Raqqa som tidigare hade en befolkning på drygt 250 000 invånare intogs av IS i januari 2014 och strax därefter gjorde terrorrörelsen den till sin huvudstad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men när USA och SDL, gick till angrepp blev staden snabbt belägrad.
USA:s försvarsminister James Mattis utlovade ett ”förintelsekrig mot IS” inför starten på offensiven.
Attacken på Raqqa ledde mycket riktigt till förintelse och Amnesty kallar sin rapport ”Förintelsekrig: Förödande konsekvenser för civilbefolkningen, Raqqa, Syrien.
Instängd civilbefolkning
Kriget betydde att den instängda civilbefolkningen i staden inte kunde göra något – stannade de hotades de av vad som utvecklades till bombmattor som briserade i husen där de bodde – och försökte de fly fastnade de i av IS minerade vägar eller sköts av deras krypskyttar.
Enligt Amnestys rapport var USA:s och de andra krigförande ländernas löften om kliniskt riktade bombningar enbart mot IS-fästen, helt felaktiga och vilseledande.
Man citerar också amerikanska militärer; Army Sergeant-Major John Wayne Troxell berättade så här för Amnesty:
– På fem månader avfyrade marinsoldaterna 30 000 artilleriladdningar. De avfyrade fler laddningar i Raqqa, Syrien, än några amerikanska enheter har avfyrat sedan Vietnamkriget. Varje minut av varje timme besköt vi IS i Raqqa, det handlade om granater, artilleri, Hellfire-robotar, bestyckade drönare – allt som fanns att tillgå.
Det amerikanska flygvapnet stod för 90 procent av alla flygbombningar, medan franska och brittiska stridsplan stod för de resterande. Länder ur den 70 stater starka koalitionen tankade planen och hjälpte till att identifiera målen.
Den amerikanske generallöjtnanten Stephen Townsend hävdade att koalitionens offensiv mot Raqqa varit ”historiens mest exakta luftkampanj”. Verkligheten i Raqqa kunde inte varit mer annorlunda.
För civilbefolkningen i Raqqa fanns ingenstans att hitta säkerhet. Många flydde desperat från plats till plats för att undvika bomberna. Somliga dödades i sina hem, andra i de platser där de sökt skydd eller när de försökte fly.
Ingen vet hur många som dog, de flesta kropparna ligger fortfarande begravda under utbombade hus och i rasresterna i staden.
De enda som överlevde
Rasha Badran är en av de som drabbats dubbelt – dels av bombningarna och dels av terrorn från IS. Hon berättar detaljerat om de fruktansvärda upplevelserna hon och hennes familj utsatts för, för varje bombräd dog ytterligare medlemmar ur hennes familj.
Efter veckor på flykt och i olika gömställen var Rasha Badran och hennes man de enda överlevande ur en familj som före bombningarna bestod av 41 personer.
Beskjutna av krypskyttar
Den 17 september lyckades Rasha Badran och hennes man fly ut ur Raqqa. För Amnesty berättar hon:
”Vi gömde oss först i en källare i tre dagar, sedan upptäcktes vi av Daesh (IS) och de sa till oss att gå därifrån. Vi gick bort mot ett stadium och stadsdelen Harat al-Badu; jag, min man och fem grannar. Vi stannade där i två nätter, sedan flyttade vi till en moské i en natt. Där fanns 60–65 människor som sökt skydd.”
”Slutligen, den 17 september vid fyra-tiden på morgonen (vi utnyttjade ljudet från morgonbönen för att ingen skulle höra oss) lyckades 25 av oss att korsa frontlinjen till SDF:s sida. Resten klarade inte av att följa oss efter att krypskyttar från Daesh (IS) öppnat eld mot dem och de var tvungna att återvända. Jag vet inte hur många av dem som överlevde eller om några blev dödade av Daesh (IS) eller koalitionens bombräder.”
I sin rapport redogör Amnesty också för vad som hände andra familjer.
Familjen Aswad förlorade åtta familjemedlemmar i en bombräd.
Familjen Hashish förlorade 18 familjemedlemmar genom en bombräd, minor utlagda av IS och granatbeskjutning.
Familjen Fayad förlorade 18 familjemedlemmar och grannar i bombräder.
Säker passage och straffrihet
Så till slut den 12 oktober 2017 accepterade koalitionen och SDF ett avtal om eldupphör med IS, ett avtal som gav IS en säker passage ut ur Raqqa och straffrihet. En busskonvoj tog IS-soldaterna, deras familjer och deras vapen till områden som fortfarande var under kontroll av IS.
Frågan ”varför” obesvarad
Amnesty vidarebefordrar en fråga från Raqqas befolkning:
”Varför var koalitionens styrkor tvungna att förstöra vår stad och döda så många civila med bombningar – för att sedan tillåta att soldaterna från IS fick lämna Raqqa med straffrihet?”
Amnesty citerar i sin rapport även den amerikanske försvarsministern James Mattis som under de mest intensiva bombningarna slog fast:
– Vi är de goda killarna och oskyldiga människor på slagfältet vet skillnaden.