Miljöpartiet vill göra det möjligt att söka asylvisum på ambassaderna.
– Vi vill att människor ska kunna gå till ambassaderna och säga att de vill söka asyl och få visum så att de kan åka hit säkert, utan att betala tiotusentals kronor till smugglare. Sedan får man sin sak prövad här. Då får man laglig möjlighet utan att dö för att få chansen att söka asyl, säger Carl Schlyter (MP), ordförande i riksdagens EU-nämnd.
Nämnden höll i söndags ett extra samråd inför EU:s krismöte i måndags efter den senaste tidens drunkningar i Medelhavet. Under mötet lade regeringen fram en skrivning om att Sverige ”ska verka inom EU för att skapa fler lagliga vägar för att söka asyl inom unionen”, rapporterar TT.
Frågan om att söka asyl på ambassaderna togs dock inte upp.
– Jag bara undrar hur det ska fungera, ärligt talat? Jag förstår att det är en god tanke bakom, men vi måste ju se vad det innebär rent praktiskt. Redan i dag har vi en väldig påfrestning på våra utlandsmyndigheter ... Jag avfärdar ingenting – men jag tycker också att man måste vara realist i hur det ska utföras, i så fall, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.
Extrainkallat möte
Vänsterpartiet vill öppna för möjligheten att söka asyl på EU-ambassaderna. Även KD vill göra det möjligt att söka humanitärt visum från EU-ambassaderna.
– Nu kan vi inte längre blunda för att människor dör på väg mot Europa. Vi måste rädda liv och EU måste ha en gemensam strategi på migrationsområdet, säger KD:s ledamot i EU-nämnden Désirée Pethrus till TT.
Moderaterna är emot. Ulrika Karlsson, moderat ledamot i EU-nämnden, säger till Dagens ETC att hon inte tror att det skulle lösa situationen.
– Det kommer ändå att ta tid innan man får svar på sin ansökan. Det är inte en bra situation att befinna sig i Libyen under den tiden. Jag tror inte att vi löser grundproblemet på det sättet. Jag tror att vi behöver göra en rad saker, exempelvis att fler länder börjar ta emot och att vi kanske ska lägga mer resurser på att rädda liv än på att jaga migranter på Medelhavet, säger hon.
Imorgon har EU-nämnden ytterligare ett blixtinkallat möte för att diskutera vilka akuta åtgärder som kan göras för att stoppa olyckorna på Medelhavet.
– Vi måste se till att vidta seriösa åtgärder mot massdöden. Jag vill inte föregripa mötet, vi ska diskutera vilka lösningar som finns, säger Carl Schlyter.