I dag publicerar Dagens ETC en debattartikel av Pierre Schori, tidigare statsråd och diplomat, där han kräver att Sverige avbryter samarbetet med amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Han vill också se en lex Maria-liknande lag för visselblåsare som Edward Snowden. Pierre Schori anser att Sverige bör ge asyl åt NSA-avslöjaren som just nu befinner sig i Ryssland med tillfälligt uppehållstillstånd.
– Man kan dra en parallell till de amerikanska Vietnamdesertörerna. Man gav visserligen inte dem asyl, men man lät dem stanna av humanitära skäl. Edward Snowden har gjort den globala allmänheten en ovärderlig tjänst. Allt det som pågår världen över just nu hade inte kunnat ske utan avslöjandena, säger Pierre Schori.
Nödvändig civil olydnad
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har flitigt debatterat den globala övervakningen och är starkt kritisk till FRA:s samarbete med NSA. Hon har bland annat sagt att civil olydnad kan vara nödvändig för att bevara ett rättssamhälle. Om Edward Snowden skulle söka asyl i Sverige ser hon egentligen inga skäl till varför han inte skulle få det.
– Jag ställer mig inte alls främmande för den tanken. Hans uppgifter har kommit att prägla ett demokratiskt samtal i hela världen. Att en sådan person inte skulle kunna skyddas tycker jag är konstigt, säger Anne Ramberg.
När Edward Snowden befann sig i juridisk limbo på Moskvas flygplats i somras träffade han representanter för en rad människorättsorganisationer för att diskutera möjligheterna till asyl. I december uppmanade Amnesty Brasilien att behandla en asylansökan från Edward Snowden. Skulle hans fall ha hamnat på svenska Amnestys bord hade organisationen tagit det på ”fullaste allvar”, enligt Madelaine Seidlitz, folkrättsjurist.
– Om han skulle befinna sig i Sverige och därmed kunde söka asyl här hade vi gärna velat att han tog kontakt med oss. Då hade vi tillsammans utrett riskerna för att han skulle utsättas för allvarliga mänskliga kränkningar i USA, säger Madelaine Seidlitz.
Upphöra genast
Pierre Schori anser att FRA:s samarbete med NSA måste upphöra genast. Vilka konsekvenser det skulle få för underrättelseinsamling eller diplomatiska relationer kvittar.
– Det är oväsentligt. Vi måste göra detta av säkerhet och demokratiska skäl. Det handlar om lag och ordning internationellt, säger Pierre Schori.
Anne Ramberg tror inte att det är en bra idé att bryta abrupt med USA eftersom det skulle få allvarliga konsekvenser för underrättelsearbetet.
– Sverige har ju underrättelsearbete och kontakter med andra länder. Det måste vi ha och jag skulle inte vilja säga att man omedelbart ska avbryta kontakterna med USA: Vad som är bekymmersamt när man delar med sig av information, särskilt rådata, är att man inte vet vad som händer med den eller hur den används. Man får titta närmare på samarbetet, hur det bedrivs och under vilka former man kan godta det.
Läs Pierre Schoris debattartikel här.