”Den nivån av girighet och ojämlikhet är inte bara omoralisk. Den är också ohållbar”, skrev Bernie Sanders.
Elon Musk själv tycker inte att det är omoraliskt att han har samlat på sig motsvarande drygt 1 342 miljarder kronor. Detta för att han ”samlar resurser för att göra livet multiplanetärt och förlänga medvetandets ljus till stjärnorna”, skriver han på Twitter.
Vill kolonisera Mars
Elon Musk, som förutom Tesla också har grundat rymdfarkostföretaget SpaceX, har planer på att skicka människor till Mars för att börja kolonisera planeten under det närmaste decenniet. Han planerar att skicka en miljon människor till Mars till 2050, någonting han har sagt kommer att skapa ”en massa jobb”, enligt Business insider.
Elon Musk har också sagt att han är säker på att den första rymdfarkosten från SpaceX ska kunna landa på den röda planeten 2026, någonting som vissa experter tvivlar på.
”Obscen ojämlikhet”
Bernie Sanders verkar dock inte vara helt övertygad av svaret.
”Rymdresor är en spännande idé, men just nu måste vi fokusera på jorden och skapa ett progressivt skattesystem så att barn inte går hungriga, så att människor inte blir hemlösa och alla amerikaner får sjukvård. Nivån på ojämlikheten i USA är obscen och ett hot mot vår demokrati”, svarar senatorn på Twitter.
Bernie Sanders har vid flera tillfällen använt både Elon Musk och Jeff Bezos som exempel på varför USA behöver beskatta sina rika högre och när han nu har fått en plats i senatens budgetutskott använder han den för att diskutera lagstiftning och hålla utfrågningar om ojämlika inkomster, löneskillnader och vilka företag som får statliga subventioner.
Vd-löner har rusat
Att Bernie Sanders tog upp Elon Musk just i förra vecka skedde i samband med att han och flera andra lagstiftare i den amerikanska kongressen föreslog höjd skatt för företag som betalar ledningsgruppen mer än 50 gånger så mycket som medianarbetaren i företaget tjänar, skriver Independent.
Bakgrunden till det nya förslaget är att den genomsnittliga vd:n i USA tjänade 42 gånger mer än sina genomsnittliga anställda 1980. Idag tjänar de närmare 350 gånger så mycket som de genomsnittliga anställda i deras företag. Detta enligt ett vittnesmål till senatens budgetutskott från Sarah Anderson vid Institute for policy studies.