Med den nya stiftelsen The Movement vill han skapa en högerrevolt i Europa och på sikt en ”supergrupp” inför EU-parlamentsvalet i maj.
– Alla är överens om att valet i maj är otroligt intressant, att det blir det första riktiga slaget mellan populismen och ”Davos-partierna”. Det kommer bli ett enormt viktigt ögonblick för Europa, sa Steve Bannon i en intervju med The Daily Beast i somras när nyheten om The Movement dök upp.
Steve Bannon är övertygad om att det väntar en drastisk förändring i Europa de närmaste åren. Gräsrotsrörelserna finns redan på plats och väntar nu bara på någon som kan maximera deras potential, menar han.
– Högerpopulism och nationalism är vad som kommer regera. Vi kommer att få individuella nationer med sina egna identiteter och sina egna gränser, sade han till Daily Beast.
Fienderna: Merkel och Macron
The Movement startade i januari 2017 av Mischaël Modrikamen, partiledare för det högerextrema belgiska Parti Populaire. Men det var först ett och ett halvt år senare som Bannon lanserade den som stiftelse och fick genomslag i världens medier.
Tanken med The Movement är att vara en motvikt till det liberala, öppna EU. Ett högerpopulistiskt ”alternativ till George Soros”, som ska ena de nationalistiska och populistiska partierna i Europa, med Merkel och Macron som uttalade huvudfiender.
– Målet med The Movement är att samordna och knyta samman de populistiska rörelserna för att skapa gemensamma positioner, sade Modrikamen till tyska DW.
Vill ha ”krigsrum”
Finansieringen kommer hittills från Steve Bannon själv samt privata donatorer.
Basen ska finnas i Bryssel där omkring tio, på sikt uppåt 25, anställda ska bistå de olika nationalistiska partierna i Europa med samordnade möten, kampanjer, opinionsundersökningar och dataanalys.
– The Movement ska erbjuda den tekniska möjligheten att upprätta ”krigsrum”, med snabb respons, som folk behöver för att kunna vinna val, säger Steve Bannon.
Första målet: oreda
Den politiska kärnan i The Movement handlar om att ena de vitt skilda partierna kring fyra huvudfrågor: mer suveränitet i förhållande till EU, hårdare kontroll av gränserna, färre flyktingar och kamp emot islam. Det första målet är att skapa ordentlig oreda till EU-parlamentsvalet i maj.
– Den populistiska nationella rörelsen är bara i sin linda. Det här kommer att bli en mycket större rörelse globalt och i Europa, sade Steve Bannon i en intervju med amerikanska Bloomberg nyligen.
Under det gångna året har han åkt runt och träffat diverse olika populister, nationalister och högerextremister i Europa. Men rörelsen har gått trögt hittills.
Förutom nämnda belgiska Parti Populaire är det bara Italiens båda nationalistpartier Lega och Fratelli d’Italia (Italiens bröder) som tydligt sagt sig vilja vara med.
Vill inte ha USA-hjälp
Nederländernas Geert Wilders, partiledare för högerextrema VVD, och Ungers premiärminister Viktor Orbán, från nationalkonservativa Fidesz, har förvisso hyllat The Movement i intervjuer. Men än så länge har de inte velat ta steget att gå med. Enligt DW vill Orbán hellre sköta sina internationella kontakter på egen hand. Detsamma gäller för flera av nationalistpartierna i Östeuropa som vill hålla distansen till USA.
Hos många andra tunga partier har det varit skeptiska besked.
Franska Rassemblement National (före detta Front National) ryktades länge vara aktuella, och partiledaren Marine Le Pen har flera gånger bjudit in Steve Bannon som talare på möten. Men nyligen gav hon ett negativt besked.
– Bannon är inte från något europeiskt land, han är amerikan. Hans rörelse erbjuder studier, undersökningar och analys, men den politiska kraften bakom EU-valen är vi och inga andra, sade Marine Le Pen på en presskonferens i förra veckan.
Det tyska högerextrema partiet AfD, som fick 12,6 procent i valet i fjol, har vacklat, men varit inne på samma spår.
– Bannon kommer inte att lyckas med att forma en allians. Vi är inte i Amerika. Intressena hos anti-etablissemangspartierna i Europa skiljer sig ganska mycket åt, sade AfD-ledaren Alexander Gauland till tyska nyhetsbyrån Funke i augusti.
SD: ”Inte intressant”
I Sverige har det spekulerats i om Sverigedemokraterna ska ta emot den inbjudan om ett möte som Bannon kom med i våras. Den tidigare SD-toppen Kent Ekeroth träffade Bannon i samband med ett English Defence League-möte i London i juli och har sagt till Aftonbladet att ”alla försök att rädda Europa från vänsterliberalerna är välkommet.”
Men partiledningen är mer avvaktande.
– Vi följer inte Steve Bannons politiska arbete. Han är inte intressant för oss som person, säger pressekreteraren Christian Krappedal till DN.
Även gruppledaren Mattias Karlsson har avfärdat samarbete med Bannon.
Men Steve Bannon vill fortfarande gärna ha med SD. Han menar att de genom att vinna 17,6 procent i valet nyligen ”satte ett exempel för populister överallt”.
Efter mellanårsvalet i USA i november planerar Bannon att ägna 80 procent av sin tid på att åka runt i Europa och jobba med sin gränsöverskridande nationalistiska rörelse.
Fotnot: Dagens ETC har trots mejl och telefonsamtal inte fått några kommentarer från Sverigedemokraterna.