Hon har mognat, hon var mer extrem som ung och har faktiskt brutit med sin antisemitiska far Jean-Marie Le Pen. Just sådana argument använder de som menar att franska presidentkandidaten Marine Le Pen inte alls är högerextremist utan som vilken politiker som helst. Men det stämmer inte med verkligheten.
– Om tio år ungefär. Då tror jag det franska folket kommer att vara redo och jag blir president.
Det sa Marine Le Pen första gången Dagens ETC träffade henne, för ungefär tio år sedan.
Ända sedan 2011, då hon tog över ledarskapet för Nationella fronten (som sedan bytt namn till Nationell samling), har hon jobbat på det. Hon har brutit med fadern Jean-Marie Le Pen, som bland annat dömts för antisemitiska uttalanden. Hon har upprepat att hon inte är högerextremist utan ”patriot”. Hon har tonat ned retoriken i stort. Allt enligt strategin ”la dédiabolisation” – avdemoniseringen.
Och det har gått bra. Drygt 60 procent av fransmännen anser inte att Marine Le Pen är högerextremist, enligt en Ifop-undersökning från 2021.
Ser ut att bli jämnt
Så här nära att vinna ett franskt presidentval har en högerextrem kandidat aldrig varit förut. 2002 kom Jean-Marie Le Pen vidare till andra valomgången men slogs ut av Jacques Chirac som fick 83 procent av rösterna. 2017 besegrade Emmanuel Macron till sist Marine Le Pen med inte lika överlägsna men dock övertygande nästan 67 procent.
Den här gången ser det ut att bli betydligt jämnare. Den så kallade ”republikanska spärren” – att traditionella partier går samman och röstar bort en högerextrem kandidat – tycks ha avaktiverats. Sedan Emmanuel Macrons vinst 2017 har de traditionella höger- och vänsterpartierna i princip helt raderats ut. I år valde de flesta väljare antingen en högerextrem eller vänsterradikal kandidat i den första omgången. Éric Zemmour – till höger om Le Pen – blev kampanjens extremist medan Marine Le Pen verkade moderat i jämförelse.
Gudarder påverkar fortfarande
Vissa kallar henne ”nationalkonservativ” eller ”högernationalist” – själv kallar hon sig patriot.
Men frågan är om hon inte borde kallas högerextremist ändå.
En ”gudard” är medlem i den numera upplösta, nyfascistiska och ultravåldsamma grupperingen Gud – Groupe Union de Défense. På 90-talet studerade Marine Le Pen juridik på Sorbonnes juridiska fakultet, Panthéon-Assas – känd för sina högerextrema studentgrupper. Där blev hon nära vän med flera medlemmar i nyfascistiska Gud. Bland vännerna fanns ledaren Frédéric Chatillon samt Axel Loustau och Nicolas Crochet. De prydde de sina pamfletter med bilder på råttor som skulle föreställa vänstermänniskor, till exempel en ”vänsterråtta” som stampades ihjäl av en kängprydd fot till texten ”Skapar jobb till sjukvården sedan 1968” – med anspelning på årtalet när organisationen skapades. Flera hundra fall av misshandel och några mord på icke-vita personer, vänsteraktivister och hbtqi-personer finns registrerade hos den statliga forskningsmyndigheten ANR 1985–2017 då de upplöstes av regeringen med anledning av våldet.
De tre har sedan dess opererat mer eller mindre osynligt i Nationell samlings kulisser och gör så än idag, enligt journalistiska granskningar i Le Monde och Mediapart – men också enligt domar som visar att dessa individer förskingrat pengar å Nationella frontens räkning: i Europaparlamentet 2014, under presidentkampanjen 2017 och även inför valet 2022.
– Vi är många som hade politiskt exalterade vänner under studietiden. Det är inte bara vi som har Gudards i våra led, de finns hos till exempel Republikanerna. Vi förändras alla med tiden, sa Marine Le Pen när Dagens ETC träffade henne för andra gången 2020.
Förskingring och nazihälsning
Skillnaden är att dessa ledarfigurer är extremister än idag. Frédéric Chatillon, Axel Loustau och Nicolas Crochet arbetar fortfarande för Nationell samling men efter en rad avslöjanden och domar sker det arbetet via skalbolag och nystartade konsultfirmor, enligt dagstidningen Le Monde. De tre anses ha varit med om att utforma Marine Le Pens avdemoniseringsstrategi.
Frédéric Chatillon står nära Syriens regim, driver sedan 2011 en ”infosajt” (propagandasajt) om Syrien och har besökt diktatorn Bashar Al Assad vid flera tillfällen.
Axel Loustau fotograferades på sin 40-årsfest då han gjorde en nazihälsning och har avslöjats sprida antisemitiskt propaganda på sociala medier .
Nicolas Crochet var kassör i Marine Le Pens sidoparti Jeanne fram till 2019 då Panamapappersläckan avslöjade att han hade förskingrat över tre miljoner kronor till Hongkong för partiets räkning samt var hjärnan bakom den misstänkta förskingringen av EU-stöd till inrikespolitiska syften.