BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Medan liberalen Macron vill stärka banden till EU, avreglera fransk ekonomi och luckra upp arbetsrätten vill den högerpopulistiska Le Pen stänga gränserna, stoppa invandringen, internera alla misstänkta islamister, upprätta skyddstullar, införa straffskatt på företag som har utländska anställda och lämna EU (eller åtminstone omförhandla medlemskapet i unionen).
Ännu osäkert
Enligt opinionsmätningarna leder Emmanuel Macron med omkring 60 mot 40 procent av väljarstödet, men Marine Le Pen har knappat in på honom under de senaste två veckorna.
Frågan är om vi kan få en ny skräll, likt Donald Trumps oväntade valseger i USA, och därmed en högerextrem president i Frankrike.
Carina Gunnarson, statsvetare och Frankrikekännare vid Uppsala universitet, menar att det inte är uteslutet.
– Även om opinionsundersökningarna visar att Macron leder med omkring 20 procentenheter, är många av de väljare som röstade på andra partier i den första val-omgången osäkra. Ungefär en tredjedel av dem vet inte hur de ska ställa sig i presidentvalet, säger hon och framhåller att Marine Le Pen mycket skickligt har tagit över initiativet i franska medier under de senaste veckorna.
– Hon är skicklig på att väcka starka känslor, Macron är mer av en rationell debattör som förlitar sig på logiska argument. Han har inte nått ut i medierna på samma sätt som Le Pen, säger Carina Gunnarson.
Marine Le Pens strategi den senaste veckan har framför allt gått ut på att göra Emmanuel Macron mindre trovärdig som kandidat för förändring.
– Le Pen har riktat ett massivt angrepp mot Macron och kallat honom för ”bankiren”, säger Carina Gunnarson, som inte ser någon enskild sakfråga som avgörande för valutgången.
– Det är snarare så att det är två radikalt skilda visioner för Frankrike som står mot varandra. Frågan är om man vill ha det öppna samhälle som Macron står för, eller om man vill ha ett slutet, protektionistiskt Frankrike som vänder sig inåt.
Parlamentsval i juni
Tomas Lindbom, författare och Frankrikekännare, tror att Emmanuel Macron vinner söndagens presidentval, men framhåller att det höger-populistiska hotet inte är avblåst för det.
– Jag tror risken är betydligt större att Le Pen vinner nästa val, 2022. Det är såklart väldigt spekulativt, men jag tror att även hon själv och Nationella fronten har den inställningen.
Dessutom väntar ett parlamentsval i juni. Tomas Lindbom framhåller att det blir helt avgörande för utvecklingen om Macron då får med sig en majoritet av ledamöterna.
– Det blir helt avgörande för Macron om han får med sig en majoritet i parlamentet och därmed kan styra landet, eller inte. Om Le Pen lyckas få in så många parlamentsledamöter att hon kan påverka det traditionella högerpartiet, då kan det bli väldigt svettigt för Macron, säger han.
Förankring i fascismen
Olle Svenning, före detta utrikeskorrespondent i Paris, tror även han att Emmanuel Macron kommer att vinna, men menar att det i sig är en kalldusch att uppemot 40 procent av väljar-kåren stödjer Nationella fronten.
– Det här är ett parti som i hög grad har en förankring i fascismen.
Att de når sådana framgångar just i Frankrike menar Olle Svenning har flera förklaringar.
– Det har att göra med den höga arbetslösheten, de växande ekonomiska klyftorna, segregationen och missnöjet med politikerna. I Frankrike har man en mycket högre tilltro till att politikerna ska kunna lösa samhällsproblemen, än vad vi har här i Sverige. Traditionella vänsterväljare är väldigt besvikna på Hollande, som inför förra valet lovade kraftiga samhällsomvandlingar och en kamp mot kapitalet, men det har inte hänt alls.