Opinionsundersökningar indikerar att tisdagens val i Wisconsin blir jämnt mellan honom och Hillary Clinton. Just nu har Hillary Clinton övertag i primärvalskampen, både sett till vanliga delegater och så kallade superdelegater. Vanliga delegater är bundna av valresultaten i delstaterna och fördelas proportionerligt mellan kandidaterna.
Superdelegater är partitoppar som kan stödja vilken kandidat de vill. De utgör cirka 15 procent av det totala antalet delegater och har hittills gett Hillary Clinton massivt stöd. Hon har 469 stycken mot Bernie Sanders 29. Bland annat stödjer en överväldigande majoritet av Washingtons 17 superdelegater Hillary Clinton trots att hon bara fick drygt 27 procent av rösterna i delstaten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Om förhållande var de motsatta och partitopparna istället lade sina röster på Sanders skulle han leda primärvalet med hela 172 delegater.
”Slår Trump”
I hopp om att få superdelegater att svänga försöker nu Sanders hamra in budskapet om att han skulle göra bättre ifrån sig i ett presidentval mot Donald Trump än Hillary Clinton. Han stödjer sig på flera opinionsundersökningar som pekar i den riktningen.
– Vi slår Trump med mycket större marginaler än Clinton. Och superdelegater i delstater där vi vinner med 40–50 procentenheter, jag tror väljarna kommer att säga till dem: ”Varför stödjer ni inte folket i er delstat och röstar på Sanders?”, sa Bernie Sanders i en intervju med CNN i veckan.
Att han försöker få superdelegaterna att byta sida är en logisk strategi menar Mats Karlsson, USA-kännare och direktör på Utrikespolitiska institutet. Men han påpekar att det är svårt att sia om den kan vara framgångsrik.
– Målet med superdelegaterna är att se till att demokraterna har en presidentkandidat som vinner, det är deras huvuduppgift. För det krävs att man vet hur den republikanske motståndaren ser ut. Sanders kan mycket väl försöka påverka, men att han skulle få några tydliga signaler från dem i förtid skulle överraska, säger Mats Karlsson.
Måste vinna primärvalen
Han menar att Bernie Sanders i första hand måste koncentrera sig på att vinna primärval och därmed vanliga delegater. Hillary Clinton inte bara leder totalt sett. Opinionsundersökningar pekar också på att hon har ett massivt övertag i tunga delstater som New York och Pennsylvania där primärval hålls senare i april.
– Samtidigt har vi sett att det finns några otroligt överraskande tendenser i den amerikanska väljarkåren. Sanders har överträffat både opinionsundersökningar och förutsägelser. Just nu finns inget som tyder på att det är en trend i avtagande. Han kan göra bra ifrån sig oavsett om han vinner eller förlorar stater. Men det är ändå en enorm uppförsbacke att komma förbi Hillary Clinton till själva nomineringskonventet i juli, säger Mats Karlsson.
Så fungerar det: delegater och superdelegater
Demokraterna i USA använder sig av delegater och superdelegater under primärvalen och nomineringsmötena när de ska utse partiets presidentkandidat.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Varje delstat har ett visst antal delegater och superdelegater, i proportion till folkmängd. Superdelegaterna har vanligtvis tunga poster inom det demokratiska partiet och är exempelvis senatorer, borgmästare eller delstatsordföranden.
Sammanlagt har demokraterna 4 762 delegater i alla delstater. 719 är superdelegater. De vanliga delegaterna tilldelas kandidaterna efter valresultat i respektive delstat. Superdelegaterna kan stödja vem de vill och ändra sig när som helst. De 4 762 delegaterna röstar fram presidentkandidaten på demokraternas partikonvent i juli. Vanliga delegater måste rösta enligt valresultat medan superdelegaterna är fria att rösta på vem de vill.