När videon publicerades av två välrenommerade och respekterade tyska tidningar tvingades Strache avgå. Dagens efter utlyste landets unge, 32-årige kansler Sebastian Kurz nyval och tillkännagav sin avgång.
Regeringskrisen är ett stort misslyckande både för Frihetspartiet och Österrikes konservativa regeringsparti ÖVP, som släppte in det högerextrema partiet i regeringen och den absoluta makten. Men avslöjandena är bara toppen på ett isberg som har påverkat även allierade länders syn på Österrike och dess pålitlighet när det gäller informationsutbyte. Även Österrikes säkerhetstjänst har drabbats hårt.
När Frihetspartiet kom in i regeringen för nära ett och ett halvt år sedan fick partiet ta över det mäktiga inrikesministeriet. En av de första sakerna som den nya ledningen på inrikesdepartementet begärde av säkerhetstjänsten var namnen på de informatörer som hade infiltrerat de högerextrema rörelserna. När säkerhetstjänsten vägrade lämna ut namnen gav inrikesdepartementet polisen i uppdrag att göra en razzia hos tjänsten och tog med sig åratal av inrikesrapporter, men också rapporter från allierade länders säkerhetstjänster.
Detta visade i blixtbetydelse vad konsekvenserna blir när högerextrema rörelser kommer in i maktens centrum från sin tillvaro i samhällets obevakade utkanter. Detta är inte ett problem enbart för Österrike; i Polen och Ungern dominerar högerextrema organisationer regeringarna, i Italien och Estland finns de med i regerande koalitioner. I Danmark har de inflytande över svaga högerminoritetsregeringar – något som också kan bli fallet i Sverige.
I både Österrike och Tyskland har det inneburit att högerextrema rörelser plötsligt har fått ansvar eller del av ansvaret för statens säkerhet som i hög grad har handlat om hot från just nynazister och högerextremister. I Tyskland fick den ansvarige för inrikes säkerhet lämna sin post förra året sedan det ifrågasatts om han inte hade sympati för yttersta högern och därför inte kunde anförtros att övervaka dess förbindelser med bland anat nynazistiska grupper. I Österrike har människor inom säkerhetstjänsten fått skydda informatörer, inte bara för hot från andra stater utan också från landets egen regering.
Europeiska allierade och USA har uppgivit att de utesluter Österrike från visa känsliga uppgifter – helt enkelt därför att de inte litar på att dessa uppgifter stannar i landet. Frihetspartiets nära samarbeten med Ryssland och Putin har länge varit en anledning till oro. Det blev inte bättre när Österrikes utrikesminister Karin Knessel, stödd av Frihetspartiet, bjöd Putin på sitt bröllop förra sommaren. Frihetspartiet har dessutom tecknat ett formellt koalitionsavtal med Putins parti Enade Ryssland och deltog som ”valobservatörer” under Rysslands omstridda omröstning under maktövertagandet i Krim.
Partiet utreds också för sitt samarbete med den rasistiska och högerextrema ungdomsgruppen Generation Identity. Gruppen har bland annat fått donationer av den man som gripits för masskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland där 51 muslimer mördades. Säkerhetstjänsten kunde visa en lista på 48 medlemmar i Frihetspartiet som var nära sammankopplade med Generation Identity.
I höstas drog dessutom kanslern Sebastian Kurz tillbaka landets stöd till en resolution om migration efter en hård kampanj av Generation Identity. Det spekulerades i att bakgrunden var krav från Frihetspartiet.