Förra året placerade Ryssland cirka 100 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. USA och Nato har varnat Ryssland för konsekvenserna om landet invaderar Ukraina. Ryssland i sin tur har sagt t att Nato ska ta bort sina trupper från de länder i östra Europa som gick med i Nato 1997.
Efter flera månader av spänt läge har stormakterna nu samlats i Genève för att inleda samtal.
"Inga intentioner"
USA har sagt till Ryssland att de kommer införa sanktioner mot landet om det invaderar Ukraina, skriver bland annat BBC.
– Vi har förklarat för våra kollegor att vi inte har några planer, inga intentioner att attackera Ukraina, sa Rysslands vice utrikesminister Sergej Rybakov till reportrar efter måndagens sju timmar långa möte.
Rybakov ska också ha sagt till de amerikanska representanterna att det inte finns någon anledning att oroa sig för en eskalering av situationen vid Ukraina och att "alla åtgärder för stridsträning av trupper och styrkor genomförs inom vårt territorium".
Hans amerikanska motpart, Wendy Sherman, beskrev måndagens samtal som "seriöst" och "affärsmässigt", men slog samtidigt fast att det är upp till Ryssland att lugna ner situationen.
Oacceptabla krav
Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att Rysslands pågående agerande är den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen på lång tid. Ryssland har inför veckans samtal lämnat kravlistor, som varken USA, Nato eller de berörda länderna är villiga att gå med på.
– Ryssland kräver rätt till en intressesfär med lagligt bindande garantier, i praktiken ett ryskt veto på ländernas säkerhetspolitiska utveckling i sitt närområde, i Östeuropa och vår del av världen, säger Persson.
Enligt Persson vill Ryssland att några enstaka stormakter ska sätta sig ner och dela upp världen mellan sig, i så kallade intressesfärer, områden där stormakterna har stort inflytande.
I en intervju med Expressen säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att de ryska kraven går att jämföra med att vrida tillbaka tiden.
– Staters rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val är inte förhandlingsbara. De ryska krav som nu riktas mot omvärlden är oacceptabla, sa han.
Vissa mindre överenskommelser ska ha nåtts under måndagens samtal, enligt internationell media. Men Ryssland har fortfarande kvar 100 000 soldater nära Ukraina. USA och Ryssland kommenterar också själva att de fortfarande står fast vid sina ståndpunkter inför samtalet.
– Tyvärr har vi en stor skillnad i våra principiella förhållningssätt till detta. USA och Ryssland har på vissa sätt motsatta åsikter om vad som behöver göras, sa Sergej Rybakov efter mötet, enligt Al Jazeera.
På onsdag ska Ryssland ha samtal med Natos chef Jens Stoltenberg i Bryssel.