"Valet i USA lär oss att ojämlikheten alltid leder till en avgrund. Det absolut viktigaste är att bekämpa orättvisor, öka alla människors förutsättningar att leva ett gott liv och värna demokratin. Här borde en förnuftets axel bildas mellan liberaler, socialdemokrater och de gröna som kan formulera ett framtidshopp som bildar motstånd mot fascismen och rasismen – ett framtidshopp som stavas jämlikhet."
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
2. Karl–Petter Thorwaldsson, förbundsordförande LO
"Vi måste jobba ännu hårdare för att visa att lösningarna ligger i att bekämpa klyftorna i samhället i stället för att skylla alla problem på invandrare. Det enda sättet att ändra det är att skapa en politik så att de mest utsatta människorna känner att de också är en del av framtiden."
3. Maria Sveland, författare, medarbetare Dagens ETC
"Vi måste inse att kampen för mänskliga rättigheter och ett solidariskt samhälle alltid kommer mötas av motstånd. Donald Trumps seger kan delvis förstås som en reaktion mot de framsteg som antirasistiska rörelsen och kvinnorörelsen gjort i USA senaste åren. Framsteg som på många sätt utmanar vita mäns gamla privilegier och maktpositioner. Det är otroligt deppigt men när vi torkat tårarna och hämtat oss är det dags att se framåt. Sörj inte, organisera dig!"
4. Martin Holmquist, chefredaktör Fria Tidningen
"Vänstern måste ta tillbaka initiativet från högerpopulisterna och bli en proaktiv rörelse som sätter agendan, istället för att hela tiden agera reaktivt till deras utspel. Det finns en enorm frustation med sakernas tillstånd som etablissemanget – inklusive de rödgröna partierna – har varit dåliga på att bemöta. Det finns ett glapp mellan politikernas verklighetsuppfattning och den verklighet som styr arbetande människors liv. Om vi ska lyckas förändra samhället i en mer progressiv riktning krävs det en bred och enad gräsrotsrörelse. En rörelse som förenar antirasister, miljövänner, feminister, asyl- och fackliga aktivister. Alla som kämpar för ett mer rättvist och solidariskt samhälle."
5. Sigrid Aliki, medarbetare Dagens ETC
"Den vänster som har plattformar och formulerar analysen är i dag till stor del skild från arbetarklassen. Den har dessutom inte uppdaterat sin analys. Arbetarklassen i väst är i dag inte endast vit. I Sverige består därför den etablerade vita vänsterns uppgift i att sluta splittra arbetarklassen genom att säga att antirasism är identitetspolitik, och överlämna en del av problemformuleringen till de som sammanlänkar strukturell rasism och klass. Arbetarklassen i sin tur har ett grundläggande gemensamt intresse i att vilja omfördela samhällets ekonomiska resurser och bör därför betona just sina materiella intressen istället för nationalistiska."
6. Kawa Zolfagary, medarbetare Dagens ETC
"Jag tror att det är många bitar som behövs läggas för att en lösning ska formas. Men två väldigt viktiga delar är att först sluta jaga mitten, våga stå för något annorlunda och lösningsorienterat. Samt att flytta ut samtalet från enbart sociala medier och mer till direktkontakt med människor. Annars når man bara de som redan håller med en."
7. Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till kvinna
"Det är tydligt att den stora ilskan mot det så kallade etablissemanget har underskattats. Därför måste alla progressiva rörelser nu komma samman och forma allianser för att långsiktigt bekämpa orättvisor, utanförskap, våld och klimathot. En ung generation förtjänar en positiv och trovärdig vision för en mer jämställd, fredlig och hållbar värld."
8. Clara Jeffery, medarbetare amerikanska Mother Jones
"Det finns ingen tid, inget utrymme för att göra något annat är att slå tillbaka mot vad det här till stor del är: inte en proteströst från vita på landsbygden som känner sig akterseglade, utan att en entré för en auktoritär rörelse bland vit medelklass. Den växer genom att splittra oss."
9. Göran Greider, medarbetare Dagens ETC
"Donald Trumps valseger är den starkaste och mest skrämmande varning som på många, många år utdelats till alla de politiker som struntat i kampen för social jämlikhet. Donald Trump är det pris världen får betala för att den låtit sig styras av den doktrinära marknadsliberalismen."
10. Bjørgulv Braanen, chefredaktör norska Klassekampen
"Varför ansluter sig människor till högerpopulisterna? I mötet med det splittrade USA måste Demokraterna klara att uttrycka fördelarna med en en politik av sysselsättning, social utjämning och förbättrade livsvillkor för det stora flertalet. Ett demokratiskt, socialt, liberalt parti kan inte vara ett parti för den ekonomiska elitens intressen."
11. Naomi Klein, författare
"Vad som än händer, nu måste vi begrava nyliberalismen. Vi behöver riktig välfärd plus omfördelning av makt. Bara en riktig vänster kan bekämpa fascism."
12. Robin Zachari, verksamhetsledare Skiftet.org
"Vi lever i en högerextrem våg och då funkar inte teknokrater med taktiker från 90-talet som Hillary Clinton. Folkrörelsernas uppgift är att mobilisera människor kring djärva förslag vilket etablissemangspartierna inte klarat kring frågor som rör vår demokrati, miljö och arbetstagares rättigheter. Makten och pengarna blir allt mer koncentrerad i samhället. Folkrörelsen Skiftet finns för att göra något åt det."
13. Enna Gerin, utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys
"Detta val visar återigen att den nyliberala eran som har sträckt sig över tre–fyra decennier håller på att krackelera. Vänstern, och egentligen alla demokrater i Europa, måste se till att erbjuda ett politiskt alternativ nu som löser de stora samhällsproblem, förbättrar livet för stora majoriteter och stoppar den snabbt ökande ojämlikheten. Detta val visar helt enkelt att det inte längre fungerar att vinna val på att spela försiktigt, förvalta systemet och tro att det räcker med att man leverera en god eller okej ekonomi. Efter årtionden av postpolitik är politiken återigen möjlig – Brexit var möjligt, Donald Trump var möjlig. Tyvärr är det radikala högerpopulister som lyckas mobilisera. Vänstern, liberalerna och alla demokrater måste hitta tillbaka till politiken och man måste börja leverera progressiva reformer nu, för tiden börjar rinna ut."
14. Maria-Pia Boëthius, författare och journalist
"Det är fascinerande att se samma förstelnade politiska och mediala elit här som där nu kommentera katastrofen: stöveltrampet som nu börjar marschera. I Sverige utan självinsikt, bara lite trevande kritik mot USA:s media som lyfte fram Donald Trump och lät honom manipulera dem, på samma sätt som SD gjort med medier i Sverige. Vänstern i Sverige är en gigantisk pratbubbla, som säger bra saker och låter sig nöja med det, medan Sverige förvandlats till världens mest avreglerade land med snabbast växande klyftor och partier som låter sig drivas ’mot mitten’ och representera allt färre av dem som har det tyngst. Det står väl klart nu, att vänstern måste våga säga: Demokratin fungerar inte om den inte också innefattar ekonomisk demokrati."
15. Jonna Sima, redaktionssekreterare Aftonbladet ledare
"Jag tror lärdomen från det amerikanska valet är att man måste försöka motarbeta polariseringen, både i Sverige och i världen. Det handlar om ett långsiktigt arbete mot stora ekonomiska skillnader och fördomar, men också långsiktigt hur vi talar till och om varandra. Det gäller inte minst oss opinionsbildare. En annan lärdom är att ta människors rädsla på allvar i en orolig tid. Jag tror inte på att frysa ut och stigmatisera Sverigedemokraterna. Den tiden då det kanske fungerade är förbi. Istället måste man möta deras idéer med bättre politiska lösningar och skapa brett folkligt stöd och engagemang för dem. Det finns tyvärr inga superlösningar mot populism, men lyckligtvis brukar vardagens långsamma kvarnar mala ned populistiska partier till slut. Politiskt innehåll vinner i längden över politiska slagord."
16. Owen Jones
"Utmaningen är: konfrontera rasismen, kvinnohatet, homofobin – och konfrontera den ekonomiska oron."