Det är en historisk dom. Bara en fransk expresident har dömts i domstol tidigare. Jacques Chirac dömdes 2011 till två års villkorligt fängelse för att ha förskingrat partipengar till en kampanj. Han deltog inte vid rättegången med anledning av sitt hälsotillstånd.
Nicolas Sarkozy var däremot på plats när han dömdes för korruption och mutbrott. Sarkozy döms för att via sin advokat Thierry Herzog ha lovat domaren Gilbert Azibert en prestigefylld tjänst i Monaco i utbyte mot information. Alla tre dömdes till fängelse. Bevisningen byggde på avlyssnade samtal mellan Sarkozy och Herzog, tillhandahållna av franska säkerhetstjänsten.
Olagliga kampanjbidrag
Informationen Sarkozy ville åt gällde den så kallade Bettencourt-affären, nedlagd 2014 i brist på bevis. Expresidenten misstänktes ha utnyttjat den stormrika L’Oréal-arvtagerskan Liliane Bettencourts demens för att lura av henne bidrag till presidentkampanjen år 2007. Hans officiella kampanjkassa det året var på drygt 203 miljoner kronor men han misstänks dessutom ha tagit emot drygt 500 miljoner kronor av Libyens framlidne diktator Muammar Gadaffi. Nicolas Sarkozy själv kallar affärerna ”svartmålning med politiska motiv”. Den väloljade kampanjen ledde hur som helst till att han valdes till Frankrikes president år 2007.
Tidning bakom avslöjandena
Åtalen bygger på granskningar gjorda av digitaltidningen Mediapart under flera års tid. I samband med presidentvalet 2012 – som Sarkozy förlorade mot François Hollande – publicerade de en rad avslöjande artiklar om Libyen-affären. Främsta källan var den tidigare libyska oljeministern Shukri Ganems kalender. Där fanns utbetalningar till Nicolas Sarkozy antecknade, samt flera inblandade namngivna.
Efter inbördeskriget i Libyen 2011, då Gadaffi störtades med Frankrikes inblandning, fick Shukri Ganem asyl i Österrike. Men några veckor före franska presidentvalet 2012 hittades 69-åringens kropp i Donau-floden, officiellt död i en hjärtattack.
Khaddafis sekreterare Bahir Saleh, namngiven i Ganems kalender, fick däremot skydd i Frankrike och omplacerades sedan till Sydafrika – enligt Mediaparts källor försedd med en stor summa pengar. Bilden Mediaparts källor ger är att den som pratade om Nicolas Sarkozys affärer mördades medan den som höll tyst skyddades och mutades.
Såväl Nicolas Sarkozy som Bahir Saleh förnekar anklagelserna.
Sarkozys inflytande i fransk politik anses fortfarande vara stort. Flera nuvarande ministrar kommer ur hans närmsta krets. Justitieminister Eric Dupond-Moretti semestrar med den dömda Sarkozy-advokaten Thierry Herzog. Inrikesminister Jean Castex var president Nicolas Sarkozys generalsekreterare och inrikesminister Gérald Darmanin ledde hans kampanj i presidentvalet 2017.
– Jag har den största respekt och vänskapliga tillgivenhet till president Sarkozy. Han är en ärlig man som har tjänat Republiken väl, kommenterade inrikesministern domen i måndags.
Den 17 mars ska Nicolas Sarkozy åter upp i rätten för fusk med kampanjmedel.
Fakta
Bettencourt-skandalen
Nicolas Sarkozy själv friades för att ha utnyttjat den åldriga L’Oréal-arvtagaren Liliane Bettencourts demens och lurat av henne kuvert fyllda med pengar till kampanjen 2007.
Bismuth-skandalen
Nicolas Sarkozy dömdes i måndags till tre års fängelse för korruption och maktmissbruk. När han samtalade med sin advokat Thierry Herzog om att muta domaren Gilbert Azibert, gjorde han det under det falska namnet Paul Bismuth. Samtal avlyssnades och ledde till fängelsedom.
Bygmalionskandalen
PR-byrån Bygmalion ska ha hjälpt UMP, som högerpartiet Republikanerna hette då, att få det att se ut som att pengar som använts i Sarkozys presidentvalskampanj 2012 istället gått till partiomkostnader. Rättegång 17 mars.
Riggade upplopp
Rådgivare François Buisson avslöjar i en bok att Sarkozy som inrikesminister medvetet lät demonstrationer i Paris 2006 övergå i upplopp. Buisson beskriver att han ville att journalisterna skulle få bilder på ”horder av vilda araber och svarta som intar Paris”. Poliser har bekräftat att order om ingripande kom ovanligt sent från inrikesministeriet.
Opinionsundersökningsbedrägeri
En juridisk undersökning pågår gällande bedrägeri under de år Sarkozy var president rörande att offentliga medel använts för att utföra partipolitiskt styrda opinionsundersökningar.
Libyen-affären
50 miljoner euro, drygt 500 miljoner kronor misstänks Nicolas Sarkozy ha mottagit från Libyen-regimen i olagliga kampanjbidrag inför presidentvalet 2007.