Omvärldens reaktioner har inte låtit vänta på sig.
Joe Biden rasar
En av dem som reagerat med bestörtning på Karim Khans utspel är USA:s president Joe Biden, som bara dagen före utspelet, i samband med ett tal för utexaminerade studenter på Morehouse College i delstaten Georgia, vädjade till Israel om ett eldupphör.
I ett officiellt uttalande från Vita huset på måndagskvällen fördömer Joe Biden åklagarens uppmaning om att utfärda en arresteringsorder och kallar det för ”skandalöst”.
– Vad den här åklagaren än antyder så finns det inga likheter mellan Israel och Hamas, säger Joe Biden i uttalandet.
Pekar på rätten till självförsvar
Fördömanden har också kommit från Italien, Tjeckien, Österrike och Tyskland, som alla argumenterar för Israels rätt till självförsvar. Vidare säger Storbritanniens premiärminister Rishi Sunaks talesperson att åtgärden inte är konstruktiv för att nå en paus i striderna och att man inte betraktar Palestina som en självständig stat, skriver Reuters.
Benjamin Netanyahu själv rasar inte oväntat över utspelet från åklagaren.
– Jag avvisar med avsky jämförelsen som åklagaren i Haag gör mellan det demokratiska Israel och Hamas massmördare, säger premiärministern enligt Reuters.
Sverige avvaktar
Bland de länder som i stället välkomnar åklagare Karim Khans initiativ ingår Sydafrika och Belgien.
I Sverige stöder regeringen ICC:s oberoende, men avvaktar med att ta tydlig ställning i frågan.
– Vi har noterat det och nu är det upp till domstolen att fatta beslut. I dagsläget har jag ingenting mer att säga än att vi inte kan gå händelserna i förväg, säger EU-minister Jessika Roswall (M) till TT.
Massiv kritik mot ICC
I flera månader har ICC, under ledning av Karim Khan, mött stark kritik för att inte ha vidtagit några konkreta åtgärder mot Israel för deras krigföring i Gaza.
Redan i november uppmanade sex av rättsorganets medlemsstater, med Sydafrika i spetsen, ICC att agera mot det folkmord många hävdar att Israel gör sig skyldigt till. Samma månad skickade tre palestinska människorättsgrupper meddelanden till ICC om att utreda brotten apartheid och folkmord i Palestina.
När rykten om åtal började cirkulera i april började israeliska tjänstemän kräva försäkringar av ICC och hävdade att tänkbara åtgärder kan utgöra ”antisemitism”. Israels utrikesminister Israel Katz sa då att man förväntar sig att domstolen ”avstår från att utfärda arresteringsorder mot höga israeliska och politiska säkerhetsansvariga tjänstemän”, enligt Al Jazeera.
I praktiken innebär en arresteringsorder – om en sådan skulle utfärdas – att de länder som signerat Romstadgan är skyldiga att gripa den anklagade. Israel har däremot inte satt sin signatur på stadgan, vilket kan komplicera ett verkställande.
Det slutgiltiga beskedet om en arresteringsorder utfärdas eller ej kommer att fattas av en domarpanel.