Mellan 2017 och 2019 ökade antalet fällande domar för våldtäkt med 75 procent, från 190 till 333. Det innefattar brottsrubriceringarna våldtäkt, grov våldtäkt och oaktsam våldtäkt. Lagen ändrades i juli 2018 från att bygga på förekomsten av våld, hot eller särskilt utsatt situation till att istället handla om avsaknad av frivillighet.
– Nu handlar det inte längre om vad hon gjorde för att visa att hon inte ville, utan du som misstänkt måste faktiskt kunna visa om du på något sätt kollat av att den här personen vill ha sex med dig, säger kriminologen Nina Rung i en artikel om lagförslaget i Svenska yle.
Det finska lagförslaget ska skapa klarhet och beakta målsägarens frivillighet i alla delar av rättsprocessen. En av de stora ändringarna är att man ska utgå ifrån frivillighet. För närvarande ligger tyngdpunkten för våldtäkt på förekomsten av våld eller hot om våld, vilket inte kommer att tas bort, men arbetsgruppen som tagit fram förslaget föreslår att det mest centrala rekvisitet, alltså villkoret, för våldtäkt blir samlag med en person som inte deltar frivilligt.
Avsaknaden av samtycke ska också vara centralt vid andra sexualbrott än våldtäkt. Till finska Huvudstadsbladet säger justitieministern Anna-Maja Henriksson att det är en oerhört viktig reform, och att förhoppningen är att det ska gå vidare till riksdagen våren 2021.
– Den sexuella självbestämmanderätten tillhör alla. Det är en central grundläggande rättighet som det aldrig går att pruta på. Ett nej är alltid ett nej, säger hon.
Få av de fällande domarna i Sverige avser det brottet oaktsam våldtäkt, en rubricering som infördes 2018 och syftar på situationer där gärningsmannen inte försäkrat sig om att samtycke finns. I den finska lagen kommer det inte finnas med, utan våldtäkt ska vara uppsåtlig för att vara straffbar.
– I båda lagarna talas det om könsumgänge med en person som inte deltar frivilligt. I båda definieras också situationer där samtycket tydligt fattas, säger Justitieministeriets lagstiftningsråd Sami Kiriakos till Svenska yle.
– Men också i detta fall är det värt att notera att begreppen uppsåt och oaktsamhet inte definieras helt lika i Finland och i Sverige.