Därför startade det direkt diskussion i en rad länder när Lula da Silva i början av maj plockade upp ett förslag av två center-vänsterekonomer om att skapa en gemensam valuta för hela Latinamerika, med det föreslagna namnet ”Sur” (syd).
– Jag kommer återupprätta vår relation med Latinamerika och, om Gud vill, skapar vi en valuta för Latinamerika, för att inte vara beroende av dollarn, tillkännagav han i ett tal för ett av partierna i koalitionen som backar honom. Så menar Lula da Silva att staterna kan ta tillbaka sin suveränitet. Det var ett av de första utspelen sedan han officiellt bekräftat att han ställer upp i valet. Han lade till att ett konkret förslag skulle färdigställas under de kommande månaderna.
Det är inte minst sanktionerna mot Ryssland som aktualiserat frågan: de har nämligen väckt frågan om vem som skulle kunna drabbas nästa gång. Att en tillgång är denominerad i dollar, om det inte är fysiska sedlar, betyder normalt att den finns på ett konto i en amerikansk bank, och därmed kan frysas eller konfiskeras av amerikanska myndigheter.
Inte alla har tagit emot förslaget med öppna armar: den argentinska vänsternationalistiska tidningen Hegemonia menar exempelvis att den skulle undergräva nationell suveränitet och tjäna stora länders intressen, inte minst Brasilien självt, på bekostnad av små.
En representant från Lula da Silvas ekonomiska team försökte stilla farhågorna i en intervju med den argentinska nyhetsbyrån Telam: Sur skulle ges ut av en gemensamt kontrollerad bank likt euron men inte ersätta nationella valutor fullt ut, förklarade han, utan bara användas i utrikeshandeln. Den ska inte kunna ”användas som när Tyskland utnyttjade euron för att dominera Grekland”.
Lula da Silva nämnde också i sitt tal möjligheten att den skulle kunna backas upp, förutom av kapital som varje land bidrar med, av en avgift på handel med länder utanför valutaunionen – vilket pekar på att det också skulle bli någon form av ny tullunion. I samma tal sade Lula att han vill återuppväcka det idag ganska insomnade UNASUR, samarbetsorganisationen som under sin höjdpunkt samlade hela Sydamerika men idag bara har fyra aktiva medlemmar.
Drömmen om att ena Latinamerika (särskilt Sydamerika) har varit stark hos många allt sedan general San Martin och Simon Bolivar besegrade den spanska kolonialmakten, men har aldrig kommit särskilt långt. Det var ett av de politiska projekt som Hugo Chávez, som skapade en hel rad olika forum och samarbetsorganisationer, starkast förknippades med – nu verkar Lula vilja återuppta det i sin egen variant.