Materialet har kommit Süddeutsche Zeitung och flera tv-kanaler till del. Säkerhetstjänsten befarar att det idag finns 10 000 personer i Tyskland som attraherats av fundamentalistisk wahhabism. Fler tillkommer genom att Gulfländerna ger ekonomiskt stöd till moskéer, religiösa skolor och hårdföra predikanter.
De tre staterna har en ”långsiktig strategi att utöva påverkan”, och det sker genom organisationer som är ”nära sammankopplade med regeringsorgan”, hävdar säkerhetstjänsten – som inte vill bekräfta att mediernas uppgifter är korrekta.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Saudiarabiens ambassadör i Tyskland, Awwas Alawwad, är oförstående till anklagelserna. Han säger att Saudiarabien överhuvudtaget inte har något med ”tysk salafism” att göra.
Förbjuden organisation
Nyligen förbjöds den islamistiska organisationen Die Wahre Religion (DWR), som varit verksam under ett decennium, under förespegling att man vill sprida islam ”i en modern form” i Tyskland. Men enligt tyska myndigheter har organisationen haft kontakter med fler än 140 personer som anslutit sig till Islamiska staten (IS).
– Ett förbud förhindrar att religionen utnyttjas av personer som gömmer sig bakom att sprida islam men som propagerar för extremistisk ideologi och stöder terrorgrupper, kommenterade Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière,
820 jihadister har rest från Tyskland för att strida i Irak och Syrien. En tredjedel har återvänt. Något som innebär att landet befinner sig i högsta beredskap, inte minst sedan två terrordåd utfördes i juli och ytterligare ett kunde förhindras i oktober.
Det senare fallet rörde långt gångna planer på att detonera bomber på en Berlin-flygplats. Den misstänkte gärningsmannen tog sedan sitt liv i häktet.
Godkända för vapenexport
Det är inte första gången som framför allt Saudiarabien länkas till terrorism i västvärlden. Till exempel har dåvarande utrikesminister Hillary Clinton uttryckt att saudiska givare är världens största finansiärer av sunnitiska terrorgrupper, enligt en amerikansk diplomatrapport som offentliggjordes via Wikileaks.
Bakomliggande finns en debatt om hur Tyskland ska förhålla sig till Saudiarabien som mottagare av vapenexport. Sådana beslut tas i förbundssäkerhetsrådet, som förutom förbundskansler Angela Merkel och vicekansler Sigmar Gabriel omfattar sju ministrar. 2015 beslutade rådet att frysa exporten till Saudiarabien. 2012–2013 uppgick vapenexporten till motsvarande 15 miljarder kronor. I år har rådet ändrat sig. Krigsmaterial ska återigen kunna säljas till Saudiarabien.