Ebolan i Västafrika måste stoppas inom 45 dagar, annars väntar en stor katastrof, meddelar WHO. Nu har man satt upp fyra punkter i ett åtgärdsprogram.
– Det krävs ett mirakel för att klara det på så kort tid, säger Andrei Engstrand-Neacsu på Röda korset.
Idag har runt 4 500 mäniskor dött av smittan i Liberia, Guinea och Sierra Leone och runt 4 000 till är smittade. Andrei Engstrand-Neacsu är chef för Afrikaenheten på Röda korset och han understryker allvaret.
– Antalet kommer sprida sig ännu mer och det är den största rädslan. Inom ett par veckor kan det vara upp mot 8 000 smittade, säger han.
World health organisation (WHO) skriver att det är fyra saker man måste åtgärda. Identifiering av smittan måste intensifieras, hjälpen på plats måste öka, begravningarna måste säkras och information om sjukdomen måste spridas bättre. Engstrand-Neacsu håller med, men menar att 45 dagar är för kort tid.
– Det krävs ett mirakel. För det första finns det inte tillräckligt med sjukhus och kliniker, för det andra finns det en stor rädsla i området som gör att man beter sig oansvarigt. Man gömmer sina sjuka och vägrar ringa kompetent personal, vilket bidrar till spridningen. Vi måste nå ut med information till befolkningen för att komma till bukt med detta.
Har 4 200 frivilliga
Röda korset har nu bett om motsvarande 700 miljoner kronor i bidrag för att kunna stoppa smittan. Främst handlar det om att utbilda frivilliga på plats i länderna men också resurser för att kunna ge dem rätt utrustning.
– Röda korset har än så länge 4 200 i området men det behövs fler än så. Vi inser att det inte räcker med det vi gör i dag och vi behöver mer resurser. Vi måste utbilda och utrusta de frivilliga med rätt utrustning som gummidräkter, handskar och liksäckar.
Det har också startat en diskussion huruvida man borde stänga gränserna till länderna för att inte riskera att smittan sprids vidare. Bland annat Kenya Airlines kör fortfarande trafik till och från de drabbade länderna vilket har mötts av kritik. Andrei Engstrand-Neacsu menar att det inte är rätt väg att gå att isolera hela länder i kampen mot Ebola.
Finns ljusglimtar
– Det handlar om områden som historiskt har haft stora problem med svält och krig. Det är en falsk idé att det går att stänga in smittan. Att stänga gränserna skulle göra saker värre än vad de redan är. Risken är att människor drabbas ännu mer inom landets gränser och att man tar till vapen samtidigt som Ebola finns omkring är det värsta scenario man kan tänka sig, säger han.
Andrei Engstrand-Neacsu berättar att det ändå finns ljusglimtar. Världssamfundet har börjat ta utbrottet på största allvar och organisationer som Röda korset, Röda halvmånen och Läkare utan gränser mobiliserar. Målet är att isolera smittan.
– Man måste ha lite hopp. Det går att bota en människa som har blivit smittad, det har vi bevis för.