– Det tvåpartistiska etablissemanget har svikit oss, och vi behöver ett parti som tjänar folket, sa hon i ett klipp på sociala medier.
För partiledaren av Green Party, USA:s gröna parti, är satsningen på Vita huset den tredje i ordningen. Den 74-åriga läkaren från Illinois har tidigare ställt upp i presidentvalen 2012 och 2016.
Klimatkrisen, omställning till en grön ekonomi och social rättvisa hör till hennes hjärtefrågor. I pågående valrörelse har hon fått särskild uppmärksamhet för sin uttalade kritik mot Bidenadministrationens fortsatta militära stöd till Israel och dess linje i Gazakriget.
Kan norpa röster
Som presidentkandidat är Jill Stein emellertid chanslös, något som betonas av Merrick Tabor, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Han pekar på det amerikanska valsystemets struktur som en försvårande faktor för tredjepartskandidater.
– I USA har man inte ett proportionellt valsystem som i Sverige, utan där är det helt enkelt ”the winner takes all”. Det gör det knepigt för mindre partier och oberoende kandidater att vinna.
Men även utan vinstchans skulle Jill Stein kunna påverka valutgången, då främst genom att ”stjäla” röster från demokraterna.
I valet 2016 röstade totalt 1,4 miljoner amerikaner på det gröna partiet. Röster som kan ha fått avgörande betydelse i att tippa valet till Donald Trumps fördel.
– Om de progressiva röster som Jill Stein samlade i flera avgörande delstater istället gått till Hillary Clinton hade valresultatet möjligen sett annorlunda ut, konstaterar Merrick Tabor.
Dessa röster står återigen på spel i tisdagens val, som förmodas bli mycket jämnt.
– I vågmästarstaterna är det sannolikt att marginalerna blir så pass små att vilken väljargrupp som helst kan avgöra, bedömer Merrick Tabor.
Stark i Gazafrågan
Frida Stranne, USA-expert och docent i freds- och utvecklingsforskning, håller med om att Jill Steins möjligheter att påverka valet inte är försumbara.
– På det stora hela är det inte många som vet vem hon är, men när det gäller vissa sakfrågor har hon fått genomslag i vissa väljargrupper, säger hon.
I synnerhet lockar Jill Stein väljare som inte håller med om USA:s politik i Mellanöstern och dess hanterande av kriget i Gaza, enligt Frida Stranne.
– Det finns en grupp människor som är djupt besvikna på Bidens villkorslösa vapenleveranser till Israel och det faktum att man inte får till ett eldupphör i Gaza, förklarar Frida Stranne.
Det är främst delar av dessa väljare som inte är beredda att rösta på Kamala Harris så länge hon håller fast vid samma politik, uppskattar Frida Stranne.
– Det är framför allt där Jill Stein kan plocka röster, men det är oklart hur många och om det kan spela någon konkret roll.
Gillas av Trump
Risken att förlora viktiga röster har fått demokraterna att resa ragg mot Jill Stein. I ett uttalande kallar en av partiets talespersoner, Matt Corridoni, henne för ”nyttig idiot”.
– Jill Stein kommer inte att bli president, men hennes förödande kandidatur – som både det republikanska partiet och Putin visat intresse för – kan bidra till att avgöra vem som vinner. Att rösta på Stein är som att rösta på Trump, säger han.
Jill Stein har också attackerats av ledande demokrater såsom kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som på sociala medier bland annat kallat hennes kampanj för ”oseriös” och ”rovlysten”.
Från republikanernas sida, däremot, välkomnar man det gröna partiets närvaro på valsedlarna.
– Jill Stein, jag gillar henne mycket. Vet ni varför? Hon tar 100 procent från dem, sa Donald Trump under ett valmöte i somras.
I hopp om att krympa stödet till Kamala Harris bland progressiva väljare har republikanerna till och med aktivt stöttat tredjepartskandidater som Jill Stein runtom i landet, rapporterar Associated Press.
Utmanaren kvar på valsedlar
Det är dock inte bara demokraterna som bör vara oroliga för att tappa väljare till en tredjepartskandidat, menar Merrick Tabor.
– En person som skulle kunna ställa till det för republikanerna är Robert F. Kennedy Jr., som fått ganska lite uppmärksamhet på sistone, säger han.
RFK Jr, som han kallas, har förvisso lagt ner sina egna försök att bli president och istället gett sitt stöd till Donald Trump. Beslutet att kasta in handduken verkar emellertid att ha kommit för sent för att stryka hans namn från valsedlarna på flera platser, inklusive de viktiga vågmästarstaterna Michigan och Wisconsin.
– Det innebär att han faktiskt skulle kunna få en del röster, från personer som nog annars skulle välja Trump. Det är inte säkert att alla väljare är så insatta och förstår att RFK Jr egentligen inte längre är med i racet, framhåller Merrick Tabor.