I strid med sin sparkade utrikesminister Rex Tillersons råd accepterade Trump ett möte med Kim Jong-un, trots att USA:s allierade Sydkorea och Japan hela tiden hävdat att möten med Nordkorea måste ske med deltagande av alla de inblandade staterna i området. Tidigare hade det bara varit Nordkorea som krävt ett möte mellan enbart USA och Nordkorea.
När Kim Jong-un dessutom besökt Kina för möten med president Xi Jinping menar många bedömare att möjligheterna att agera mot Nordkoreas kärnvapenprogram blivit ytterligare begränsade.
En av Sydkoreas säkerhetsrådgivare, som vill vara anonym, säger till Dagens ETC:
– Detta har gjort det mycket svårare att uppnå hållbara framsteg. För Kina är det mest prioriterade att kunna behålla Nordkorea som en barriär mellan sig och stater allierade med USA.Om USA ska kunna agera mot Nordkorea och dess kärnvapen måste man ha stöd från Kina och Sydkorea. Nu talar mycket för att Nordkorea lyckats driva in en kil mellan Kina och Sydkorea å ena sidan och USA å andra sidan.
Köper sig tid
Även i USA riktas kritik mot Trumps hållning i det diplomatiska spelet. Den konservativa senatorn Lindsey Graham, en känd hök i förhållandet USA och Nordkorea, menar att vad Nordkorea nu gör är att köpa sig tid för att kunna genomföra sitt kärnvapenprogram och komma i en betydligt starkare ställning i framtida förhandlingar.
Graham menar att enda möjligheten till ett genombrott för USA är att sätta hårt mot hårt och tvinga Nordkorea att nedrusta. En hållning som också stöds av president Trumps nye säkerhetspolitiska rådgivare John Bolton som framhållit att amerikanska militära aktioner mot Nordkorea är det bästa sättet att hindra landet från att utveckla missiler som med kärnvapen skulle kunna hota USA.
John Bolton skrev innan han blev Trumps nye säkerhetspolitiske rådgivare en artikel i Wall Street Journal om de lagliga grunderna för att utföra en förebyggande militär aktion mot Nordkorea. Han kom fram till att det var folkrättsligt möjligt.
De flesta bedömare anser det svårt, för att inte säga omöjligt, att få Nordkorea att avrusta och förstöra sin kärnvapenarsenal. Framtida förhandlingar försvåras dessutom om Trump genomför sitt hot att bryta avtalen med Iran som ska stoppa landet från att framställa kärnvapen.
Avtal enda alternativet
En grupp i USA, den ”Nationella Koalitionen för att förhindra att Iran framställer kärnvapen”, som består av militära analytiker, framhåller att om USA säger upp avtalen med Iran så finns det ingen som helst anledning för Nordkorea, eller något annat land, att lita på ingågna avtal med USA.
De menar tvärtom att Iran-avtalen varit viktiga för att förhindra att Iran skaffar kärnvapen och att FN genom dem har fått möjligheter att genomföra inspektioner i Iran för att se om avtalen hålls. Deras slutsats är att förhandlingar och avtal är enda alternativen till militära aktioner. Aktioner som kan få oanade konsekvenser.
Trygghet genom avspänning
I Sydkorea ser man situationen som mycket svår och har därför sökt egna förhandlingar med Nordkorea. Den säkerhetsanalytiker som Dagens ETC har kontakt med menar att USA:s och Sydkoreas skilda syften är oroande:
– För USA handlar det primärt om att Nordkorea har kärnvapen som kan hota amerikanskt territorium, för Sydkorea handlar det om att få trygghet genom avspänning med Nordkorea. Även utan kärnvapen har Nordkorea möjligheter att praktiskt taget utplåna Seoul-området med 25 miljoner invånare.
– Därför måste Sydkorea kunna tala med Nordkorea och försöka få till fredliga former för att samexistera. Vi har inga illusioner om att Nordkorea kommer att ge upp sitt kärnvapenprogram, däremot kan det vara möjligt att få Kim Jong-un att stoppa nya provsprängningar och nya uppskjutningar av missiler och därmed få USA att uppnå en förhandlingsvinst.
Analytikern framhåller också Kinas nyckelroll i processen:
– Kina är Nordkoreas enda allierade i konflikten, även om förhållandet mellan de två länderna är kyligt. Enda möjligheten att på allvar hota Kim Jong-un är om Kina beslutar sig för att medverka. Att dessutom genomföra en militär aktion mot Nordkorea utan att Kina accepterat det är omöjligt.
– Det är därför det var så viktigt för Kim att träffa Kinas ledare för att framhålla Nordkoreas strategiska betydelse för Kina. Sannolikt diskuterades också möjliga eftergifter från Nordkoreas sida. Att dessutom förhållandet mellan USA och Kina försämrats efter Trumps handelspolitiska sanktioner kan också spela in.
Det finns all anledning att noga följa mötet mellan Syd- och Nordkoreas ledare som utsatts till den 28 april. Där kommer också att bestämmas om det blir ett möte mellan Trump och Kim Jong-un i maj.