Den kinesiska regimens säkerhetslag har brottsrubriceringar om terrorism, samröre med utlänningar, omstörtande verksamhet och secession, som är utformade så att de kan sättas in mot vem som helst som regimen ogillar. Syftet är att visa musklerna och att kväsa frihetsrörelsen som demonstrerat ute på gatorna sedan i fjol.
– Innehållet i lagen är precis så repressivt som man kunnat anta. Under onsdagen arresterades hundratals personer, varav flera för att ha innehaft flaggor eller klistermärken med orden Hong Kong Independence eller som spridit det budskapet. Det har inte hänt förut, säger journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson till Dagens ETC.
Ett kompakt mörker har rullat in över den lilla bubbla av relativ frihet som Hongkong varit jämfört med Fastlandskina. Lagen innebär att Hongkong har förlorat den juridiska självständighet och särskilda rättigheter som man haft sedan Storbritannien lämnade över kontrollen av området 1997.
Konsekvenser för utlänningar
Lagen får konsekvenser även för utlänningar. Den kinesiska underrättelsetjänsten ska skärpa bevakningen av utländska organisationer och mediebolag i Hongkong. Villkoren kommer gradvis bli precis lika svåra som de redan är i Fastlandskina, för utländska människorättsbevakare och journalister.
– Men det uppseendeväckande är att lagarna även gäller för utländska medborgare i utlandet. Det innebär att saker du gör och säger här i Sverige, är något du kan åtalas för. Sedan kan du få bekymmer om du planerar att åka till Hongkong eller Kina i framtiden. Det är menat att framkalla självcensur, säger Jojje Olsson.
Konsekvensen kan bli att fler utlänningar portas från att besöka Hongkong eller Kina, som redan varit fallet för Jojje Olsson sedan 2016, på grund av hans skrivande om regimens politik.
De internationella protesterna mot Beijing har inte låtit vänta på sig, men det är ännu svårt att se vad aktörerna med faktisk makt är beredda att göra. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa i onsdags att hans land tänker svara på brottet mot avtalet från 1997 med att underlätta visumreglerna för Hongkongbor. USA har redan berövat Hongkong den fördelaktiga behandling området fått inom exempelvis handeln, och införde i onsdags även lagar som möjliggör sanktioner mot enskilda kinesiska tjänstemän och banker som gör affärer med dem.
Prioriterar ekonomi och handel
Sveriges utrikesminister Ann Linde har beklagat lagen och sa i en intervju med Sveriges Radio att Sverige tagit upp frågan om sanktioner mot Kina under ett utrikesministermöte i EU. Men det var inga andra medlemsländer som stödde förslaget. Jojje Olsson säger att EU helt uppenbarligen inte alls är intresserade av att agera mot regimen i Beijing.
– Man är bara intresserade av att förhandla fram ett nytt investeringsavtal med Kina. Det är ekonomi och handel som är absolut högsta prioritet. Så länge reaktionerna inte kommer som en gemensam front så ger det inte särskilt stora resultat.
Jojje Olsson undrar själv när omvärlden ska sätta ner foten på allvar mot Kinas förtryck och brott. Redan innan den här säkerhetslagen antogs har det funnits en situation där Kina låst in miljontals muslimska uigurer i politiska fångläger för kulturell ”omskolning”, där Kina ockuperat stora delar av Sydkinesiska havet, hotat Taiwan med en attack om man inte låter sig styras av Beijing.
Och det handlar om en regim vars politik förtrycker en miljard kineser – en åttondel av världens hela befolkning.
”Var går röda linjen?”
Men från exempelvis svenskt håll har det upprepade gånger uppvisats en överslätande inställning gentemot Kina. 2019 fick Dagens Nyheter stor kritik sedan man sålt en hel tidningssida till en propagandaannons där den kinesiska regimen kritiserade just demokratirörelsen i Hongkong. I fjol blev också sångerskan Zara Larsson och simmaren Sarah Sjöström ansiktena utåt åt mobiljätten Huaweis marknadskampanj i Sverige. Det har påvisats att Huawei de facto kontrolleras av de kinesiska myndigheterna.
– Man kan undra, var går den röda linjen, vad måste ske innan en medvetenhet uppstår för vad Kina håller på att göra? Jag tror tyvärr inte att utvecklingen i Hongkong kommer att ändra på något. Ovetskapen om Kina är fortfarande stor och det är någonting vi kommer att få ångra, säger Jojje Olsson.