkrör i Miljöpartiet, säger dock att i ett läge där Ryssland bedriver ett brutalt anfallskrig i Ukraina kommer partiet inte att direkt kräva ett utträde.
– Nu behöver vi framförallt ha fokus på att få den här processen avslutad. Att kunna klippa det här beroendet till Turkiet och samla oss i försvaret av Ukraina. Om Sverige nu blir medlem i Nato, då blir det viktigare än någonsin att driva ett demokratikrav. Vi kan inte vara med i en försvarsallians helt oavsett vilka stater som ingår och hur de ser på oss. Jag tycker att det borde vara självklart för varje svensk regering.